5 Nolu Kooperatiften örnek davranış…

Kongreyi izleyen muhabir arkadaşımın getirdiği haberi görünce takdir etmekle yetinmeyip yazarak hem kendilerini kutlamam hem de başka meslek kuruluşlarına da örnek olabilmesini temenni etmem gerektiğini düşündüm. 5 Nolu Şehir içi Minibüsçüler ve Otobüsçüler Kooperatifi’nin kongresi geçen Cumartesi günü yapıldı. Hasan Öztürk bir daha aday olmayınca Niyazi Yağız ile Lokman Aydemir yarıştı. Yağız’ın 207 oyuna karşılık Aydemir 255 oy alarak başkan seçildi. Kongrenin bu seçim faslı değildi beni etkileyen. Kooperatifin kongrede kabul ettiği şoförlerle ilgili kuralları ve cezai müeyyideleri adeta bir mesleki manifestoydu.

Şoförlere cezalar…

Zaman tarifelerine uymamak 1 tur, güzergahı tamamlamamak 1 tur, kirli ve hasarlı araçla tura çıkmak 1 tur, yolcularla tartışma ve hakaret birincide 15 gün, ikincide 30 gün, üçüncüde süresiz uzaklaştırma, araç içindeki sistemlerin korunmamasının cezası bir ay görevden uzaklaştırma, ikincide 2 ay, üçüncüde süresiz görevden uzaklaştırma, kılık kıyafete uymalı ve sakal bakımı yapılmalı, yapılmazsa cezası 1 tur, güzergah ihlali 1 tur, duraklarda gereksiz bekleme 1 tur. Güzergah kodlarının girilmemesi 1 tur, araçta birilerinin çalıştırılması 7 gün uzaklaştırma, sürücünün trafik kurallarına uymaması halinde her tespitte 7 gün uzaklaştırma, alkollü araç kullanana süresiz görevden uzaklaştırma, talimatlara uymamak 15 gün, ikincide 30 gün, üçüncüde süresiz uzaklaştırma, yöneticiler ile tartışma ve münakaşaya girme birincide 15 gün, ikincide 30 gün, üçüncüde süresiz uzaklaştırma. Onay almamış sürücü çalıştırmak aracın men edilmesi, araçlarda çalışan şoförlerden kesilen bedeller araç sahiplerinin hesabından kesilecek araç sahibi isterse ondan tahsil edebilir. Araçta para alınıp karttan çekilmezse uzaklaştırma.

Uygulama önemli…

5 Nolu Minibüsçüler ve Otobüsçüler Kooperatifi’nin 5. Olağan Genel Kurulu’nda alınan bu kararlar nedeniyle önce bu kuruluşumuzu kutluyorum. Ardından da şunu ilave etmek istiyorum. Belki yapacaklardır ama ben yine hatırlatayım. Bu meslek ilkeleri ve cezai müeyyideler bütün araçların içine seyahat eden vatandaşların rahatça okuyabileceği biçimde asılırsa inandırıcılığı çok artar. İkinci olarak da bu mesleki ilkelerin/kuralların ihlal edildiğinde verilen ceza da bütün araçlara asılarak duyurulmalı ki inandırıcılığı tam olarak pekişmiş olsun ve hiçbir yolcunun kafasında küçücük dahi bir tereddüt kalmasın.

Bütün mesleklerde var…

İstisnasız bütün mesleklerde, o mesleğin yüz karası olan defolu insanlar çıkabilmekte. Ve çok az sayıdaki bu defolular sayesinde de maalesef o meslek bütünüyle töhmet altında kalabilmektedir. O mesleğin bozulan imajını düzeltebilmek de çok kolay olmuyor. Hani denir ya sinek küçüktür ama mide bulandırır işte o misal. Birkaç defolunun yanlışı, ne yazık ki on binlerce üyesi bulunan pek çok saygın bir meslek kuruluşunu zor durumlarda bırakabiliyor.

Gazetecilikte de var defolu…

Bizim gazetecilik mesleği de dahil buna. Mesela kentimizde kıblesi para olan bir kalem Eşkıyası var. Şantajcılık, tetikçilik, belden aşağı vurmak, hakaret, yasaları hiç saymak gibi ne kadar gazetecilik mesleği ile alakası hiç olmayan pislik varsa hepsi bu Kalem Eşkıyası’nda bulunuyor. Onun yüzünden bizim gazetecilik camiası da çok yara almaktadır. Ama bizim yaptırım yapacak mesleki kuruluşumuz yok. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve ülkemizdeki diğer tüm Gazeteciler Cemiyetleri’nin böyle bir yetkisi maalesef bulunmuyor.

Lokman Aydemir dönemi…

Seçimi kazanan Lokman Aydemir’in yönetimi şu isimlerden oluştu; Alibey Akyıldız, Hasan Duymuş, Fikret Aktop, Fuat Bayram, Tarık Aykutalp, İsmail Efe, Hakan Yavuz, Harun Aslan, Recep Önal, Serdar Barutçu, Burhanettin Özçelik, Mustafa Kurt, Ekrem Hacıoğlu.

Denetleme Kurulu: Fatih Gürkaş, Mehmet Birlik, Emre Uysal

Lokman Aydemir’in şahsında bütün arkadaşlarını yazdım. Çünkü vatandaşın muhatabı her ne kadar şoförler olsa da bunların patronu yani yapılacak bir yanlışın cezai müeyyidesini uygulayacak sorumlular bu isimler. Alınan kararları uyguladıkları taktirde kazanan otobüsçüler ve Minibüsçüler camiası olacaktır. Bir defolu şoför yüzünden bu koskoca camia yara almasın dilerim

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.