Kocaeli Üniversitesi 24. sırada yer aldı

TÜBİTAK'ın ilk kez 2012'de hazırladığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile her yıl Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi belirleniyor.

2014 yılı endeksi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıklanan listede Kocaeli Üniversitesi 24.sırada yer aldı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu ve Genel Sekreter Arif Koyuncu'nun katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Işık, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasını, böylece girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hedeflediklerini belirtti.

Endeksin üniversitelerin eğitim kalitesini veya en iyi üniversiteyi belirlemediğine işaret eden Işık, "Bu, tamamen girişimci ve yenilikçi üniversite endeksidir. Özellikle bu endeksle girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasını, böylece girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

BİRİNCİLİĞİ ODTÜ ELDE ETTİ

Değerlendirmeye alınan üniversite sayısının bu yıl 144'e çıktığını anlatan Işık, bünyesinde 50'den az akademisyen bulunan üniversitelerin endekse dahil edilmediğini ifade etti. 6 aylık çalışmanın ardından sıralamanın belli olduğunu bildiren Işık, "Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi yine birincilik Orta Doğu Teknik Üniversitesinin. Üniversitemizi tebrik ediyorum" diye konuştu.

‘ANADOLU GELİŞMELİ’

Sıralamada ikinciliği yine Sabancı Üniversitesinin aldığını açıklayan Işık, geçen yıl 4. sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesinin bu yıl 3. sıraya yerleştiğini söyledi. Puanların daha da yükselmesi dileğinde bulunan Işık, Anadolu'daki üniversitelerin de kendi yapılanmalarını "girişimci ve yenilikçi üniversite" anlayışına göre revize etmesi ve endekste daha üst sıralara yerleşmesi gerektiğini ifade etti.

ÜNİVERSİTELER 23 GÖSTERGEYE GÖRE SIRALANDI

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralandı. 23 göstergeden oluşan endeks kapsamında yaklaşık 900 bin hücrelik veri seti 6 aylık yoğun bir çalışma sonunda toplandı ve çeşitli kontrollere tabi tutularak değerlendirmeye alındı. Bu sene üçüncüsü açıklanan endeks çalışmalarına, YÖK ve TÜİK'in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TPE, Kalkınma Bakanlığı, TÜBA, TTGV, KOSGEB ve üniversiteler katkı sağladı.

144 ÜNİVERSİTE DEĞERLENDİRMEYE ALINDI

Endeks kapsamında 50 ve üzeri öğretim üyesi olan 144 üniversite hesaplamaya dahil edildi. Bu yıl, ilk 10'a bir yeni üniversite dâhil olurken, ilk 10'daki 8 üniversitenin yeri bir önceki döneme göre değişiklik gösterdi. Aynı şekilde ilk 20'ye 2; ilk 50'ye 4 yeni üniversite dâhil oldu.

2014 yılı ilk 50 üniversite sıralaması

1-      Orta Doğu Teknik Üniversitesi

2-      Sabancı Üniversitesi

3-      Boğaziçi Üniversitesi

4-      Bilkent Üniversitesi

5-      Koç Üniversitesi

6-      Özyeğin Üniversitesi

7-      İstanbul Teknik Üniversitesi

8-      TOBB ETÜ

9-      İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

10-   Selçuk Üniversitesi

11-   Yıldız Tekni̇k Üniversitesi

12-   Gebze Yüksek Teknoloji̇ Ensti̇tüsü

13-   Anadolu Üniversitesi

14-   Hacettepe Üniversitesi

15-   Ege Üniversitesi

16-   Gazi̇ Üniversitesi

17-   Atılım Üniversitesi

18-   Çukurova Üniversitesi

19-   Uludağ Üniversitesi

20-   Süleyman Demi̇rel Üniversitesi

21-   Erci̇yes Üniversitesi

22-   Çankaya Üniversitesi

23-   Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

24-   Kocaeli̇ Üniversitesi

25-   Gazi̇antep Üniversitesi

26-   Yedi̇tepe Üniversitesi

27-   Bahçeşehi̇r Üniversitesi

28-   İ̇zmi̇r Ekonomi̇ Üniversitesi

29-   Ankara Üniversitesi

30-   Fati̇h Üniversitesi

31-   Mersi̇n Üniversitesi

32-   İ̇stanbul Üniversitesi

33-   Dokuz Eylül Üniversitesi

34-   Akdeni̇z Üniversitesi

35-   Okan Üniversitesi

36-   İ̇stanbul Şehi̇r Üniversitesi

37-   Meli̇kşah Üniversitesi

38-   Karadeni̇z Tekni̇k Üniversitesi

39-   Galatasaray Üniversitesi

40-   İ̇stanbul Medeni̇yet Üniversitesi

41-   Düzce Üniversitesi

42-   Eski̇şehi̇r Osmangazi̇ Üniversitesi

43-   Atatürk Üniversitesi

44-Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

45-Sakarya Üniversitesi

46-Fırat Üniversitesi

47-Kadi̇r Has Üniversitesi

48-Pamukkale Üniversitesi

49-Ni̇ğde Üniversitesi

50-Ondokuz Mayıs Üniversitesi

05 Tem 2014 - 11:54 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.