Başkan Büyükakın’dan cemevi açıklaması

Cemevlerinin yasal statü konusunu değerlendiren Büyükakın, “Cemevlerine yer tahsisi konusu aslında büyük ölçüde çözülüyor. Bunun anayasal bir hak olduğunu düşünüyorum” dedi

Başkan Büyükakın’dan cemevi açıklaması
Başkan Büyükakın’dan cemevi açıklaması
+6
Haber albümü için resme tıklayın

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmit Şubesi tarafından Tavşantepe Cemevi’nde Kerbela Şehitlerini Anma ve Aşure programı gerçekleştirildi. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmit Şubesi Başkanı Ali Ekber İncesu, CHP İl Başkan Vekili Seda Oral, Biz İzmitiz Platformu Başkanı Hüseyin Erol, CHP İl Başkan Yardımcısı Harun Yıldızlı, CHP Derince Belediye Başkan adayı ve Eski Baro Başkanı Sertif Gökçe, CHP Eski Milletvekili Adayı ve KOÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Muhip Kanko, AK Parti Eski İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda bin kase aşure dağıtılırken Kerbela şehitleri için duayı Alevi Dedesi Hıdır İncesu yaptırdı.

İNCESU, ‘HAKİKATİ GÖREMEDİK’

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmit Şubesi Başkanı Ali Ekber İncesu, “Bugün sevginin gıdası, insanlığın şurası olan aşure lokması için bir aradayız. Vergi ödüyoruz, askerliğimizi yapıyoruz, anayasaya uygun hareket ediyoruz fakat cemevlerimizin yasallaşması noktasında bir türlü hakikati göremedik. Eğer ki hak ve adaletten yanaysanız eğer ki Allah’a inanıyorsanız adaletle hükmettiğiniz sürece güzel Allah’tan, Muhammet’ten inandıklarınızdan şefaat bulabilirsiniz” diye konuştu.

‘ŞEHİT OLDUK, ZALİM OLMADIK’

Cemevlerinin yerlerinin tahsis edilmek zorunda olduğunu belirten Başkan İncesu, “Nasıl ki Sünni kardeşlerimize arsa tahsisi yapılıyorsa cemevlerimize de arsa tahsisi yapılmalıdır. Bizim vergilerimiz bize dönmek zorunda. Türkiye Cumhuriyeti’nde birlik ve beraberliğin devam edebilmesi için istemlerimizi sunacağız. Biz birçok yerde şehit olduk ama zalim olmadık. Çokluk içinde birliğin güzel bir örneği olarak dağıttığımız aşurenin tüm insanlığın birliğine vesile olmasını ve kabulünü niyaz ediyorum” şeklinde konuştu.

CİNBİR, ‘YENİ TÜRKÜLER SÖYLEMELİYİZ’

İncesu’nun ardından kürsüye gelen İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, “Bir araya gelmeye ihtiyacımız var. Ortak noktalarda buluşmalıyız. Burada bir araya gelişimiz vesile olsun. Gelin canlar bir olalım, bu memleket için birlikte çalışalım. Sen-ben, zengin-fakir ayrımı olmayan bir memleket inşa etmek için bir olalım. Birbirimizi sevelim. Artık yeni türküler söylemek lazım. Her gün birbirimizle daha fazla kucaklaşacağız ve daha güçlü Türkiye’yi inşa edeceğiz. Amacımız ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmaktır” diye konuştu.

HÜRRİYET, ‘BİRLİĞİMİZ DAİM OLSUN’

İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir’in ardından konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ise “Bu matem gününde tüm canlarımızın tuttuğu oruçların kabul edilmesini diliyorum. Canlarımızla aşureyi paylaşmak kardeşliğimizi arttırsın. Farklılıklar zenginliğimizdir. Birliğimiz daim olsun” dedi. Hürriyet’in ardından konuşann Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Hazreti Hüseyin’in yolu kutlu bir yoldur. Onların kutlu duruşu bizler için pusuladır. Bazen kaybedeceğini bile bile devam etmek bu kutlu duruşun bir göstergesidir. Yeter ki yozlaşmayalım. İnsanın yeryüzündeki gayesi iyiliktir. Hangi partili olduğumuzun, hangi ideolojiye sahip olduğumuzun çok önemi yok aslında” dedi.

BÜYÜKAKIN, ‘AŞURE GİBİ OLMALIYIZ’

Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın, “Bugün matem günü. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmit Şubesi Başkanı Ali Ekber İncesu’nun sözlerine de kısaca değinmek istiyorum. Ali Ekber Bey’in söylediklerinin büyük kısmına katılmakla beraber, katılmadığım yerler de var. Büyükşehir Belediyesi olarak biz ‘Sevgide Buluşalım’ programları yapıyoruz. Aşure gibi olmalıyız. Birbirimizi tek tipleştirmeye çalışmamalıyız. Hep birlikte Türkiyeyiz. Tüm renkleri yaşatmak zorundayız. Böyle olduğunda güzeliz. Biri ötekine benzemek zorunda değil” ifadelerine yer verdi.

‘SEMPOZYUM YAPACAĞIZ’

Cemevlerinin yasal bir statüye kavuşması konusunu da değerlendiren Büyükakın, “Biz bunu hukukla sağlayacağız. Cemevlerine yer tahsisi konusu aslında büyük ölçüde çözülüyor. Kamu yararı statüsü kazanan cemevleri bu durumdan yararlanıyor. Bu hukuki statünün daha da sağlamlaştırılması lazım. Bunun anayasal bir hak olduğunu düşünüyorum. Bunu İnşallah birlikte yapacağız. Önümüzdeki günlerde bir sempozyum yapacağız. Bu sempozyumun sonuçlarını hükümetimizle paylaşacağız. Kocaeli olarak bir kez daha örnek bir duruş ve çalışmaya imza atabiliriz” şeklinde konuştu. Ayşe AYDIN

16 Eyl 2019 - 12:57 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.