Depremde hayatını kaybedenler anıldı

17 Ağustos 1999 günü meydana gelen ve asrın felaketi olarak adlandırılan Gölcük Depremi’nin 20. yıldönümü dolayısıyla Kavaklı Marina’da gerçekleştirilen programda duygu dolu anlar yaşandı

Depremde hayatını kaybedenler anıldı
Depremde hayatını kaybedenler anıldı
+11
Haber albümü için resme tıklayın

20 yıl önce, 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece saat 03.02’de meydana gelen 7,4 şiddetindeki deprem, ilçemizle birlikte çevre illerde hissedilmiş, büyük bir yıkıma mal olmuş, on binlerce canımızın kaybına sebep olmuştu. Asrın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 20. yıldönümü anma programı, Kavaklı Marina’da yapılan programla gerçekleştirildi. Programa AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Mehmet Akif Yılmaz, İlyas Şeker ve Emine Zeybek,Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mahir Sarıdağ, İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Özdemir, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gölcük Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti ilçe başkan ve yöneticileri, Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GFSD), Türk Kızılayı Gölcük Şubesi, AFAD İl Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

GÜVENLİ YAŞAM ODASI KURULDU

Programa ayrıca bu yıl, deprem döneminde ülkemize yardımda bulunan Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu HisaoNishimahi, Azerbaycan’dan Ankara Büyükelçisi RamilGurbanov, Macaristan’dan İstanbul Başkonsolosu Görev Danışman Başkan Yardımcısı TamasTorma, Kuveyt’ten Ankara Büyükelçisi H. E. GhassanZawawi, Hindistan’dan İstanbul Başkonsolosu Ji Singh, Hollanda’dan İstanbul Başkonsolosu Bart Van Bolhuisda katıldı. Anma programının yapıldığı Kavaklı Marina’da saatler öncesinden alanın hazırlanma işlemine geçildi. Bunun yanı sıra akşam saatlerinde İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi, kan bağış kampanyası düzenledi. Aynı zamanda yemek ve lokma ikramında da bulundu. Alanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Güvenli Yaşam Odası’ kuruldu ve ev eşyalarının nasıl güvenli bir şekilde monte edilmesi gerektiği gösterildi.

3 BİN KASE HELVA İKRAMI YAPILDI

AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, alanda araçları ile hazır bulundu. Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi, deprem şehitleri anısına toplamda 3 bin kase helva yaptırarak vatandaşlara ikram etti. Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM ve Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GFSD), deprem döneminde çekilmiş fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisini açtı. Birçok kişi, yaşadıkları alanın deprem dönemindeki durumunu gözlemlemiş oldu. Vatandaşlar da bu sırada kendilerine ayrılan alana geçerek programı beklemeye başladı.

SEZER, ‘GÖLCÜK YENİDEN DOĞDU’

Anma programında ilk konuşmayı Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer yaptı. Başkan Sezer, konuşmasında “17 Ağustos 1999, sadece Gölcük için değil, tüm Türkiye açısından deprem gerçeği ile yüzleşme ve binaların değil, alınmayan tedbirlerin canlara, sevilen insanların kaybına neden olduğunu öğrendiğimizin 20. yılındayız. Bizden aradan geçen bunca zamana rağmen o zaman kaybettiklerimizi yasla anıyoruz. Şu an baktığımız zaman depremden sonra nüfusu 80 binden 55 bine düşen Gölcük, bugün 170 bine yaklaşan nüfusu ve o dönemde enkaz haline gelen binaların kaldırılmasının akabinde yeni binalarla depremin izini silmiş, geleceğe umutla bakan bir konuma gelmiştir. Geçen 20 yıllık süre içerisinde, saygıdeğer konukların ülkelerinin de desteğiyle, devletimizin gayreti ile Gölcük yeniden doğarak modern bir görünüme kavuştu.

‘ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM’

Gölcük’te kentsel dönüm anlamında, Denizevler Mahallesi, TOKİ tarafından inşa edilen Sivritepe’ye ekim ayında taşınacak. Bunun dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekleri ile sanayi sitesinde bir dönüşüm gerçekleşti. Gölcük, sosyal ve kültürel açıdan son derece canlı ve dinamik bir şehir. Nüfusun çok kısa bir süre içerisinde üç katına artması da bunu gösteriyor. Bizler geleceğe, geçmişten ders çıkararak umutla bakıyoruz. Gölcük’ün daha güzel ve yaşanabilir olacağını hayal ediyoruz. Ben bu akşam bizleri yalnız bırakmadıkları için hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Depremde Gölcük’te 5 bin 383 hemşerimizi yitirmiştik. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

BÜYÜKAKIN, “DEPREM GERÇEĞİNİ

ANLAMAK VE HAZIRLANMAK GEREKLİ’

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Depremin üzerinden 20 yıl geçti.Biliyorum ki birçok arkadaşım, kardeşim, o depremin anılarını hala hafızalarından silemedi. Gölcük’te o depremin izlerini, fiziksel mekanlar üzerindeki etkilerini çok kısa sürede toparladık. Devletimiz, milletimiz birlik oldu, hızla toparlandı. Yurtdışından yardıma geldiler, hızlı bir şekilde toparlandık. Peki ya hafızadaki izler, kalbimizdeki hüzün, sanırım her birimizin hayatında son nefesimizi verene kadar devam edecek. Depremde Seymen’de oturuyordum. O sıralarda hazırladığım doktora tezimle ilgili çalışmalar yapıyordum. Deprem olmaya başladı, odamdan yan odaya geçip eşimi uyandırana kadar ayakta duramaz hale gelmiştik. İnanılmaz bir şekilde sallanıyorduk.

DEPREMDE YAŞADIKLARINI ANLATTI

Eşimde, bende akademisyeniz. Depremden nasıl korunmamız gerektiğini bilmiyorduk. İkimizde öğretim üyesiyiz. Eşimi uykudan uyandırdım, odanın köşesine gittik, ayakta durmaya başladık. Allah’tan bizim bina çökmedi. Binamız çökseydi orada hiçbir yaşam alanının oluşma ihtimali yoktu. Aslında bizim geçmişi anmaktan ziyade asıl yapmamız gereken şey, gençlerimizi ve kurtarma ekiplerimizi yetiştirmek, depremde nasıl davranmamız gerektiğini çocuklarımızı eğiterek başlamak, binalarımızı deprem gerçeğini bilerek yapmaktır. Evren soğuyor. Tabakalar da birbirine girer ve depremler olur. Geçmişte oldu, gelecekte de olacak. Bu gerçeği değiştiremeyiz. Deprem gerçeğini anlamak ve ona hazırlanmak gerekli. Depremde zarar görmeyecek şekilde binalar inşa etmek gerek.

‘GERÇEĞİ ACI BİR ŞEKİLDE ÖĞRENDİK’

Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor. Fay hattı üzerinde yaşayan kişiler olarak evimizi doğru bir şekilde yerleştirmeliyiz. Büyükşehir olarak deprem simülasyonu merkezi yaptık. Orada yapay bir deprem oluşturuyoruz. Merkeze girenler, deprem anında neler olduğunu görüyor. Artık depreme dayanıklı binalar yapma konusunda mevzuatımız da son derece yeterli. Ama onun dışındaki diğer şartları, depremi unutturmamayı kendimize dert edinmeliyiz. Gönül isterdi ki bu afet bu şehir de yaşanmasaydı. Onca can kaybolmasın. Bu gerçeği maalesef acı bir şekilde öğrendik. Önümüzdeki süreçte bunları bir daha yaşamadan tekrar olması muhtemel olan depreme hazırlanarak gerekenleri yapmalıyız.

‘GELECEĞE HAZIR OLMALIYIZ’

Kızılay burada. Hem Türkiye’de hem de birçok ülkede yetkin kurumlardan bir tanesi. Onlara, yaptıkları çalışma ve katkılardan ötürü teşekkür ediyoruz. Sivil toplum ne kadar bilinçlenirse, ne kadar çok etkinlik yaparsa buradaki genç arkadaşlarımız gibi ancak o zaman geleceğe hazır oluruz. Afet yönetim planlarımızı da sivil toplumla birlikte hazırlayarak ön almamız gerekiyor. Bu manada GESOTİM’e teşekkür ediyorum. Bir daha böyle bir acıyla ne ülkemizin ne de dünyanın diğer ülkelerindeki insanlarının karşılaşmamasını dilerim. O depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bizlere yardım eden misafirlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

ŞEKER, ‘DEPREM DEĞİL, BİNALAR ÖLDÜRDÜ’

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, ‘’1999’da yaşadığımız depremin üzerinden 20 yıl geçti. Depremler, dünyanın var oluşundan bu yana hep oldu, olmaya da devam edecek. Yaklaşık 15 – 20 gün önce Denizli bölgesinde yine aynı depremleri yaşadık. Bizlerin vatandaşlar olarak, devlet olarak, özellikle olası depremlerde can kaybının en aza indirilmesi için tüm çalışmalarıyapmamız gerekir. Bu çalışmalar sadece devletin, belediyelerin yapacağı çalışmalar değil. Halkımız da üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Depremde 17 bin vatandaşımızın şehit olduğu açıklandı. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı deprem değil, sağlıksız ve kalitesiz binalar öldürmüştür. Deprem sadece 1 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açtı. O da boş arsada açılan fay hattına düştü.

‘1999 ÖNCESİ YAPILAN BİNALAR RİSKLİ’

Sonuçta biz deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bu yüzden yeni alacağımız binalarımızı mutlaka sorgulamamız gerekiyor. Ruhsatını, zeminini mutlaka sorgulamamız şart. Eğer bunu yaparsak, ben inanıyorum ki olası bir depremde can kaybını en aza indirmiş olacağız. Yüksek mühendis olarak, 1999 yılından önce yapılan bütün binaların riskli olduğunu düşünüyorum. 1999’dan önce yapılmış binalarda oturan vatandaşlarımızdan kaç tanesi bu binaların sağlamlığını test ettirdi?Kaç tane apartman için mühendislik hizmetinin alınıp alınmadığını inceledik, araştırdık? Bu konuda ne yazık ki hazırlıksızız. Bizim inancımızda, bir insanın hayatını kurtarmakla bütün insanlığın hayatını kurtarmanın eşdeğer olduğu söylenir.

‘KİMSENİN BURNU BİLE KANAMASIN’

Bu yüzden elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu noktada hükümetimiz ve belediyelerimiz, her türlü desteği veriyor. Binalar olası depremlerde yıkılmasın diye muafiyetler veriliyor, krediler veriliyor, tapularda ciddi muafiyetler getiriliyor. Amaç olası depremlerde bir insanın bile burnunun dahi kanamamasıdır. Depremler tabii ki de olur. Depremin acısını en aza indirmek de üzerimize düşüyor. Ben buraya kadar gelen sizlere çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Rabbim tüm deprem şehitlerimizi rahmet eylesin, tüm geçmişlerimizin mekanı cennet olsun” şeklinde konuştu.

ZEYBEK, ‘ASLA UNUTMAYACAĞIZ’

AK Parti Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, “Bugün 17 Ağustos depreminin20. yılı. 20 yıl, dile kolay. Fakat ne çabuk geçmiş zaman. Buna rağmen acılar hala taptaze. Bir Gölcüklü olarak o gece yaşanılan acıları kıyamet olarak adlandırdım hep. Bu depremi asla unutmayacağız, unutturmayacağız. O gün doğan bir çocuk bugün 20 yaşına girdi. Baktığınız zaman bugün Gölcük ve Kocaeli’nin tüm yerleri eskiden daha güzel. O yüzden bize çok önemli görevler düşüyor. O gece depremi yaşayan bizlere tarihi görev düşüyor. Vatandaş olarak da neler yapmamız gerektiğini, yetkililer uzun uzun anlattılar. Ben çok fazla konuşamayacağım. Allah’ım bir daha o geceyi kimseye yaşattırmasın. İnşallah bu tür felaketler bir daha yaşanmaz” dedi.

BALABAN, ‘HER KÖŞEDEN YARDIM GELDİ’

Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, “Değerli arkadaşlarımız çok şeyi sizlere söylediler. Aslında bizim söyleyeceğimiz çok sözümüz yok. Altınova Kaymakamı iken bu depremi yaşadım. O günden bugüne devletimizin çok güzel şeyler yaptığını gördüm. O gün susan telefonlar, kesilen elektrikler, su bulamama gibi sıkıntıları bundan sonraki diğer depremlerde yaşamadığımızı gördük. Çünkü gerek yasal mevzuat gerek teşkilatlar olarak çok büyük ilerlemeler kaydettik. Bu da devletimizin bu konuya verdiği önemden ileri gelmektedir. Milletimiz çok büyük. O sabah daha gün ağarırken yurdun her köşesinden yardımlar bölgemize aktı. Dışarıdan birçok ülke ilimize, ilçelerimize geldiler ve yardım ettiler. Onlara da teşekkür ediyorum.

‘DEPREM EĞİTİMLERİ VERİYORUZ’

Şu anda AFAD olarak 2018 yılında 50 bin kişiye ve öğrenciye depremle ilgili eğitim verdik, vermeye de devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki söylendiği gibi insanları depremler değil, binalar öldürüyor. Depremden nasıl korunacağını bilmemek öldürüyor. Bu nedenle bütün okullarımızda sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte eğitimler vermekteyiz. Şu anda devletimizin bu konudaki teşkilatları hazır. Nerede bir deprem olursa olsun birkaç saat içerisinde o deprem bölgesine çadırı, yemeği, sağlığı ile ulaşabiliyoruz. Bir gerçeği de unutmayacağız: Ülkemiz deprem ülkesidir. Öyleyse bunu bilerek, onunla yaşamak zorundayız. Onunla yaşayabilmemiz için de onun olması halinde neler yapmamız gerektiğini çocukluğumuzdan başlayarak öğrenmek ve öğretmek zorundayız.

‘ON BİNLERCE CANIMIZI KAYBETTİK’

Biz bunu yaparsak o zaman deprem olur, belki mala zarar gelir ama cana zarar gelmez. Bu deprem bizlere, ülkemize depremle yaşamayı öğrenme konusunda birçok ders verdi. Binalarımızı sağlam yapmalıyız. Binalar sağlam değilse çocuğumuzun canıyla biz oynamış oluruz. Ev alırken de ev yaparken de dikkat edeceğiz. Ailemiz eve bir dolap aldıysa o dolap nasıl konulacak, bunun tedbirini bile almalı. Böyle yaptığımız zaman çok fazla can kaybı vermeden hayatımızı sürdürebiliriz. Depremde on binlerce canımızı kaybettik. Hepsine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimize dışarıdan gelip derdimizle dertlenen ülkelere ve temsilcilerine tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

17 Ağu 2019 - 08:49 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.