‘Dünyada 58’inci sıraya yükseldik’

Kocaeli Sanayi Odası Ocak ayı meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2017 yılında Türkiye’nin ihracat rekoru kırdığını Kocaeli’nin ise ihracatta dünya sıralamasında 58. sıraya yükseldiğini belirtti

Kerim ÇELİK - ÇAĞDAŞ KOCAELİ / Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ocak ayı 7’nci Dönem 57’nci toplantısı KSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis üyelerinin katılım gösterdiği toplantıda konuşan oda başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2017 yılında Türkiye ihracat rekoru kurdu. Kocaeli ihracatta 23 milyar doları geçti. Dünya sıralamasında 58.sıraya yükseldi. İstihdam oranı ise 9 bin 990 olarak ortaya çıktı. Görmüş olduğumuz kadarıyla 15 Temmuz’un izleri silindi diyebiliriz” şeklinde konuştu.

‘2017 YILI İHRACATI 157,1 MİLYAR DOLAR’

Meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2017 yılını geride bıraktık. Hemen hemen takip ettiğimiz tüm göstergeler tamamlandı. Şimdi kısaca ekonomik değerlendirmeye geçmek istiyorum. Aralık ayında ihracat 13,9 milyar dolar, ithalat 23,5 milyar dolar, dış işaret açığı ise 9,6 milyar dolar olarak yansıdı. Yılın tamamında ise ihracat 157,1 milyar dolar, ithalat 234,1 milyar dolar, dışar ticaret açığı ise 77,1 milyar dolarak yansıdı” ifadelerinde bulundu.

‘2014’TEN SONRA EN YÜKSEK’

Konuşmalarına devam eden Zeytinoğlu, “2014′ten sonra tarihin en yüksek ihracat seviyesine ulaştık. Bu rakam 2014 yılında 157,6 milyar dolardı. Teşviklerle ihracatta artış sağladık. OVP hedefini aştık. Bundan sonraki süreçte artışların devamını bekliyoruz. Ancak sıkıntımız ithalatın daha fazla artmış olması. AB yine en büyük pazarımız olmaya devam ediyor. Ancak AB ile ihracatımızın belli bir seviyede kaldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

‘AB GÜVENİLİR BİR PAZAR’

Konuşmalarına devam eden Zeytinoğlu, “AB hem yakın, hem gümrüksüz, hem de güvenilir hem de bizim için fırsatların olduğu daha büyük pay alabileceğimiz bir pazar. Avrupa ekonomisi bu yıl yüzde 2,5 büyüdü. Gelecek yıl da yüzde 2'nin üzerinde büyümesi bekleniyor. Son aylarda Avrupa ile ilişkilerde ılımlı bir hava yakalanıyor olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Gümrük Birliği revizyonu 2018’de de gündemimizde olmaya devam edecek. Böylece AB ile ihracat artışımızın yüzde 9’dan yüzde 20-25’lere çıkacağını bekliyoruz. Bunun için bir taraftan ihracat kalitemizi artırırken, bir taraftan pazar yelpazemizi büyütmemiz gerekiyor. Bu da talebi olan malları ve katma değeri yüksek ürünler üretmemize bağlı. Ancak ihracatımızın % 3.8’i yüksek teknoloji, % 61.8’i düşük ve orta teknolojili ürünler. Bu oranı artırmamız lazım” diye konuştu.

‘TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR’

Zeytinoğlu, “İthalat artış hızının İhracat artış hızının önüne geçmesinden dolayı dış ticaret açığı yüzde 37,5 arttı. Üretimimizde ithal girdi yüksek. Üretmek için ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Burada ara mallarını ithal etme sebeplerimizi inceleyip, bu ürünlerin ülkemizde üretilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ara mallarını üretmeme nedenini ortadan kaldırmalıyız” dedi.

‘2018 BOYUNCA SÜRMESİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Konuşmalarına devam eden Zeytinoğlu, “2017 yılında ilimiz ihracat artış oranının, ithalat artış oranından fazla olması yönüyle Türkiye genelinden ayrışıyor. 2017’de; 70,6 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile de ülkemiz dış ticaretine yüzde 18,1 katkı verdik. İhracatın yüzde 14,7’sini, ithalatın yüzde 20,3’ünü karşıladık. 2017 yılında ihracatta tarihi rekor kırdık. Kocaeli dünya sıralamasında 58. sırada yer aldı. Bu performansın Avrupa’daki iyileşme sebebiyle, 2018 yılı boyunca sürmesini düşünüyoruz. İhracat şampiyonu yine otomotiv sanayi oldu. Kocaeli otomotiv ve yan sanayinin toplam ilimiz ihracatındaki payı yüzde 46,1’e yükseldi. İkinci sırada yer alan kimya sanayi ise geçen seneye göre payını yüzde 29.5’tan yüzde 31,1’e yükseltti. İhracata katkı veren tüm firmalarımızı kutluyorum” ifadelerinde bulundu.

‘OTOMİV SEKTÖRÜ KAPASİTE ARTTIRIMINA GİTTİ’

Konuşmasında kapasite arttırım oranlarına değinen Zeytinoğlu, “Hem ilimiz hem Türkiye genelinde kapasite kullanım oranlarındaki Bu artışla 15 Temmuz darbe girişiminin izlerinin silindiğini görüyoruz. Artışların üretime, ihracata ve büyüme oranlarına da olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Otomotiv sektörü yüzde 86,3 kapasite kullanım oranı ile zirveye oturdu. Kimya ve metal sanayinde ise bu oran yüzde 79,2 oldu. Bu sektörler ilimiz için de öncü sektörler olduğundan olumlu yansımalarını ilimizde de göreceğimizi düşünüyoruz” dedi.

‘İŞSİZLİK ORANINI SURİYELİLER ETKLİYOR’

Konuşmasının sonunda işsizlik oranlarına değinen Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan, 2016 ekim ayına göre ise 1,5 puan geriledi. Genel trende göre ekim ayında işsizlik oranı eylülden daha yüksek gelir. Bu yıl farklı bir eğilim göstermesinde, kredi Garanti Fonunun ekonomiye verdiği katkının ve istihdama yönelik teşviklerin etkisi oldu. Nitekim Ocak’tan bu yana, geçen yıla göre istihdam edilen kişi sayısında artan bir ivme olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Umarız, Suriyelilere rağmen aynı eğilim sürer ve işsizlik tek haneli rakamlara düşer” ifadelerinde bulundu.

‘İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ SİSTEMİ’

Meclis toplantısı sonrası ARES İnovasyon Ar- Ge Yazılım Hizmetleri Yüksek Bilgisayar Mühendisi İş Geliştirme Müdürü Nahit Karakülah, Akıllı iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi(A-İSG) ile ilgili bilgiler vererek, “A-İSG İş sağlığı ve güvenliği süreçlerini yerine getiren yapay zeka tabanlı yazılımdır. İş kazalarını azaltarak kurumların zamansal, finansal ve yaşamsal kayıplarını en aza indirmeyi hedefler. Bu yazılım kapsamında, iş yeri ortam değerlendirmesi, risk analizi, önlemler, olay yönetimi, eğitim, uygunsuzluk denetimi, sağlık, acil durum eylem planı, personel yönetimi, rapor yönetimi gibi çalışmalar gerçekleştirilir. A-İSG, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı gibi değerlendirmeler yapar. Alınması gereken önlemleri önerir. İSG süreçlerinin zamanında, hızlı, eksiksiz, doğru ve eksiksiz bir şekilde yürütülmesini sağlar. İsteğe bağlı özelleştirilebilir ve ek modüller eklenebilir yapıdadır” sözlerini kullandı.

17 Oca 2018 - 14:12 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.