Derviş Dennis Akay, İzmit’e geliyor

‘Beni Gör’ kitabı daha çocuk yaşta omuzlarına yetişkin sorumluluğu yüklenen Yazar Derviş ‘Dennis’in yaşam öyküsünü anlatıyor

Babaları Almanya’da işçi olarak çalışan pek çok çocuk gibi Derviş de babasından uzakta büyüyor. Derviş bu durumu egemen bir toplumda egemenden yoksun büyümek olarak tanımlıyor: ‘Erkek rol modellerden yoksun büyümek, üzerimde derin izler bıraktı. Kendimi hep eksik hissettim. Arkadaşlarımın babaları, dedeleri ya da abileri tarafından ilgi gördüklerini gözlemlemek içimi acıtırdı. O duyguyu tadabilmenin hayaliyle yaşadım ve bu boşluk hayatım boyunca peşimi bırakmadı.’

YALNIZLIK DUYGUSU PEŞİNİ BIRAKMAZ

Derviş on sekiz yaşına geldiğinde İsveç’te yaşayan bir kızla tanışarak nişanlanır ve kısa süreli bir vize bekleyişinin ardından İsveç’e taşınır. Ne yeni ailesi ne de karşılaştığı kurumlar onu toplumun işleyişi, hakları ve sorumlulukları hakkında bilgilendirmediğinden topluma entegre olması da söz konusu olamayacaktır. İsveç’te yaşayan iki kuzenine rağmen yalnızlık duygusu uzun yıllar boyunca Derviş’in yakasını bırakmaz. Çünkü eşinin ailesi, aile dışından kişilerle görüşmesine kesin yasak getirmiştir.

TAŞRALI GENCİN SUÇLUYA DÖNÜŞMESİ

Nişanlısının Derviş’e ilgi duymadığını bile bile gençleri zorla evlendirirler. Ayrılmak söz konusu olduğundaysa namusuna leke sürüldüğüne inanan kayınpeder işi Derviş’in arabasının fren kablolarını kesmeye kadar götürür. Bu kitap taşralı masum bir gencin nasıl olup da bir suçluya dönüştüğünü ve bu hayattan kurtulmak için verdiği çabayı anlatıyor. Derviş gün itibariyle X-CONS Haninge adıyla kurduğu ve şimdilerde Sweden Vision Center adını taşıyan kurumda gençlerin suça bulaşmasını engelleyici çalışmalarını yürütüyor. İsveç’e geldiği gün karşılaşmış olmayı umduğu kişinin kimliğinde başka gençlere rehberlik ediyor.

DERNEKLERE EĞİTİM VERECEK

‘Beni Gör’, çete suçları, namusa dayalı şiddet, dışlanmışlık ve yetersiz entegrasyon gibi İsveç toplumunu hala etkilemekte olan toplumsal sorunlara ışık tuttuğu gibi gençlerin sorunlarına zamanında müdahale ederek gelecekteki sorunları engellemenin yolları üzerine önemli ipuçları veriyor. Aksay, uyuşturucuya hayır kapsamında İsviçre’ den sosyal sorumluluk için derneklere eğitim vermeye geliyor.

17 Oca 2020 - 15:40 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.