Kocaeli 2 seçim bölgesine ayrılırsa…

3’ü AK Parti’den diğer 3’ü de MHP’den oluşan 6 kişilik bir komisyon çalışmasını sürdürüyor. 16 Nisan referandumu ile geçilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin alt yapısı için gerekli yasal düzenlemeleri hazırlıyorlar. Bu çalışma bittikten sonra ortaya çıkacak taslak TBMM’ye getirilerek Uyum Yasa’larının çıkartılması süreci başlamış olacak. Tabi bu süreç için geç kalındığı bile söylenebilir. Çünkü referandumun üzerinde geçen süre neredeyse bir yıl olacak. Yani şimdiye kadar bitirilmiş olması gerekirdi. Bu konu ile ilgili değerlendirmelerimi başka bir zamana bırakıyorum. Bugün ele almak istediğim konu Uyum Yasaları paketinin içinde ele alınacak olan seçim sistemi meselesi.

AK Parti ve MHP’nin kendi arasında kurduğu komisyondan pek fazla bilgi dışarı sızmıyor. Sızanlar da kamuoyunun göstereceği refleksin ölçülmesi mahiyetinde. Bu konuyu geçen gün Ankara’dan sürekli haberdar olan siyasi bir arkadaşla sohbet ettik. Gelişmeleri yakından izliyor, çünkü 2019’a yönelik siyasi hesapları var.

Arkadaştan aldığım taze bilgiler şöyle; 5 veya 6 milletvekili sayısı esas alınarak bütün iller arklı seçim bölgelerine bölünecek. Bu durumda 30 civarında il var. 13’e çıkan milletvekili sayısı ile biz de varız. İlimiz biri 6, diğeri 7 milletvekilinden oluşacak 2 seçim bölgesine ayrılacak. 1987 ve 1991’de olduğu gibi. Birinci bölgede İzmit, Derince, Kandıra, Kartepe, Başiskele ve Gölcük bulunacak. İkinci bölgede ise Gebze, Çayırova, Darıca, Dilovası, Karamürsel ve Körfez yer alacak. Körfez ilçesi birinci bölgeye dahil edilirse bu bölgenin milletvekili sayısı 7 olacak.

2 seçim bölgesi…

AK Parti ve MHP’nin komisyon üyeleri oturup da, bütün Türkiye’yi nasıl bölelim de, milletvekili sayılarımız çoğalsın diye il il, ilçe ilçe hesap yapacaklarını çok afaki bulurum. Ancak bazı önemli iller ve ilçeler için hesap yapabileceklerini ihtimal dahilinde değerlendiririm. Bunların arasında Kocaeli yer alır mı diye sorarsanız, bunu da zayıf ihtimal olarak görürüm. Çünkü Kocaeli, iktidar partisinin batıda en güçlü olduğu bir yer. Dolayısıyla buna ihtiyaç duyacağını sanmıyorum. MHP için ise oy potansiyel ortada ve bunu değiştirmek mümkün görünmüyor. Üstelik coğrafi bakımdan Kocaeli için yapılabilecek çok fazla bir şey de bulunmuyor. En fazla Karamürsel’in veya Körfez İlçe’nin hadi bilemediniz Derince ilçenin bölgesi değişebilir. Yoksa Kandıra’yı alıp, Gebze’nin bulunduğu bölgeye veya Kartepe’ yi alıp İzmit’i atlayıp batı tarafında oluşacak seçim bölgesinin içine katılmak mümkün değildir.

Hangi parti?

İkinci bölgede AK Parti ve MHP ağırlığı fazla olur. CHP’nin buradan 2 vekil alması çok zor hatta 1 çıkarması bile güç hale gelebilir. Ancak birinci bölge pek böyle değil. Vekil sayısı 7 olursa, CHP için 2 olabilir ama 3 zor olacak gibi duruyor.

CHP’nin Büyükşehir

adayları: Akar ve Sarıbay

CHP kurultayı üzerine yapılacak yorumlar bitmez. Aslında CHP’li bu tartışmayı o gün bitirdi. Çünkü buna alışık. Ama CHP’ye akıl vermeyi kendine misyon edinmiş kesimler ya da bu partiye karşı ön yargılı bakanların işleri daha bitmedi. Ben, kurultayı arkada bırakıp, CHP’yi ülkemizin ve kentimizin gündemiyle yeniden buluşturmak istiyorum. Ve hemen 2019’u aklıma getirdim. Önce il kongresi sonra kurultay bitsin diye beklemeye aldığım seçim konusuyla başlayalım.

Önemli aşama…

2019’da ilk olarak yerel seçimler yapılacak. CHP bir yıl kadar önce sadece İzmit’e odaklanmış, Büyükşehir’i ise gözüne kestiremiyordu. Sonraki aylarda güven oluşmaya başladı. “Büyükşehir’de iddialı olduğumuzu ortaya koyamazsak, İzmit dahil hiçbir yeri alamayız” düşüncesi gelişip, güç kazanmaya başladı. Bu kentimizdeki CHP’de çok önemli bir aşamaydı.

CHP’nin iddiası…

Peki, CHP Büyükşehir’de iddialı olduğunu nasıl gösterecek? Ne yapacak, ne edecek? Bunun en önemli kriteri, partinin en önemli makamında bulunan ismini Büyükşehir adayı yapmaktır. Başka türlü inandırıcı olamazsınız. Dışarıdan bir isim bulup, “Bütün Türkiye tanıyor” diyerek Kocaeli halkını ikna edemezsiniz.  Kocaeli halkı şunu diyebilmeli:“CHP bu kez Büyükşehir’de çok iddialı çünkü en önemli adamını aday gösterdi”

Akar ve Sarıbay…

Parti Meclisi üyesi Haydar Akar ve il başkanı Cengiz Sarıbay ilimizde CHP’nin en yüksek makamında oturan iki önemli kişisidir. Kılıçdaroğlu bu iki isimden birini Büyükşehir adayı yapmalı. CHP iddialı olduğunu ancak böyle gösterebilir. Bunların arasında öncelik hangisinde olmalı derseniz bu isim Sarıbay’dır.

Neden Sarıbay?

Sarıbay il kongresinde herkesin üzerinde ittifak yaptığı bir isimdir. CHP’nin yüzde 100’üne yakınını seçimlerde seferber edebilecek yegane insan Sarıbay’dır. Sefa Sirmen, Hikmet Erenkaya, Alparslan Seymen, Selman Yıldırım, Mehmet Ümit Küçükkaya ve diğer 11 ilçe başkanı Büyükşehir seçiminde organize edip, çalıştırabilecek kapasitesi vardır. Bu kucaklayıcı özelliğini il kongresinde göstermiştir. Kendisi her ne kadar milletvekili adaylığını düşündüğünü söylüyor olsa da, Büyükşehir için en uygun aday olduğu, birileri tarafından Kılıçdaroğlu’na iyi anlatılmalıdır diye düşünmekteyim.

Adaylık kriteri…

Bugün için sadece şunu söylemek istiyorum. CHP’nin belediye başkan adayı; partiye emek vermiş, maddi ve manevi bedel ödemiş, en hafif tabiriyle partinin tozunu yutmuş, parti kültürüne sahip biri olmalı. Bunlar kadar önemli bir diğer kriter de ithal değil, bu şehrin insanı olması gerektiğidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.