Muhtarlık seçimleri, Evet ve hayır cephesi…

Geçen Pazar günü 4 mahallede muhtarlık seçimi vardı. İzmit’in Orhan, Serdar ve Ömerağa Mahalleleri ile Kandıra’nın Sinanlı Bilallı köyünde yapılan seçimler, siyasilerin ders çıkarabileceği nitelikte birçok özellik ortaya koydular. Enkocaeli internet sitesinin sahibi Engin Şahin üst üste iki gün Orhan Mahallesi’ndeki seçim için yaptığı analizler dikkatimi çekti. Yakından ilgilendiği ve epey bir emek verdiği belliydi. Bugün ben de çok eski yıllardan bu yana seçmen profilini yakından bildiğim iki mahalleyi ele alırken, arkadaşlardan aldığım yeni bilgileri ilave edip, seçimlerde oluşmuş bazı rakamlar üzerine yorumlarımı paylaşmak istiyorum.

Ömerağa Mahallesi…

Ömerağa Mahallesi İzmit’in merkezinde bulunan CHP ağırlıklı bir mahalle.1045 seçmenin sadece 53’ü sandık başına gitmiş. Yılların simge muhtarı Kamil Ulusoy’un vefatından sonra oğlu Adnan Ulusoy’un tek aday olarak seçime girdi. Bu durum, kalıtımın bu kadar düşük kalmasını tek başına izah edemez. Ömerağa’da konforuna düşkün, ehli keyif bir seçmen kitlesi bulunuyor. Eski yıllardan beri(1970’li yıllardan bu yana) CHP ve eski Merkez Sağ tandanslı seçmenlerin ağırlıklı olduğu bir mahalledir. Katılımın yüzde 5 gibi çok düşük düzeyde kalmış olmasının önemli nedenlerinden birinin de böyle bir seçmen kitlesinin varlığı oluşturmuştur diye düşünmekteyim. Elbette tek adayın bulunması da katılımın düşük kalmasını etkilemiştir ancak bunun tek başına belirleyici olduğu kanaatinde değilim.

Orhan Mahallesi…

Salim Acarsoy 801 oy alırken, Hikmet Soylu 427 oyda kaldı. Bu mahallede 16 Nisan referandumunda Hayır’a 1842(yüzde 66), Evet’e 940(yüzde 34) oy çıkmıştı. Bir de adayların durumuna bakalım. Kazanan Acarsoy eski bir AK Partili ama sırtını partisine dayamadı. Özetle “Hizmete devam” sloganını kullandı. Kaybeden soylu ise sıkı bir CHP’li ve sırtını da partisine yaslamak için elinden geleni yaptı. Göründüğü kadarıyla yüzde 66’lık Hayır oyuna çok güvendi. Bu Mahallede de ciddi bir CHP tandanslı seçmen oturuyor. Bunlar da Ömerağa Mahallesi’ndeki seçmenler gibi konforu seven, ehli keyif seçmenler Pazar günü oy kullanma sorumluluğunu küçümsemişler. O nedenle katılım yüzde 50’nin altında kalmış bu birinci sonuç. İkinci sonuç ise –ki benim için daha önemlisi “Ben CHP’liyim. Bakın CHP kapı gibi arkamda” mealindeki bir yaklaşımla hayır cephesinin bütün oylarına talip olunamayacağıdır. Nitekim 1842 hayır oyu içinden alabildiği sadece 427 olabilmiştir.

Seçimi kazanan Acarsoy Evet cephesindeki oyları büyük ölçüde(940-801) aldı. Particilik yapmayıp, sadece “Hizmet” vaat eden bir konsept içinde hareket eden Acarsoy muhtarlık seçiminin ruhuna(particilik yapılmadan) uygun hareket ettiği için teveccüh gördü ve seçimi kazandı.

Buradan hem iktidar partisine hem de ana muhalefet partisine ders alınabilecek bir çok sonuç çıkarılabilir. Hatta hem evet hem hayır cephesi üzerinden hesap yapan diğer siyasi çevrelere de epey ders çıkar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.