DEAH alzheimer hastalığına dikkat çekti

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa İskender alzheimer hastalığı hakkında merak edilenleri anlattı

Kerim ÇELİK / Türkiye'de 600 bin Alzheimer hastası bulunuyor. 65 yaş altında Alzheimer olanların sayısı da her yıl artıyor. Genetik faktörler, beslenme, sigara ve uzun yaşam Alzheimer riskini arttıran etkenlerden. Hastalığın çaresi yok ama bazı önlemler almak mümkün. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa İskender “Alzheimer Hastalığı” hakkında merak edilenleri anlattı.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?

İskender konuşmasında, “Alzheimer halk arasında bunama ya da unutkanlık olarak tabir edilen hastalıklar grubunun bir parçasıdır. Aslında pratik yaşamda her bunama hastası Alzheimer hastası olarak değerlendiriliyor. Ancak şöyle demek daha doğru; Bunama hastalığının yaklaşık yüzde 90’ı Alzheimer hastalığını oluşturmaktadır. Yani her 10 bunama hastasından 9 tanesi Alzheimer hastasıdır” ifadelerini kullandı.

GİTTİKÇE ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ

Sözlerine devam eden İskender, “Alzheimer hastalığı günlük yaşam aktivesinde azalma, bilimsel fonksiyonlarda bozulma ile giden bir hastalıktır. Türkiye de yaklaşık 600 bin Alzheimer hastası olduğu düşünülmekte. Belirleyici bazı faktörlere bağlı olarak da bunun gittikçe arttığını görmekteyiz. Özellikle 30, 40 yıl sonra ülkemizin en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

YÜZDE 89 ARTTI

Genel olarak 65 yaşın üzerinde görülme sıklığı yüzde 5 iken, 80 yaşın üzerinde görülme sıklığı yüzde 50’lere kadar ulaşmaktadır diyen İskender, “İleri yaştaki ölüm vakalarının büyük bölümünü Alzheimer hastalığı oluşturmaktadır. Öyle ki hem ülkemizde hem de dünyada artık kalp hastalığından ölüm oranları yüzde 14 civarında azalmışken, Alzheimer’e bağlı ölümler yüzde 89 civarında maalesef artmaktadır” dedi.

‘SİGARA VE ALKOL...’

Konuşmasını sürdüren İskender, “Alzheimer hastalığına yol açan belirli faktörler var. Bunlarda ilki öncelikle genetik faktörler yani aile içerisinde Alzheimer hastalığı olan birinin olması, olmayan kişilere göre riski artırmaktadır. Bunun dışında çevresel faktörler beslenme ve diyet özellikle sigara ve alkol gibi faktörler önemli bir yer teşkil etmektedir” sözlerini kullandı.

‘EN AZ YARIM SAATLİK YÜRÜYÜŞ’

Sözlerinin sonunda hastalıktan korunma yollarını anlatan İskender, “Beslenmeden kısaca bahsedecek olursak yapılan araştırmada Akdeniz diyeti ile beslenen kesimlerde Alzheimer hastalığının görülme sıklığının daha az olduğu vurgulanmakta. Yani buradaki en önemli faktör ise özellikle zeytinyağlı ve balık tüketiminin artması Alzheimer hastalığını azaltan faktörlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında en az ilaç kadar etkili olan aslında spor ve egzersizdir. Özellikle ileri yaşta insanlarda günlük en az yarım saatlik yürüyüşün bile Alzheimer’in oluşmamasına olumlu katkısı olduğunu görmekteyiz.

‘ŞUAN KESİN TEDAVİSİ MEVCUT DEĞİL’

Bununla beraber sosyokültürel seviyenin artırılması zihni aktif tutmak bol kitap okumak yine riski azaltan önemli faktörlerdendir. Alzheimer’in tedavisinde ise mevcut ilaç tedavilerinin maalesef kesin bir çözüm değildir ancak hastalığın hem hasta üzerinde hem de yakınları üzerinde oluşturduğu yükü göz önüne alırsak özellikle hastaların ve yakınlarının hayat kalitesini önemli ölçüde artırmakta, olumsuz sürecin daha da yavaşlamasına yol açmakta. Bunu da hasta ve yakınlarının üzerine de olumlu etki olarak görmekteyiz ama maalesef Alzheimer’in şuan için kesin bir tedavisi mevcut değildir” dedi.

22 Eyl 2017 - 14:31 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.