‘Yurt sorunu hala kanayan yaradır’

Eğitim İş 1 Nolu Şube tarafından basın açıklaması düzenlenerek yeni akademik yılın değerlendirilmesi yapıldı. Şube Başkanı Çalık, “‘Yurt sorunu hala kanayan yaradır’ dedi

Gülşah YÜCEL / Eğitim İş Şube binasında gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Emine Çalık, “2017-2018 Akademik yılı, yüksek öğretimin, dünya ölçeğinde Ortadoğu’da savaş tamtamlarının sesi yükselirken ve içeride eğitim piyasalaşarak, Atatürk ilke ve devrimlerinden ve evrensel özelliklerinden sistemli bir şekilde giderek uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Bugün yüksek öğretim sistemi içerisinde yer alan yaklaşık 8 milyon öğrenci, akademisyeni, idari ve teknik çalışanı ve taşeron işçileri ile yaklaşık 300 bin yükseköğretim iş göreni bu olumsuzluklardan etkileniyor ve etkilenecektir” dedi.

‘ÖZEL YURTLAR ÇOK PAHALI’

Basın açıklamasında yurt sorunlarına değinen Eğitim İş 1 Nolu Şubesi Başkanı Emine Çalık, “Maalesef Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtları yetersiz kalmaktadır. Yükseköğretimde öğrencilerin sadece yüzde 14’ü KYK yurtlarından faydalanabilmektedir. Özel yurtlar da çok pahalıdır. Bu nedenle maddi durumu uygun olmayan aileler çocuklarını tarikat ve cemaatlerce işletilen yurtlara göndermek zorunda bırakılmıştır. Gençlerimizin buralarda barınmak zorunda kalmaları ideolojik ve siyasi anlamda yönlendirmelerin, fiziksel taciz ve tecavüzlerin yanı sıra Aladağ örneğinde olduğu gibi sonu ölümle biten trajedilerin önünü açmaktadır” diye konuştu.

‘TAZMİNAT ALAMAZLAR’

Açıklamalarına devam eden Çalık, “Bilinmesini istediğimiz bir başka konu yüksek öğretim idari ve teknik iş görenlerinin kamu kurumları içerisinde en düşük gelir grubunda yer aldıklarıdır. Yüksek öğretim idari ve teknik iş görenleri yükseköğretim tazminatı alamazlar. Eğitime hazırlık ödeneği alamazlar. İkinci öğretimde fazla çalışma yaparlar ama çalışmalarının karşılığını alamazlar. Açık öğretim ve ÖSYM sınavları için sınava giriş yerlerini hazırlarlar; temizliğini, iklimini, aydınlatmasını, ısıtmasını, güvenliğini sağlarlar ama o sınavda görev alamaz dolayısı ile küçük de olsa bir gelir sağlayamazlar” şeklinde konuştu.

‘BU GİDİŞE DUR DEMENİN YOLU’

Çalık sözlerinin sonunda “Tüm bu saydığımız siyasi ve maddi koşullar nedeniyle, bilimin yuvası olması gereken üniversiteler, mevcut iktidarın “Yeni Türkiye” laboratuvarlarına dönüştürülme yolundadır. Bu gidişe dur demenin yolu, üniversite bileşenlerinin birlikte hareket ederek, bu haklı talepleri daha gür bir şekilde, hep bir ağızdan duyurmalarıdır. Bu ülkenin üniversitelerinin ve dolayısıyla geleceğinin, sahipsiz olmadığını göstermektir. Üniversitelerin tüm bileşenlerine çağrımızdır: Tek başınıza fısıldadığınız bu sıkıntılar ve talepler, bir araya geldiğimizde, duymazdan gelinemeyecek gür bir haykırış olacaktır” ifadelerini kullandı.

21 Eyl 2017 - 16:21 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.