MHP’nin il kongresi ve Aydın Ünlü gerçeği…

Sabancı Kültür Merkezi’nde(SKM) geçen Pazar günü gerçekleşen MHP’nin 12. Olağan İl Kongresi’ne gidip iki saate yakın gözleme fırsatı buldum. 12’de başlayacak kongreye yarım saat kadar erken gidip, tanıdıklarla sohbet edeyim, düşüncelerini, değerlendirmelerini alabileyim istedim. Hava serin ve yağışlı olduğu için bahçede kimse yok herkes içeride. Kapıda önce X-Ray cihazından geçiliyor sonra polisler arıyor. Kongrenin başlamasına yarım saat var iken içeri girdiğimde biraz şaşırdım. Hani,“Sosyal Demokratlar güne geç başlar. Kongre olsa zamanında başlamaz. Seçim sabahı erkenden değil de öğleye doğru oy kullanmaya gelirler” diye bir genel kanaat vardır ya, işte öyle bir manzarayla karşılaştım. Toplasanız ancak 100 kişi var. Dolaşıp,tanıdık arıyorum bulamıyorum. Sadece sokakta karşılaştığımızda selamlaştığımız bazı simalar “Hoş geldin Sadun abi” dediler.

Kemal Köse ve Ruhi Çavdar…

12.15 gibi MHP eski Milletvekili Kemal Köse geldi. “Saduncuğum maşallah sen erkencisin. Kongremize geldiğin için teşekkürler, hoş geldin” deyince ben de “Sayın vekilim sanki ev sahibi benim. Neden kongrenize erken gelmezsiniz anlayabilmiş değilim. Ama haksızlık yapmayayım diğerlerine nazaran siz de erkenci sayılırsınız” diyerek takıldım. 12.30 gibi MHP eski İl Başkanı Ruhi Çavdar geldi. Ruhi Çavdar ile görüşmeyeli epey olmuştu. Kucaklaşıp, ayaküstü sohbet ettik. Hem Köse’ye hem Çavdar’a MHP’lilerin ilgisi fazlaydı. Büyük hürmet gördüklerini fark ettim. Her ikisi de kısa sohbetler yaparak salona doğru ilerledi.

Mehter takımı geldi…

İkinci katta herkesi rahatça görebileceğim bir yerde duruyordum. Bir ara mehter takımı geldi. Hava dışarıda yağmurlu olduğu için SKM’nin zemin katında yarım ay vaziyeti alarak marşları söylemeye başladı. Mehter takımı geldikten sonra ortalık biraz hareketlendi. Bu arada gruplar halinde gelenleri izliyorum tanıdıklar çıkar mı diye. Murat Metin’i gördüm bir ara “Merhaba abi” diyerek selam verdi. MHP İzmit İlçe Başkanı Ahmet Yalçınöz sağa sola koşturup dururken yabancı sima olarak görmüş olacak ki, bana da “Hoş geldiniz” dedi. Kendisiyle hiç tanışmadım.

Sancaklı ve Ünlü birlikte geldi…

Saat 13 gibi MHP MKYK Üyesi ilimiz milletvekili Saffet Sancaklı ile il başkanı ve bu göreve üçüncü kez talip olan Aydın Ünlü birlikte SKM’nin kapısından içeri girdi. Mehter takımı onlar girerken adeta coştu. Sancaklı ve Ünlü ile birlikte içeri yaklaşık 50 kişilik bir partili grubu girdi. Ünlü beni görünce yanıma geldi” Sadun abi hoş geldin. Ayağına sağlık geldiğin için teşekkür ederim” diyerek kucaklaştık. Sancaklı ile çok fazla bir samimiyetimiz bulunmadığı için sadece “hoş geldiniz” dedi.

Salonda güzel süslenmiş…

SKM’deki salon ve bu salonun dışı ile bahçe gerçekten güzel süslenmişti. Türk Bayrakları ve MHP Bayrakları bir arada asılıydı. Salonun içinde Atatürk, MHP’nin Kurucusu ve Başbuğu Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin fotoğrafları yan yanaydı.

Aydın Ünlü gerçeği…

Aydın Ünlü bu kentte belki de en fazla eleştirilen bir isim. İlimizin yaklaşık 50 yıllık siyasi hayatına şöyle bir geri dönüp baktığımda Ünlü kadar hedef tahtasına konan bir siyasetçiyi pek hatırlayamıyorum. Bazıları kıskançlıktan, bazıları muhalif olduğu için, bazıları sevmediği için, bazıları yönetim tarzını beğenmediği için, bazıları Devlet Bahçeli’yi hiç zikzak yapmadan desteklediği için eleştiriyor. Bir de kıblesi para olan bir Kalem Eşkıyası. Onu da artık kimse zaten adam yerine koymuyor. Bütün bunların yanında 2014 Kasım’ından bu yana partisinde yaşanan sıkıntılar dikkate alındığında Ünlü’nün önemli bir işi başardığını düşünüyorum. Partinin üzerindeki ölü toprağını atıp ilçe ve il kongreleri gerçekleştirmesi asla kolay bir iş olarak görülemez. En azından benim açımdan öyle. Ünlü kısaca tek başına parti gibi mücadele etti.

Aydın Ünlü için üretilen slogan…

Kongreden önce bir araya gelen 12 ilçe başkanı ile Aydın Ünlü’ nün birlikte çektirdikleri fotoğraf, salondaki kürsünün arkasına konmuş bu fotoğrafın üstünde ise Türkeş ve Bahçeli’nin fotoğrafları vardı.

Ayrıca Ünlü için şu sözlerin yazılı afiş slayt eşliğinde perdeye yansıtılıyordu.

“Aydın bir Kocaeli için, Aydın Ünlü gelecek. Yürümezsek Hak yolda, Erimezsek Hak Yolda, Çürümezsek Hak Yolda, Gök girsin, kızıl çıksın”

Bir başka yansıtılan afiş görüntüsünde ise şunlar yazılıydı;

“Meydanlar MİLLET in, Hüküm DEVLET indir (İn ve İndir özellikle küçük yazılmış. Millet ile Devlet ise büyük ve kırmızı yazılmış) “

Kadınlar azdı, gençlik fazlaydı…

Çok fazla kadın yoktu. Başörtülü de başörtüsüz de vardı. Sanırım 30-40 kadar kadın vardı. Gençler azımsanmayacak kadar çoktu. CHP’nin son kongresi veya referandum sırasındaki toplantılarıyla mukayese ettiğimde MHP’de gençlik oranının çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim.

Köylü ve kenar mahalle ağırlığı…

Yaklaşık iki saat kadar bulunduğum ortamda 60 yaş ve üstü MHP’li çok fazla yoktu. Giyim kuşamlara baktığımda kongreye gelen milliyetçilerin daha çok köy kökenli ve kenar mahalleleri temsil eden bir görüntü içinde buldum. Yani öyle modayı izleyen(gençler ve kadınlar hariç) bir giyimleri yoktu. Bu da MHP’nin gerçekten varoşlara, dar gelirli kesimlere dayandığını gösteriyordu.

Badirelere rağmen heyecan…

Salon doldu mu diye sorarsanız, dışarıda bulunanların da içeri girdiklerini varsayarsak dolardı. Bütün badirelere rağmen heyecan iyiydi, coşku vardı. Ünü ile Sancaklı’ya gösterilen ilgi fazlaydı. Elbette bu kadar badire atlatmış olan ve hala atlatmaya devam eden MHP’ nin, eski günlerine geri dönmesi biraz zaman alacak gibi duruyor. Şüphesiz bir siyasi parti için en zor olanı, kendisinden parçaların kopmasıdır. Bunu CHP-DSP ve CHP-SHP ayrılıklarında görmüştüm. MHP’den BBP’nin kopması da sıkıntılıydı. Daha pek çok örnek verilebilir. Keza 2002’de MHP baraj altında kaldığında büyük bir üzüntü vardı ama büyük bir kenetlenmişlik bu üzüntüyü hafifletiyordu. Bugün ise öyle değil. MHP’nin ihraç ettikleri ve onlarla birlikte hareket edenlerin yarattığı duygusal kopuşun, bu partideki olumsuz etkisini bir süre daha sürdürmesi kaçınılmaz gibi duruyor.

Ben ayrılırken konuşmalar henüz başlamamıştı. O nedenle yapılan konuşmaları değerlendiremeyeceğim. Ankara’da devam eden AK Parti’nin üçüncü olağanüstü kongresini de televizyondan izleyebilmek için salondan ayrılırken saat 13.30’a geliyordu.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.