‘Asrın rüyası’ yerinde incelendi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve bazı yöneticiler, “Asrın Rüyası” olarak nitelendirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) deniz altından su götürecek barış suyu projesini yerinde inceledi.

TEKNİK GEZİ İNCELEMESİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşlerinin (DSİ) ortaklaşa yürüttüğü Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi'nde kullanılacak dünyanın en uzun borularının imalatını yapan firma, projenin tanıtımı için teknik gezi düzenledi. Üç gün süren geziye, aralarında İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Genel Müdür Yardımcıları Fatih Yürük ve Alaeddin Alkaç ile Mali Hizmetler Daire Başkanı Tahsin Biçer’ inde yer aldığı Kocaeli, İstanbul, Bursa, Sakarya ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi üst yöneticileri ile firma temsilcilerinden oluşan 150 kişi katıldı.

‘PROJEDEN GURUR DUYDUK’

Genel Müdür İlhan Bayram ve beraberindekiler, KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak KKTC Su Temin Projesi kapsamında yer alan 25 milyon m3 kapasiteli Girne Geçitköy barajı ve içmesuyu arıtma tesisinin inşaatı ile boru imalatının yapıldığı Mersin Silifke Taşucu’ndaki fabrikayı yerinde gezdi. Asrın projesi olarak değerlendirilen projeyi yerinde görmenin heyecanını yaşadığını ifade eden Genel Müdür İlhan Bayram, “KKTC Su Temini Projesi, deniz altından askıda taşınması, en uzun boruların kullanılması nedeniyle dünyada ilk olacak bir proje. Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen barış suyu projesini yerinde görmenin heyecanını ve yerli imkanlar ile yapılmasının gururunu yaşadık. Kısa bir zaman içinde tamamlanacak projenin yıllardır su problemi yaşayan yavru vatan KKTC’ye hayırlı olmasını dileriz. Bu projeyi gerçekleştiren Türk firmalarını da yürekten kutluyorum.”dedi. Genel Müdür Bayram ve beraberindeki heyet, Girne şehitliğini de ziyaret etme imkanı da buldu.

ÜÇ AYAĞI OLAN PROJE

Türkiye, deniz geçişi ve KKTC olmak üzere 3 ayağı bulunan proje, tamamen Türk mühendisleri ve yerli imkanlar ile yapılıyor. Dünyada ilk defa 250 metre deniz altından askıda geçirilecek 80 km uzunluğundaki proje için Türk boru firması tarafından her biri 500 metre uzunluğunda 1500 mm çapında bulunan dünyanın en uzun polietilen boruları imal ediliyor. Boru imalatının son aşamaya geldiği proje kapsamında, Anamur Dragon çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’ndan sağlanan 75 milyon m3 su, 80 km deniz altından boru hattı ile KKTC Güzelyalı depo ve terfi merkezine aktarılacak. Buradan da 3 km terfi hattı ile Girne yakınlarında yeni inşa edilen 25 milyon m3 kapasiteli Geçitköy barajına aktarılacak.Su, içmesuyu arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra Lefkoşe, Girne, Mağosa ve Güzelyurt şehirlerinin 50 yıllık içmesuyu ihtiyacının  yanı sıra adanın en büyük ovalarından biri olan ancak kuraklıktan verimli kullanılamayan Meserya Ovası’nın sulama suyu ihtiyacı karşılanacak. Proje, 1 milyar TL’ye mal olacağı belirtiliyor.

19 Ara 2013 - 16:36 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.