Türkiye'de bir ilk! Zonguldak'ta kurulacak

Zonguldak'ta dalga enerjisinden elektrik üretilmesi için 50 kilovatlık Pilot Dalga Enerji Santrali kurulacak. Türkiye’de bir ilk olacak olan projenin imzaları Zonguldak’ta atıldı.

Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Avustralyalı firma arasında anlaşma imzalanmasının ardından Zonguldak Valiliği'nin Milli Egemenlik Caddesi'nde sahil kenarında 27 dönümlük alanda yapacağı Manolya Park'ta kullanılacak. 25 Hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olacak pilot tesis Türkiye'de bir ilk olacak.

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bir süredir bölgemizde Dalga Enerjisi Pilot Tesisi kurulması üzerine yürütülen çalışmalar neticeye ulaştı. Dalgadan enerji elde edilmesi pilot tesisiyle alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve farkındalık oluşturulması, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının desteklenmesi ve dalga enerjisi üretim tesisinin verimliliğinin test edilmesi amaçlanıyor.

Taraflar arasında yapılan mutabakat zaptı çerçevesinde Avustralya merkezli CSG Exploration and Production Services firması tarafından 50 kW kurulu güce sahip bir pilot tesis kurulacak ve yatırım ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Pilot tesiste üretilecek elektrikle Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından çalışmaları yürütülen Manolya Parkın enerji ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

09 Haz 2017 - 16:54 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.