Zeytinoğlu, dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ihracat ve ithalattaki gelişmelerin önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dış ticaretinin daha da canlanacağını ortaya koyduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı geçici dış ticaret verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 7,4 artarak 12 milyar 833 milyon dolar, ithalatımız yüzde 9,6 artarak 17 milyar 744 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 4,7 oranında artış ile 146 milyar 623 milyon dolar oldu. Ekonomide canlanma sinyalleri alıyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren dış ticaretimizdeki canlanmanın daha da artacağını bekliyoruz” dedi.

‘EN BÜYÜK KATKI OTOMOTİVDEN’

İhracat artışına en fazla katkının nisan ayında da otomotiv sektöründen geldiğinin altını çizen Zeytinoğlu, “Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirilen 50 milyar 702 milyon dolarlık ihracatın yüzde 15,4’ü olan 7 milyar 810 milyon dolarını otomotiv sektörü gerçekleştirmiştir. Aynı dönemde geçen yıla göre gerçekleşen 4,1 milyar dolarlık ihracat artışının ise 1,6 milyar doları otomotiv sektöründen geldi” şeklinde konuştu.

‘BAE’YE İHRACAT UMUT VERDİ’

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “2014 yılından bu yana en fazla ihracat yaptığımız; Almanya, İngiltere, Irak ve BAE’nden oluşan dört ülkenin toplam ihracattaki paylarına baktığımızda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hariç üç ülkenin gerilediğini görüyoruz. Umarız bu gerileme sezonsaldır. BAE’ne baktığımızda toplam ihracatımızdan 2014 yılı nisan ayında yüzde 3,4 pay alırken, 2017 yılında yüzde 7,9 pay alarak iki katın üzerinde artış sağladı. BAE’ne yapılan ihracat artışlarının sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz. Önemli ihracat pazarlarımızdan olan Irak'a olan ihracatımız ise nisan ayında geçen yıla göre yüzde 51,2 ile artmaya devam ederek üçüncü sırada yer aldı.”

03 May 2017 - 11:55 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.