Şehir iyiye, güzele yeniye hasret…

İzmit’te hayata geçmiş iki yeni proje ile ilgili olarak verilen rakamlara baktığımda “Meğer şehrimiz iyiye, güzele, yeniye ne kadar çok hasretmiş” demekten kendimi alamadım. Birincisi Tramvay Projesi. İkincisi ise ilimizde ilk kez İzmit’te açılan Aquapark.

Tramvaya gösterilen ilgi…

İzmit’te otogar ile Sekapark arasında hizmete giren tramvay projesi yapılan fizibilite hesaplarını iki ayda altüst ederek ortalama 14 bin yolcu hedefinin çokça üzerine çıkmış bulunuyor. Üstelik tramvay projesi daha yapım aşamasında iken “Bu güzergah çok kısa. Bu güzergahta bu kadar yolcu zaten yok. Bu güzergahta trafik derdi de bulunmuyor” şeklinde eleştirilerle karşı çıkanlar olmuştu. Projeyi olumlu bulup, yapılmasına destek veren az sayıdaki isimden biri de ben olmuştum. Yıllar sonra varılması hesaplanan yolcu sayısına iki ayda erişilmesini fizibilite hatası olarak görmekten çok hemşerilerimizin iyiye, güzele yeniye olan hasretlerinin ifadesi olarak değerlendirmekteyim.

İzmit’te Aquapark projesi…

Henüz gidip, görme fırsatım olmadı. Ancak görenler anlata anlata bitiremiyorlar. Gösterilen ilgi de anlatılanlara göre epey bir yoğunmuş. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın hayata geçirdiği bu proje için bir önceden bir fizibilite yapıldı mı ve bugün halkın gösterdiği ilgi ile bunun ilişkisi nasıldır bilemiyorum. Ama inanıyorum ki, ilimizde bir ilk olan bu Aquaparka halkın gösterdiği ilgi yine tahminlerin çok üstünde. Demek ki bir büyük ihtiyaçmış. Demek ki İzmit Belediyesi bunu iyi fark etmiş. Oysa biz İzmit’te Aquaparkı ilk konuştuğumuzun üzerinden neredeyse on yıl geçti. Büyükşehir’in seçim vaatleri arasına girdi. Bir ara yer bulundu hatta sanırım bir ihale aşaması süreci falan da yaşandı. Ama ne oldu ise o proje iptal edildi ve unutulup gitti. Belki buna “Özel sektör yapsın diye Büyükşehir çekildi. Çünkü bu işi özel sektörün işi” diye yanıt verilecek. Özel sektörümüz böyle bir işe girmiyor, bunu yatırıma değer görmüyor ise elbette görev belediyelere düşer. İzmit Belediyesi de üzerine düşeni yaptı, iyi de etti. Şimdi İzmit’teki anneler, babalar çocuklarını bu aquaparka götürme yarışında.

Kartepe’de Teleferik projesi…

Bu bitmiş ve hizmete girmiş iki örneği özellikle anlattım. Şehrimizin açlığına nasıl ilaç gibi geldiğini izah edebilmek için. Bakın yarın Kartepe Belediyesi teleferik projesini hayata geçirecek. Bu proje hayata geçtiğinde ben inanıyorum ki, Kartepe zirvesine kayak yapmaya çıkmak için binmekten çok, seyir zevkini tatmak için binilecek. Yani o iyiden, güzelden ve yeniden yararlanmak için bunun nasıl bir şey olduğunu görmek için hemşerilerimiz buraya da hücum edeceklerdir. Bu teleferik projesi için canla başla çalışıp, pek çok zorluğu adım adım aşmaya çalışıp belli bir aşamaya getiren Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’i şimdiden kutluyorum. İzmit’te Anıtpark’tan ve Seka Cami’nden Bağçeşme’ye teleferik ile çıkma projesinin ortaya atılmasından sonra seçim vaadi haline de gelmiş ve bunu yıllarca konuşup tartışmıştık. Bunları da hatırlayınca Kartepe’deki teleferik projesinin önemi sanırım daha da iyi anlaşılıyor.

Kongre Merkezi projesi…

Şehrimizin insanına heyecan verecek bir başka proje de eski Mannesmann fabrikasının yerine yapılacak olan dev kongre merkezi projesi. Geçen gün ihalesi yapıldı. Yaklaşık 55 milyon liraya mal olacak. Büyükşehir’in büyük ölçekli projelerinden biri. Kesinlikle şehrimize gerekli hatta geç kalınmış bile bir proje. Bu kongre merkezi projesi de seçim vaatlerinde yer aldı ama bugüne kadar hiç ellenmemişti. Şehrimiz insanına moral verecek, heyecan katacak bir prestij proje olacağına yürekten inanıyorum. Dilerim diğer projelerde olduğu gibi gecikme yaşanmadan zamanında bitirilip insanlarımızın hizmetine sunulur.

Ruhumuza hitap eden projeler…

Yeni hizmete girmiş iki projeye hemşerilerimizin gösterdikleri olağanüstü derecedeki ilginin, hem Kartepe’deki Teleferik Projesi’ne hem de İzmit’teki Kongre Merkezi Projesi’ne fazlasıyla gösterileceğinden zerre kadar kuşku duymuyorum. Çünkü, şehir insanımız aç. İyiyi, güzeli ve yeniyi görmeye hasret kalmış. Alt yapıya yatırım yapıldığını görüyor ve bunun takdirini de zaten oyunu vererek yapıyor. Ama kazılan çukurları, dökülen betonları, çakılan çivileri, örülen demirleri görmenin yanı sıra, biraz da ruhuna hitap edecek yani sosyal yönü bulunan projelere bakmak istiyor, onlardan faydalanmak istiyor, kendi yaşadığı şehirde de bulunmasını istiyor. Bunları bana düşündüren ise tramvay ve Aquapark projelerine hemşerilerimizin kısa zamanda gösterdikleri olağanüstü ilgiden başka bir şey değil. Hepimizin ruhuna hitap eden bu iyi, güzel ve yeni projeler daha çok artsın ve şehir insanımız da daha fazla mutlu olsun temenni ediyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.