Sigaranın en büyük etkeni: Çevre

İzmitli halk, sigarayı bırakmak için doktor yardımının fayda etmediğini dile getirirken her şeyin kafada bittiğini belirtiyor

Her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada Dünya Tütüne Hayır Günü veya Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor. Sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmalarının teşvik edilmesi amacıyla dünyada her yıl 31 Mayıs tarihinde kutlanan bu günde biz de Çağdaş Kocaeli gazetesi olarak halkımıza sorduk. Sigaraya başlama nedenini ‘arkadaş çevresi’ olarak yanıtlayan İzmitliler, sigarayı bırakmak için doktor yardımının fayda etmediğini dile getirirken her şeyin kafada bittiğini de belirttiler.

‘EN BÜYÜK ETKEN TORUNLARIM’

Yaklaşık 4 yıl önce sigarayı bıraktığını söyleyen SSK emeklisi Davut Cömert (58), “Sigarayı 4 yıl önce 1 Nisan’da bıraktım. 16-17 yaşlarında özentiden başladım. Bırakmamdaki etkenlerden biri torunlarımdı. Ne zaman kucağıma alsam kafalarını kokudan sağa sola çeviriyorlar, bu da zoruma gidiyordu. Bir

etken de abim. Ben sigarayı bırakmadan 6 ay önce abimi kaybettim. Sonra ben de anjiyo olmak istedim. Günde 2,5 paket bitiriyordum. Bir anda bıraktım. Gençlere de önerim; sigarayı bıraksınlar, telefonla uğraşmasınlar. Spor yapsınlar, okusunlar. Ben şimdi yediğim yemekten de yaşamdan da keyif alıyorum” dedi.

‘5 YILDA 1 ARABA PARASI’

Açıköğretim lise öğrencisi olan Berkay Turhan (20), “15 yaşında arkadaş ortamım yüzünden başladım. Bırakmayı da zaman zaman düşündüm ama bırakamadım maalesef. Geçen gün kendi kendime hesap yaptım. 5 yılda bir araba parası sigaraya gitmiş. Şu an ortalama bir paket bitiriyorum. Yanımda bir de benim paketten otlanan arkadaşlarım oluyor. Evde çıkmadığımda o paket iki gün dayanıyor bana. Tabi bırakmayı da her insan gibi ben de düşündüm. Gerçekten bırakmak isteyenin de önce kafada bitirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘SİGARA BİR ACİZLİK’

Anne ve babasına sigarayı bıraktırdığını ve sonradan kendisinin sigaraya başladığını dile getiren İşletmeci Burcu Yazıcı (27) ise, “Ben Yeşilaycıydım, anneme babama sigarayı ben bıraktırdım. İçtikleri zaman onlara küserdim. 2008 yılında ev arkadaşım yüzünden başladım. Her seferinde bana ‘Yak bir sigara’ diyordu. Sonra bir baktım paket taşıyorum. Ardından 3 ay bıraktım, tekrar başladım. Sonra yine 4 ay bıraktım tekrar başladım. En uzun bıraktığım dönem 6 ay oldu. Aklımdan yine bırakmak geçiyor. Gerçekten sigara bir hastalık, bir acizlik. Ben de dahil sigara içen herkes acizdir” ifadelerine yer verdi.

‘İLAÇ FAYDA ETMİYOR’

Ortaokul son sınıfta arkadaş çevresinden dolayı sigaraya başladığını belirten işçi Hicran Sertel (38) da “Yıllardır içiyorum. Günde bir paket kullanıyorum. Defalarca da bıraktım. Bir kere 2-3 ay bıraktığımı hatırlıyorum. Bırakmak yine aklımda var. Doktora gittim bana verdiği ilaç çok pahalı. Zaten ilacın da bir faydasını hiç görmedim. Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı geldiğinde çok sinirlendim aslında. İçmeyenlerin özgürlüğü kadar içenlerin de özgürlüğü var. Kapalı mekanlarda sigara içilen yer, içilmeyen yer diye bölüm yapılmalı” sözlerini kullandı. n Pınar GÜL

31 May 2016 - 16:40 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.