Çöp Fabrikası, Akademik Odalar Birliği ve benden 5 soru…

18 Oda tarafından kurulan Kocaeli Akademik Odalar Birliği geçen hafta içinde bir basın toplantısı düzenleyerek Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırmaya karar verdiği Çöp Fabrikası (Kentsel Katı Atıktan Enerji Üretim Tesisi) için 30 soru sorup, “Umuttepe uygun değildir” diye görüşünü gerekçeleriyle birlikte kapsamlı biçimde ortaya koydu.

Geçen hafta önce Özgür Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Müdürü sevgili İsmet Çiğit yazdı. Ardından Mavi Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Müdürü Cemalettin Öztürk ele aldı. Gündemimin elverdiği bugün de ben Akademik Odalar Birliği’nin açıklaması hakkındaki görüşlerimi paylaşacağım.

18 Oda’ya ve bu konu ile ilgili olarak emek verip, zaman harcayan tüm bilim adamlarına önce bir teşekkür etmek ve kendilerine duyduğum saygıyı belirtmek isterim. Ondan sonra bazı konularda kendilerine katılmadığımı hatta bazı konularda da eleştirilerim olduğunu belirtmek isterim. Yapılan basın açıklamasının tam metnini dün yazdığım gibi ertesi günkü (24 Şubat Cuma) gazetemizde ve gazetemizin internet sitesinde yayınladık. Bu anlayışımız, hem konunun kentimiz için hassasiyetine hem de 18 Oda’ya verdiğimiz önemin ifadesiydi.

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Aynur Karadenizli tarafından okunan raporun ilk bölümünde şu ifadeye yer veriliyor; “Bu kapsamda (Çöp Fabrikası’nın kurulacağı yer), konuyla ilgili olarak 31/10/2016 tarihinde Büyükşehir Genel Sekreterliğinden evsel atık yakma tesisi konusunda brifing alınmıştır”

Sayın hocalar, sevgili bilim adamları, bu konu hakkındaki uzman değerli hemşerilerimiz olan şahsiyetler işte burada ben size bazı sorular soracağım.

Birinci sorum şu;

Brifing Ekim ayının son günü yapıldı. 30 sorunuz ve görüşlerinizi aktardığınız basın toplantısı 23 Şubat. Yani üç buçuk aydan fazla bir zaman geçmiş. Bu süre sizce makul bir süre mi? Verilen brifing günü uzmanı olmadığım bu konuyla ilgili olarak ben iki soru sordum. Meslektaşlarım da yaklaşık 10 soru sordu. İçinizden bir Allahın kulu çıkıp bir soru da o sorsaydı ve biz gazetecilerin ufkunu açabilseydi güzel olmaz mıydı?

İkinci sorum ise şöyle;

31 Ekim 2016’da verilen brifingde kurulacak çöp fabrikası için tespit edilen yer açıklandı. İzmit-Umuttepe olarak açıklanan yerin neden seçildiği de gerekçeleriyle Büyükşehir Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından açıklandı. Ben ve meslektaşlarımın çoğunluğu kafamıza takılan soruları sorduk aldığımız cevaplar ve ortaya konulan gerekçelerden hareket ederek genel anlamda ikna olduk. Aradan geçen 113 gün sizce makul ve mantıklı bir süre mi? Bari o gün “Bize süre verin. Sorularımızı hazırlayalım, yer tespiti ile ilgili olarak sizin gerekçelerinizi bir inceleyelim” diyemez miydiniz? Veya şimdi sorduğunuz 30 sorunun en azından bir kaçını o gün soramaz mıydınız?

Üçüncü sorum;

31 Ekim 2016 tarihinde tespit edilen yerin açıklanmasından çok önceleri, bu konuyla ilgili kamuoyunda epey bir tartışma yaşandı. Kentte pek çok tepki ortaya kondu. İlk önce Dilovası denildi. Konulan büyük tepkiler sonucu buradan vazgeçildi. Sonra Körfez İlçe İlimtepe denildi buradaki halkın adeta ayaklanması sonucu buradan da vazgeçildi. Sonra Derince düşünüldü ve oradan da vazgeçilmek zorunda kalındı. Bu süreçleri izleyebilseydiniz de görüşlerinizi kamuoyu ile paylaşıp, bilgilendirseydiniz iyi olmaz mıydı? İnsanlar aylar önce bu konuya vakıf olur karar verici erk de ona göre yer tespiti yapma imkanı elde etmez miydi? Yani karar vericiye yer tespiti konusunda yönlendirici etkiniz olmaz mıydı?

Dördüncü sorum;

Kurulacak çöp fabrikası için benzer örnekler yerinde incelenmek üzere Avrupa’ya üç ayrı heyet gitti. Belediye Başkanları, Muhtarlar ve STK temsilcilerinin yanı sıra İTÜ,KOÜ ve GTÜ’ye mensup bilim adamları, kamu kurumlarında bulunan çevre konusundaki uzmanlar da bu heyetlerde yer aldı. Bildiğim kadarıyla bazı Oda’lardan temsilci istendi. Temsilci verdiniz mi bilemiyorum. Davet almadıysanız neden sorgulamadınız? İnceleme gezisine katılan meslektaşlarınızın görüşlerini alma ihtiyacı duydunuz mu, aldıysanız bakışınız ne oldu?

Beşinci ve son sorum;

Yaptırılacak Çöp Fabrikası’nın yerinde görülüp, incelenmesi amacıyla yapılan geziler, Avrupa’nın (Fransa, Avusturya) önemli ülkelerinin önemli kentlerine yapıldı. Yani Uganda’ya, Nijerya’ya, Somali’ye veya Bangladeş’ e yapılmamış olmasının hiç mi önemi yok? Kusura bakmayın bu sorumu gerçekten, bilmediğim için soruyorum. Ne de olsa Avrupa ülkeleri bu çevre konusunda titizdir, çok duyarlıdır diye bilirim de ondan.

Katıldıklarım da var…

Uzun açıklamada bir de özetle denilmek isteniyor ki; “Yakma tesisi ilk değil, son çözüm olmalıdır”…

“İZAYDAŞ bütün ülkeye hizmet ediyor bu anlamda ülkeden alacaklı durumdayız. Komşu illerle beraber bölgesel bir bakış açısıyla ele alınıp, sorunun çözümü bu yaklaşımla sağlanmalıdır”…

Sayın hocalar, sevgili bilim adamları, bu konu hakkındaki uzman değerli hemşerilerimiz olan şahsiyetler yukarıda örneğini verdiğim daha pek çok konuda sizlere katıldığımı da söylemeden sözlerimi bitirmek istemiyorum. Söyledikleriniz hepsi teorik olarak, kitabi olarak doğru şeyler. Katılmamak imkansız. Biz bu kentte bir tanesini yapmak için bu kadar zorlanılırken, bölgemizde bulunan komşu illerle ortaklaşa olarak bu sorunu çözebilmek için ise bizim her halde bir 40-50 yıla ihtiyacımız olacak diye düşünmeden edemiyorum. Sorduğum soruların tamamı gerçekten merak ettiklerimden oluşuyor. Siz saygıdeğer Oda mensupları ile tartışmak gibi bir niyetim kesinlikle yok. Sizin gibi uzmanlarla, bilim adamlarıyla tartışmanın haddim olmadığının farkında olduğumu da bilmenizi rica ediyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.