MHP muhalifleri ve yeni parti…

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi hafta başında verdiği karar ile MHP muhaliflerinin 19 Haziran 2016 tarihinde yaptıkları olağanüstü kurultayı yok hükmünde saydı. Dolayısıyla bu kongrede alınan bütün kararlar da geçersiz oldu. Mahkemenin bu kararı MHP’nin mevcut yöneticilerini mutlu ederken, muhaliflerin ise moralini bozdu. Moralleri bozulan muhaliflerin, artık kendilerine yeni bir yol haritası bulmaları kaçınılmaz hale geldi.

Peki ne olabilir

bu yol haritası?

Elbette çeşitli senaryolar var. Kuşkusuz bu yönde muhalif liderler ve onların kurmayları sürekli olarak toplantı üzerine toplantı yaparak çıkış yolu arıyorlar. Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ile Ümit Özdağ ve kurmayları kuşkusuz çok temkinli hareket ediyorlar. Çok acele, çok heyecanlı hareket ederek “Hadi kuralım partimizi” demiyorlar. Diyemiyorlar çünkü bu işin ne kadar zor olduğunu çok iyi bilebilecek kadar yeterli tecrübeye sahipler. Parti kurmak kolay ama onu yaşatmak hele iddialı hale getirebilmek hele hele iktidar yapabilmek Türkiye’deki en zor işlerin başında gelir. Yeni parti için pek çok koşulun bir arada bulunması gerekiyor. Örnek mi? Konjonktür önemli, halkın yeni bir partiye ihtiyaç duyup duymadığının iyi saptanması gerekir, partiyi hem yurt çapında örgütlemek hem de yaşatmak için mali imkanlar gerekli, kurulacak partinin vitrinine çıkacak kadrolar önemli, siyasi yelpazenin neresinde konuşlanacağının yanı sıra halka vaat edeceği program da yeni siyasi parti kurmanın en önemli koşullarını oluşturmaktadır.

Parti kurmanın

koşulları var mı?

Bütün bunlar siyasiler için bazen göreceli kavramlar haline gelebilir. Ben konjonktür uymuyor, halkın arasında yeni bir partiye talep yönünde bir eğilim bulunmuyor diyebilirim ama bir başkası ya da siyaset adamları “Yeni parti kurmak için bütün şartlar uygundur ve hazırdır” diyebilirler. İşte bu anlamda yeni parti kurmak işi bir göreceli kavramdır. MHP Muhalifler, sosyal medya dahil kamuoyunun bazı çevrelerinden aylardır yoğun teşvik görmelerine rağmen çok temkinli hareket ederek yeni parti kurma işine çabuk atlamadılar. Hatta çabuk hareket etmemek adına önemli bir direnme içinde göründüler.

Parti kurulmazsa

taban dağılır…

Gelinen son nokta itibarıyla kişisel kanaatim o ki; muhalifler bu mahkeme kararından sonra kaçınılmaz olarak yeni parti kurma işini soyunacaklar. İş yapar mı yapamaz mı meselesine şimdiden girmek istemiyorum. Ama muhalefetin çıkış yolu yeni partidir. Aksi taktirde tabanlarını bir arada tutamazlar. Bu heyecanlı, idealist taban yolun tıkandığını gördükten sonra çarenin yeni parti olacağına inanır. Eğer yeni parti kurulmazsa, tabanda var olan heyecanın ivmesi yavaş yavaş azalır, dalga dalga yayılan muhalefet hareketi durur ve gerilemeye başlar.

Yeni parti kurulmazsa

siyaseten mevta olunur…

O nedenle yeni parti şart hale gelir. CHP ile ittifak senaryosu bile bu tabanı bir arada tutmaya yetmez. Bilindiği gibi bu senaryoda CHP ile yapılacak ittifak ile meclise girebilmek sonradan ayrılıp grup oluşturabilmek ve ondan sonra da partiyi kurmak yer alıyor. MHP’nin muhaliflerinin yeni bir parti kurmaktan başka hiçbir çareleri kalmamıştır. Kurmazlarsa da maalesef siyasi mevta seçeneği ile karşı karşıya kalırlar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.