Penguenler Darıca’da korunuyor

Nesli tükenmekte olan ve Türkiye’nin ilk ve tek Afrika gözlüklü penguenleri, Darıca Faruk YalçınHayvanat Bahçesi’nde koruma altında tutuluyor

Darıca’daki Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı’ndaki nesli tükenmekte olan Afrika gözlüklü penguenleri, özenle besleniyor. Dünya genelinde 180 bin adet kalan Afrika gözlüklü penguenlerinden Darıca’da yaklaşık 33 adet bulunuyor. Suyun içinde saatte 20 kilometreye ulaşan penguenler, duraksamadan 30 ile 70 kilometre yol kat edebiliyor ve 60 metre derinliğe kadar inebiliyor. Türkiye’nin ilk ve tek Afrika gözlüklü pengueni olma özelliği taşıyan penguenler, parkı gezmeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

“Tanımlayabildiğimiz 17 tür penguen var”

Penguenlerin bilinmeyen özelliklerinden bahseden parkın Eğitim ve Pazarlama Sorumlusu Gökmen Aydın, “Dünyada penguen deyince aklımıza ilk gelen Güney Kutbunda yaşayan imparator penguenler oluyor. Dünyada sıcak iklimde yaşayan, sıcağı seven birçok penguen türü var. Tanımlayabildiğimiz 17 tür penguen var. Bunlardan birisi de Afrika Gözlüklü Penguenleri. Burada koruma altındalar. Hayvanat bahçesinde doğup büyüdüğü için bu iklime adaptasyonunu sağlamış durumda hayvanlar. Tabi ki her canlıda olduğu gibi soğuk iklimden sıcak iklime geçildikçe kilosu azalmakta boyu kısalmaktadır. Bunu da Güney Kutbunda yaşayan İmparator Penguenlerinden, Güney Afrika’da yaşayan Afrika Penguenlerine geldiğimiz zaman net olarak görebiliyoruz. Birisi 105 santimetre iken diğeri 30 santimetreye kadar düşüyor” dedi.

‘PENGUENLER, ÇOCUKLARIN SEVGİLİSİ’

Aydın, “Penguen özellikler çocukların çok ilgi gösterdiği bir hayvan. Yürüyüşü ve duruşuyla çocukların sevgilisi diyebiliriz. Burada herkes penguenleri görünce şaşırıyor. Çünkü bu kadar sıcak havada penguenin burada nasıl yaşayabildiğini ya da burada nasıl penguen olduğunu merak ediyorlar. Günde iki defa balıkla besleniyorlar. Biz burada onlara biraz daha yumuşak olduğu için mezgit veriyoruz. Bakıcımız yavruları belirli bir yaşa gelene kadar elle besliyor. Yavru kısa sürede bir yetişkin boyuna ulaşabiliyor. Yavru ile yetişkini ayırt etmenin yolu, yavruda kafa tamamen siyah oluyor ama yetişkinde beyaz şeritler de oluyor” dedi.

‘NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA’

Afrika Gözlüklü Penguenlerin dünyada tehdit altında olan bir tür olduğunu söyleyen Gökmen Aydın, “Afrika Gözlüklü Penguenleri Dünya genelinde 3 milyon adetken 180 bin adede hızlı bir şekilde düşen bir canlı ve giderek de azalıyor. Dünyanın tehdit altında olan türlerinden biri. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir tür” şeklinde konuştu.

12 Haz 2017 - 12:41 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.