“Günaydın. Hayırlı işler” in 15 yıl da değişen anlamı…

İnsan zamanla bazı alışkanlıklarından vazgeçebiliyor ancak bazı alışkanlıklar vardır ki onlardan vazgeçmeyi asla düşünmez. Hatta benim gibi bazılarına daha sıkı biçimde sarılır. Bunlar basit alışkanlıklar değildir. Aksine insani birer değerler olup asla zamana ve zemine göre değişmezler. Hatta içlerine ne kadar siyaset sokuşturulmaya çalışılsa da.

Çok uzun yıllardır aynı mahallede oturduğum için işe yürüyerek(İzmit – Hacı Hasan Mahallesi’nde) gidip geliyorum. Sabahları yolumun üzerinde dükkanını erkenden açmış esnaf görürsem, tanıyıp tanımadığıma bakmadan mutlaka selam verip“Günaydın. Hayırlı işler” derim. Akşamları ise eve giderken “İyi akşamlar. Hayırlı işler” demeyi hiç ihmal etmem. İzmit esnafı sabahları genellikle dükkanlarını çok geç açıyor. Bazen 10’u, bazen 11’i bile buluyor. Genellikle kendileri gelmez çıraklar açar. Akşamları da devlet dairelerinin boşalmasını bekledikleri için dükkanlarını biraz geç kapatırlar.

Sabah saatlerinde şoke olmak…

Geçen sabah yolumun üzerinde baktım bir esnaf açtığı dükkanının önünde(Sabahın 7.30’u gibi) temizlik yapıyor. Her zaman olduğu gibi “Günaydın. Hayırlı işler” dediğimde “Sağ olun. Size de Günaydın, size de hayırlı işler” diye cevabını almıştım ki bir bağırtı duydum ve geri dönmek zorunda kaldım. “Beyefendi. Beyefendi… Utanmıyor musun. Sabahın bu saatinde hayır propagandası yapmaya” dediğinde adeta başımdan kaynar su döküldü. Şoke olmuştum. Ne diyeceğimi şaşırdım. Bana günaydın diye cevap veren (samimiyetim yok ama her sabah selamlaşırım) hemen müdahale etti, “Komşu sen çok yanlış konuşuyorsun. Senin rahmetli baban bu beyefendiyi yıllardır tanır ve sabahları bana olduğu gibi ona da selam verirdi. Bunun propagandayla ne alakası var evladım” diyerek benim kolumu girip “Yaptığı tam bir densizlik. Rahmetli babasının tırnağı olamaz. Babası sağ iken bu densizi dükkana bile almıyordu. Lütfen siz bununla muhatap olmayınız” diyerek beni oradan uzaklaştırdı. Meğer adamın babası yeni ölmüş ve birkaç gündür dükkanı o açıp, kapatıyormuş.

15 yıl önce de aynı bakış vardı…

Sonra yıllar önce başıma gelen benzer bir olay aklıma geliverdi. Gazeteye gelinceye kadar da onu düşündüm. Yıllar önceydi, sanırım 15 yıla yakın bir zaman geçti. Bir sabah yine “Günaydın. Hayırlı işler” demişim, karşılığında da dükkanının önünde kapılarını silmekte olan esnaf da “Dönüp Sadun abi. Sağ olasın sana da günaydın, sana da hayırlı işler” diye yanıt almıştım ki geçen sabah ki gibi bir ses duymuştum. “Sadun bey ne oldu. AKP geldi diye selamlama biçimini mi değiştirdin” deyince yanındaki esnaf araya girerek “Sabah sabah çok ayıp ediyorsun. Selam vermenin hayırlı işler demenin siyasetle AKP ile ne alakası var. Sadun abi yıllardır böyle diyor” Beni tanıyan ve kendisiyle pek muhatap olmadığım, karşılaştığımızda mecburen selam verdiğim biriydi. Çünkü ailesini(Annesini ve babasını) çok iyi tanıyor ve saygı duyuyordum. Bu da o aileden öylesine çıkmış biriydi. Bu olayı bir kez daha biraz içim acıyarak ama gülümseyerek hatırladım.

Hakarete uğramak, Ti’ye alınmak…

Dün başka mahalledeki pencereden bakan bir yarım akıllı hakaret edip aklı sıra Ti’ye almıştı. Bugün de tam karşıdaki öteki mahalledeki pencereden bakan başka bir yarım akıllı aynı tavrı sergiliyordu. Pencereler birbirlerine karşı mahallelerde bulunsa da oradan bakan kafa aynı kafa, mantık aynı mantık. Ben ise sabahları “Günaydın. Hayırlı işler”, akşamları da “İyi akşamlar. Hayırlı işler” demeye devam ediyorum. Allah kısmet ettiği sürece de devam etmek niyetindeyim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.