EMO ve MMO’dan ortak zam tepkisi

EMO ve MMO Kocaeli Şubesi doğalgaz ve elektrik zamlarına yönelik yaptığı açıklamada sektördeki sıkıntıların ancak bu hizmetlerin halka ücretsiz arz edilmesi ile mümkün olacağını söyledi

EMO ve MMO’dan ortak zam tepkisi
Haber albümü için resme tıklayın

Ayşe AYDIN - TMMOB EMO ve MMO Kocaeli Şube Başkanlığı, elektrik ve doğalgaz zamlarına ilişkin ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya EMO Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Sözen ve MMO Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi ile üyeler katıldı. Açıklamayı EMO Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Sözen okudu. Sözen, “Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedefini yüzde 13.4 olarak açıkladığı gün, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına enflasyon hedefini yalanlayan zamlar yapıldı. Gelen zam oranlarına baktığımızda; BOTAŞ`ın sattığı doğalgaz fiyatlarına; Nisan 2018 ayında yapılmış son zamdan sonraki fiyatlara göre; küçük serbest tüketicilerin proses amaçlı tüketim fiyatlarına yüzde 9, Büyük Serbest tüketicilerin proses amaçlı tüketim fiyatlarına yüzde 14 ve elektrik üretim amaçlı tüketim fiyatlarına ise yüzde 49,52” dedi.

‘ZAMLAR DEVAM EDECEK’

Yapılan zamları da hatırlatan Sözen, “Aralık 2017 fiyatlarına göre gelen artışlar; küçük serbest tüketicilerin proses amaçlı tüketim fiyatlarına yüzde 9, Büyük Serbest tüketicilerin proses amaçlı tüketim fiyatlarına yüzde 42,1 ve elektrik üretim amaçlı tüketim fiyatlarına yüzde 71,8. Doğalgaz fiyatlarına yapılan bu fahiş zam ile birlikte önümüzdeki günlerde elektriğe birden çok kez ve daha yüksek oranda zam yapılmak zorunda kalınacağı açıktır. 2017 yılı itibariyle tüketilen 53 milyar m3 doğalgazın yüzde 36‘sının (19 milyar m3) elektrik üretiminde kullanıldığı ve 2018 yılı verilerine göre mevcut elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 26‘sının doğalgaza dayalı santraller olduğu düşünülecek olursa elektriğe ileride daha yüksek oranda zam yapılacağı anlaşılmaktadır” dedi. 

YIL İÇİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 20’Yİ GEÇTİ

Sözen, “Elektrik fiyatlarına baktığımızda yeni zamla birlikte konutlar için bu yılki artış yüzde 22`yi bulurken ticarethanelerde yüzde 27,1’i, sanayide ise yüzde 26,7’i bulmuş oldu. 24 Haziran seçimlerinin ardından geçilen ‘Türk Tipi Başkanlık Sistemi’yle tüm kamu kurumlarını bir taraftan dağıtıp bir taraftan da yetkileri tekelleştiren yapılaşma elektrik fiyat sistemini de vurdu. Yüksek Planlama Kurulu`nun 14 Şubat 2008 tarihli kararı kapsamında 10 yıldır uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen ‘Maliyet Bazlı Fiyatlandırma’nın dışına çıkılarak 3 aylık dönem beklenmeden elektriğe zam yapılmıştır” dedi.

Sözen yapılan zamları kalem kalem açıkladı:

Konutların kullandığı elektrik için;

- "Çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelini" kapsayan perakende enerji bedeli kalemine yüzde 9.25;

- "İletim hizmet bedeli, dağıtım hizmet bedeli ile kayıp ve kaçak tüketim bedelini" kapsayan dağıtım bedeli kalemine yüzde 8.5 olmak üzere, fon, vergiler ve kesintiler hariç toplam yüzde 9 zam yapılmış oldu.

-Sanayi aboneleri için yüzde 14`lük zamla yılbaşından itibaren kümülatif olarak yapılan elektrik fiyat artışı yüzde 26.7`ye ulaşmış oldu. EPDK kararıyla 1 Nisan 2018`den itibaren uygulanmaya başlanan son kaynak tedarik tarifesiyle büyük sanayi kuruluşlarının elektrik fiyatlarına da zaten yüksek oranlı zamlar, aylık olarak yansıtılır hale getirilmişti. Ticarethanelerde 1 Ağustos`tan geçerli yüzde 13.9`luk artışla, 2017 yılsonuna göre yapılan zam oranı yüzde 27.1`e tırmandı.

‘ENFLASYONU ARTIRACAK’

1 Ağustos`tan itibaren geçerli olan bu zamla birlikte konut kullanıcıları Aralık 2017`de 33.18 kuruşa aldıkları 1 kilovat saat elektrik için 40.46 kuruş ödemek zorunda kalacağını ifade eden Sözen, “Böylece 230 kilovat saatlik asgari tüketim için 4 kişilik bir ailenin aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 94.75 liradan yüzde 22 artışla 115.62 kuruşa çıktı. Alçak gerilimden elektrik alan aboneler içinde yılbaşından itibaren en yüksek elektrik zammı; tarımsal sulama tarifesinde gerçekleştirildi. Bugünden itibaren geçerli olan yüzde 13.9`luk zamla birlikte çiftçiler bu yıl elektriği yüzde 27.2 zamlı kullanacaklar. Tarımsal sulamaların arttığı dönemde yapılan zam tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği gibi temel besin maddelerinde de enflasyonu artırıcı bir etki yapacak” dedi.

‘ÜCRETSİZ OLURSA SORUN ÇÖZÜLÜR’

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmelerin yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucu olduğuna vurgu yapan Sözen, “Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Bu olumsuz gidişi durdurmak, ancak elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğalgaz ve ithal kömüre değil, yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesi, elektrik ve doğalgazdaki KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, kayıp kaçak oranının azaltılması, verimliliğin arttırılması ve belli bir oranın altında doğalgaz ve elektrik tüketiminin halka ücretsiz arz edilmesi ile mümkün olacaktır” dedi. 

08 Ağu 2018 - 14:38 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.