2019’un yerel seçimleri ve partilerin konumu…

2019’un Mart ayında yapılacak yerel seçimlere 20 ay gibi bir zaman kalmış bulunuyor. Bunun son 5-6 ayı tamamen seçim atmosferinde geçer. Kalan 14-15 ayın büyük bölümü de(Bugünden başlayarak) mevcut belediye başkanlarının seçilirken vaat ettiklerini bitirmelerine odaklı olur. Mevcut belediye başkanlarının avantajları da, dezavantajları da var. 2014’te seçilirken halka vaat ettiklerini hiç çalışma masasının üzerinden eksik etmeyip, onları sürekli takip etmiş olanlar için şüphesiz bir kez daha aynı göreve talip olmak daha kolay olacaktır. Ancak seçim vaatlerini unutup, hizmet üretmede sınıfta kalanlar için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Bir de ilk kez belediye başkanlığına talip olacak olanların heyecanla yeni şeyler söyleme arzusu, yeni şeyler üretme gayretleri, ortalığın renklenmesine ve bilinen ezberlerin bozulmasına vesile olacağını söylemek mümkün.

AK Parti açısından…

İktidar partisine mensup belediye başkanlarının hemen hepsi 2004 yılında Erdoğan sayesinde seçim kazanmıştı. Bu ikinci (2009) ve üçüncü dönem(2014) de böyle devam etti. Üçüncü dönemde bazı belediye başkanları ektiklerinin semeresini görerek partilerinin aldıkları oyların üzerine çıkmaya başladı. Bu şüphesiz halkın nezdinde gözle görülür bir başarının ifadesiydi. Bazıları ise hala Erdoğan sayesinde seçim alma pozisyonlarını korudular. 2019’da Erdoğan’ın yerel seçimlere kendi Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar yoğunlukta asılacağını tahmin etmiyorum. Ancak bu seçimlerin, kendi seçimleri için ölçü alacağı da kaçınılmaz bir gerçektir. O halde AK Parti, partisinin aldığı oy oranının üzerine koyan belediye başkanlarını yeniden aday gösterirse kimse şaşırmayacak. Vukuatlı olanları, seçmenle yıldızını barıştıramayanları, partide birlik ve beraberlik havasını bozanları ayıklaması ise kaçınılmazdır.

CHP’deki durum…

CHP, teşkilat seçimlerinde büyük yara almayan Türkiye genelindeki mevcut belediye başkanlarının büyük çoğunluğunu yeniden aday gösterme yoluna gidecektir. Bunun nedeni ise Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi partide çalkantıya müsaade edilmek istenmemesi olacaktır. Ancak aday gösterilecek yeni isimler için “geçmişinde kirli ilişkileri olmayan aday” kriteri tavizsiz uygulanacak. Bu kriterin, Kılıçdaroğlu’na yakın çevrelerde yüksek sesle dillendirilmeye başlanmış olması da dikkat çekici ciddi bir gelişme olarak görülmekte. Yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için tam bir prova niteliği taşıyacaktır. Yerel seçim sonuçlarından iyi ders çıkaran, diğer iki seçim için avantaj kazanacaktır. Tabi ki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öne alınmazsa.

MHP’de vaziyet…

2019’un Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimler en çok MHP adına zor geçmeye aday görünmektedir. MHP’den ayrılan veya ihraç edilenlerin kendilerini ispat etme gibi bir durumu oluşacaktır. Bu da, daha çok çalışma dolayısıyla MHP’yi daha güçsüz bırakma gayretlerini çoğaltacaktır. MHP muhalifleri o zamana kadar ya partilerini kurmuş ve bu partinin şemsiyesi altında ilk sınavlarını verecekler ya da CHP ile oturup seçim işbirliğinin koşullarını konuşmak durumunda kalacaklardır. Bu durumda MHP kadar onların da işlerinin zor olacağı anlaşılabilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.