Ağaç İş sözleşmeyi savundu

Ağaç-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Hasan Doğan, Yıldız Entegre’de yapılan sözleşme ile ilgili olarak, “Güneş balçıkla sıvanmaz. Yapılanlar ortada” şeklinde konuştu

Kendilerinden habersiz olarak imzalanan sözleşme nedeniyle Yıldız Entegre Kocaeli çalışanlarının tepki gösterdiği, eylem yaptığı Ağaç-İş Sendikası Genel Merkezi’nin yöneticileri, yapılan sözleşmeyi savundu. Genel mali Sekreter Hasan Doğan, “Bizim faaliyet gösterdiğimiz Ağaç Sanayi ve mobilya sektörü, son yıllarda diğer sektörlere göre en fazla büyüme gösteren sektördür. Bunun yanında, en çok kayıt dışı işçi mobilya sektöründedir. Bu sektörde merdiven altı tabir ettiğimiz imalat yapılmaktadır” dedi.

İŞÇİYE VASFINA GÖRE ÜCRET

Hasan Doğan, kaçak veya kısmi kaçak çalıştırılan sektördeki işçi sayısının 100 bin olduğunu öne sürerek, “Ülkemizde ücretli veya yevmiyeli ya da kendi hesabına çalışıp, kayıtlı olmayanların toplamı 6 milyon 630 bin kişidir. Bu tablonun devlete olan yıllık kaybı asgari ücret üzerinden 11 milyar liradır. Bizim sektörümüzde üç çeşit ücret uygulamasının olduğu gizlenemez. Asgari ücretin altında haftalık ve kayıtsız çalışanlar, asgari ücretli çalışanlar, sözleşmelerle 1.200 TL ile 2.000.TL civarında ücret alanlar. Bu durum tabi ki maliyet acısından işletmeler arasında haksız rekabet ortamı yaratmaktadır. Ücret dengesizliğini yenmenin tek yolu, sektördeki büyük firmalardan başlayarak, sendikal örgütlenme ile ağaç, kağıt ve mobilya sektöründeki işçilere, işçinin vasfına göre bir ücret tespit etmek ve uygulatmaktır. Yıldız Entegre’de bu örnek çalışma başlatılmıştır” dedi.

YABANA ATILAMAYACAK HAKLAR

Yıldız Entegre’de sözleşme ile garanti altına alınan hakların bu sektörde yabana atılacak haklar olmadığını savunan Ağaç-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Hasan Doğan, “Keşke tüm işletmeler bu hakların yüzde  50’si kadarını verse de biraz daha sendikalı olduğumuz yerlerde ilave bir şeyler istemiş olsaydık. Bir işletmenin işçilik maliyeti ile diğerinin arasında en az yüzde  40 fark vardır. Yıldız Entegre’nin Kocaeli, Bolu, Manisa, Mersin’deki işyerlerinde 1700 civarındaki işçiyi ilgilendiren 1 Ocak 2014’den geçerli bir yıl için seyyanen yüzde 15,2 + yüzde 4 zammı,  4 maaş tutarında ikramiyeyi ve sosyal haklar toplamı net 2 bin TL’yi bulan bu sözleşmeyi eleştirmeye kalkanlar bu sektörde Türkiye’nin gerçeklerini biraz olsun araştırsınlar” dedi.

‘HAYIRLAR GETİRSİN’

“2. yıl için enflasyon oranında zam yapılacağını da bilmelerini isterim” diyen Doğan “Sözleşmeler yazıldığı şekli ile uygulanır. Allah herkesin gönlüne göre versin. Bu duygularla önce Yıldız Entegre yönetim kurulunun göstermiş olduğu iyi niyetliliğine teşkilatım üyelerim adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yapılan sözleşmenin ülkemize milletimize Türk-İş topluluğuna ve 1949 yılında beri bu sektörde çalışan işçi kardeşlerimize hizmet eden Ağaç-İş sendikasına ve üyelerine hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

31 Tem 2014 - 16:09 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.