SYKP’den asansör faciasına tepki

SYKP Kocaeli İl Temsilciliği, önceki akşam İstanbul Mecidiyeköy’de inşaatı devam eden rezidansta meydana gelen asansör faciasında yaşanan ölümlerden yasaların koruduğu patron ve hükümeti sorumlu tuttu

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasından sonra işçi ölümlerini büyük bir tepkiyle dile getiren SYKP(Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi), dün Mecidiyeköy’de asansörün 32. kattan yere çakılması sonucu 10 işçinin ölümü için de tepkisini  ortaya koydu. Hükümeti ve patronları suçlayan SYKP, işçi güvenliğinin sağlanmaması, denetimlerin yerinde yapılmaması sonucu işçilerin ölmeye devam edeceğini öne sürdü.

HÜKÜMET VE PATRON YASASI

Açıklamayı yapan SYKP İl Başkanı Çetin Ak, “Yine bir iş cinayeti, yine aynı açıklamalar, yine “bu işin fıtratında var” söylemleri. Dün İstanbul Mecidiköy’de yapımı devam eden rezidans inşaatında yük asansörünün düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetti. Daha Soma’nın hesabı sorulmamışken başta Kocaeli olmak üzere neredeyse her gün iş cinayetleri artarak devam etmektedir. Çünkü yasalar işçileri değil patronları korumaya devam ediyor. Çünkü hükümet ve patronlar yasaları kendi çıkarlarına göre hazırlıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ise sadece sözde kalmaya devam ediyor” dedi.

‘ALAYLI AÇIKLAMALAR’

İşçilerin hayatını kaybetmesinden hemen sonra yapılan açıklamaların ezbere olduğunu söyleyen Ak, “Yetkililerin “sorumlular yargılanacak” sözlerini, inşaatın sahibi Torunlar Şirketi’nden “bunlar sektörel vakalardır” açıklaması takip ediyor. Bunlar bize Soma’da yaşanan iş cinayetinden sonra yapılan açıklamaları hatırlatıyor. Gözaltına alınanlardan firma yetkilileri olmadığı ve tüm iş cinayetlerinde günah keçisi yapılmaya çalışılan iş güvenliği uzmanlarının ve şantiye sorumluların alınması bize yine patronların aklanacağını göstermektedir. Patronlar kendi hükümetlerinden aldıkları referansla konuşmaya devam ediyor. Firma yetkilileri her türlü iş güvenliği önlemleri alınmıştır derken yük asansöründe işçilerin neden bulunduklarını ve mesai saatleri dışında neden çalıştıklarını açıklayamamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİ GÜVENLİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

“İş cinayetlerinin önlenmesi için yapılması gereken yasaların işçilerin sağlığı ve güvenliği lehine değiştirilmesi, denetimlerin göstermelik değil gerçek anlamda yapılması, gerçek sorumluların yargılanması, işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının çalışma şartlarının gerçek bir denetçi haline getirilerek patronlara değil bağımsız bir kuruluşa bağlanmasıdır” diyen Ak, “Ancak tüm bunları patronların hükümetinden beklemek hayaldir. Tüm bu kazanımları alacak olan işçilerin ve emekçilerin ortak bir zeminde mücadele hattı kurmasından geçmektedir” şeklinde açıklamasını tamamladı.

08 Eyl 2014 - 09:50 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.