Kocaeli Aile Hekimleri Derneği, idarecileri yargıya taşıdı

Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Oğuzhan Gün, yasa gereği uygulanan acil nöbetine gitmeyen hekimlerin yıldırma ve psikolojik baskıya maruz kaldıklarını gerekçe göstererek konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti

Kocaeli Aile Hekimleri Derneği adına Avukat Arda Aşık, dilekçeyi Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim etti. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Oğuzhan Gün, “Semt polikliniklerindeki nöbetler hukuka uygun değildir” dedi.

‘NÖBETE GİTMEYENLERE SUÇ DUYURUSU’

Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, ‘Semt poliklinikleri bakımından nöbet görevlendirmelerinin yürütmesini durdurma kararı’ vermesine rağmen kararın ilimizde hala uygulanmadığını da kaydeden Gün, “Bu idarenin görevi kötüye kullanmasıdır. Nöbet görevlendirmesine hukuki sınırlar içerisinde itiraz eden, gerekçelerini yazılı olarak idareye bildirerek görevlendirmeye itiraz eden, acil sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin idareden tedbir almasını isteyen ve bu yol ile nöbet görevine icap etmeyen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları hakkında savunmaları alınmadan, soruşturma dosya örnekleri kendilerine verilmeden haklarında suç duyurusunda bulunulmuştur, savunma hakları çiğnenmiştir” dedi.

‘SORUŞTURMALAR SONLANDIRILMALI’

Mayıs ve Haziran aylarında nöbete gitmeyen toplam 325 aile hekiminden sadece 50-60‘ı hakkında 4483 Sayılı Yasa kapsamında soruşturma açıldığını da ifade eden Gün, “İdarenin bünyesinde çalışan kişiler arasında ayrıma gidilmiştir. Sadece bir kısmı hakkında adli süreç başlatılması yönünde iş ve işlemler tesis edilmiş ve bu şekilde eşit davranılmamıştır” diye konuştu. Gün, ayrıca Kocaeli 2. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararının dikkate alınarak ivedilikle semt polikliniklerinde yapılan görevlendirmelere son verilmesi gerektiği ve başlatılmış olan soruşturmaların sonlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

‘10 İLÇEDE SUÇ İŞLENİYOR’

Gün, ilimizde adli tıbbi ve ölü muayenesi (defin) hizmetlerinin aile hekimleri tarafından sunulmasına ilişkin görevlendirmelerin hukuka aykırı olduğunu ve bu durumun Kocaeli İdare Mahkemesi kararı ile sabit olduğunun altını çizdi. Başkan Gün, “Yasal düzenlemeler göre Adli tıbbi ölü muayeneleri ve defin hizmetlerinin Adli Tıp Kurumu ile Büyükşehir Belediyenin koordinasyonunda İlçe Belediyelerinin sorumluluğunda olduğunu ancak ilde Körfez, Derince, Darıca, Kartepe, Çayırova, Başiskele, Karamürsel, Gölcük gibi 10 ilçede mahkeme kararlarına aykırı olarak adli ve defin hizmetlerinin sunumuna ilişkin aile hekimlerine görevlendirmelere devam edildiğini ‘’diyerek bu yol ile idarenin suç işlediğini belirtti.

‘’İDARE GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR’’

Gün ; ‘’6331 Sayılı Kanunun 15. Maddesi uyarınca işçilerin sağlık raporlarının işyerinin anlaşmalı olduğu OSGB’ler tarafından ve işyeri hekimlerince düzenleneceği açık olarak belirtilmiş olmasına rağmen söz konusu mevzuata aykırı uygulamalar sonucunda Aile Hekimleri ile vatandaş karşı karşıya getirilmektedir. İdare bu sağlık raporlarının aile hekimleri tarafından verilmesi yönündeki talimatları ile görevini kötüye kullanmaktadır.” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Dernek, şikayet dilekçesini resmi internet sitesinde duyurdu: Kocaeli ilinde görev yapan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları hakkında düzenli olarak kanuna ve yasalara aykırı işlemler ve düzenlemeler yaparak eziyet, yıldırma, psikolojik baskı kuran idarecilerin eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince cezalandırılmaları için suç duyurusu ve şikayetlerimizi içeren dilekçe Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmiştir. Dilekçemizde bildirmiş olduğumuz ve savcılık tarafından tespit edilecek tüm şüphelilerin eylemlerine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca cezalandırılması için haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesi talebine yer verilmiştir.Kocaeli Aile Hekimleri Derneği olarak hukuksuzlukla ve mevzuata aykırı idari uygulamalar ile mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir.

10 Tem 2014 - 17:21 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.