‘Depremin yaratacağı zararları önleyebiliriz’

Deprem Haftası kapsamında düzenlenen "Deprem Farkındalığı ve Hazırlık Çalışmaları" konulu Deprem Çalıştayı Vali Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleşti

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya; Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, Milletvekili İlyas Şeker, K.K. EDOK Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kazım Dalkıran, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Derince Kaymakamı Akın Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Salim Tekoğul, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

‘EN ÇOK ETKİLENEN KOCAELİ’

Vali Hüseyin Aksoy, “Türkiye’nin belirli bölgeleri deprem bakımından birinci kuşakta yer almakta. Kocaeli’ye de depremsellik boyutunda baktığımızda birinci kuşakta yer almaktadır. 1999 yılında yaşanan depreme baktığımızda Marmara bölgesinde en çok etkilenen il Kocaeli’dir. Hasar gören binalara baktığımızda yine en fazla hasarlı yapının olduğu yer Kocaeli’dir. Kocaeli; depremsellik boyutuyla baktığımızda daha hassasiyetle yaklaşılması gereken bir konumdadır. Birinci derece deprem kuşağının yanında yer almasının yanında önemli ve kritik sanayi tesislerine sahip olması ayrı bir hassasiyet gerektiriyor. 1999 depreminden sonra devletteki ilgili birimlerin daha aktif ve iyi bir şekilde çalışmalarını sağlamak bakımından yeni bir düzenleme yapıldı” dedi.

‘TEK ELDEN KURUMSAL YAPI’

Aksoy,“Önceki dönemde Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Başbakanlığa bağlı Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü gibi farklı bakanlıklara bağlı kurumlar bir araya gelerek Başbakanlığa bağlı bir AFAD Başkanlığı oluşturuldu. Tek elden kurumsal bir yapıyla çalışmalar yönlendirilmeye başlandı. Deprem sonrası müdahale etme ve insanları kurtarmada özellikle zararları azaltıcı ve daha iyi bir noktaya taşıyan çalışmalar yürütülüyor. Başbakanlık AFAD Başkanlığımızın koordinasyonunda başta Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz olmak üzere yerel yönetimlerimizle işbirliği içerisinde birçok çalışma yürütülüyor. Bizde İl Acil Afet Planımızı her yıl gözden geçiriyoruz” dedi.

‘HAZIRLIKLI OLMAK DURUMUNDAYIZ’

Depremde en önemli konu duyarlılığı ve farkındalığı en üst noktalara taşımaktır. Özellikle genç kuşaklarımız yaşanan depremleri bilmiyor olabilir. Bu bakımdan bu konuyu sürekli gündemde tutmak ve bu konuya hazırlıklı olmak durumundayız. Bu çalıştayda bu bakımdan büyük önem taşıyor. Mevcut durumu görmek, yeni alınacak tedbirleri ortaya koymak ve yapılacak çalışmalarda ilgili kurumlara yön verme bakımından da ciddi katkılar sunacaktır. Depremler olacak ve bunları önleyecek bir mekanizma henüz yok. Ancak depremin zararlarını önleyebiliriz. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Çalıştayın önemli katkılar sunması temennisinde bulunuyorum” diye konuştu.

PANEL İLE DEVAM ETTİ

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ö. Feyzi Gürer “Türkiye’nin Aktif Tektoniği”, Doç. Dr. Fadime Sertçelik “Türkiye’de Deprem İzleme Çalışmaları ve Büyük Depremler”, Prof. Dr. Sami Arsoy “Zemin Sorunları ve Önlemler” ve Doç. Dr. Kemal Beyen ise ” Yerleşim ve Yapı Davranışı” konulu sunumların ardından Moderatörlüğünü Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün yaptığı Yaklaşan Marmara Depremi ve Bizi Bekleyen Gerçekleri paneli ile devam etti.

05 Mar 2018 - 16:53 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.