EMUZDER, ‘Geçici çözüm değil kadro istiyoruz’

Uzman erbaşların TSK personel kanununda yer alması gerektiğini belirten EMUZDER Gölcük Şube Başkanı Selim Kargı, 6000 sayılı kanun mağdurlarının sorununun hala çözülmediğini hatırlattı

Emekli Uzmanlar Derneği Gölcük Şube Başkanı Selim Kargı, personel arasında eşitsizlik doğuran yasanın uzman erbaşlar lehine düzeltilmesini talep etti. Kargı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 2010 yılında 60 Bin olan uzman erbaş sayısının özlük haklarındaki sıkıntılardan dolayı 40 bin civarına düştüğünü belirterek “6000 sayılı kanun mağdurlarının sorunu hala çözülmedi. Yaş kanunu nedeniyle 2010 ve 2016 yılları arasında yaklaşık 2500 civarında 45 yaş sınırı nedeniyle emekli olamayan silah arkadaşımız sivil memur olarak veya açıktan bekleyerek emekli oldu. 2010 yılına kadar uzman çavuşlar 45 yaşına kadar görev yapıyorlardı. Bu sınır 2016 yılında 52 yaşa çıkarıldı. Yaştan dolayı emekli olamayan personele 2010 yılında 6000 sayılı kanunla sivil memur olarak çalışarak emeklilik hakkı getirildi. Söz konusu personel kısa sürelerde yani emekli maaşı hak ettikleri gün resen emekli edildiler” dedi.

‘PERSONEL ARASINDA EŞİTSİZLİK DOĞDU’

Emekli olanlara uzman çavuş kimliği yerine sivil memur kimliği verildiğini hatırlatan Kargı, “Uzman çavuş emeklilerine 2014 yılında 6519 sayılı kanunla emniyet hizmetleri tazminatı, uzman çavuş ve emeklilerine 2016 yılında 6663 sayılı kanunla 3000 ek gösterge ve hizmet süresinin son 6 yıl içinde sicil notu uygun olan personele birinci dereceye inme hakkı verilmişti. 6000 Sayılı kanun ve 45 yaş sınırlaması nedeniyle sivil memurluğa geçirilen ve açıktan emekli olan personel 52 yaşa tabi olmadığı ve 6663 ve 6519 sayılı kanunların getirisinden sicilden birinci derece, 3000 ek gösterge ve uzman çavuş emekli kimliğinden mahrum bırakılmıştı. Açıktan emekli edilen uzman çavuşlar da 6663 sayılı kanundan dolayı son 6 yıl sicilden birinci derece ve 3000 ek göstergeden mahrum bırakılarak personel arasında eşitsizlik ve haksızlığın doğmasına sebep olmuştur” dedi.

‘GEÇİCİ ÇÖZÜMLER İSTEMİYORUZ’

“6000 sayılı kanunun 26 madde ve b bendine eklenecek ek maddeyle bu sorunlar düzelecektir” diyen Kargı sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzman çavuş emeklisi ile sivil memurluğa geçerek hizmetini tamamlayan ve açıktan emekli edilen personel emekli maaşları eşitlenmiş, uzman çavuş kimliğiyle emekli edilmiş olacaktır. Bugün sayıları 170 bin civarında olan Uzman Erbaşlar yani uzman çavuşlar Türk Silahlı Kuvvetleri Personel kanununda yerini almalı. Hep geçici çözümlerle işi götürmeye çalışıyoruz. Artık bu iş ciddi ve kalıcı adımlar atılmalı. Her ne kadar milli savunma bakanımız bu konuda bir çalışmamız yok dese de verilen sözler unutulmamalı. Bizleri beklenti içine sokan ve sözleşmeli olarak çalışmaktan mutlu olmayan silah arkadaşlarımızın kadroya alınmalarını hükümetimizden talep ediyoruz” dedi. Ayşe AYDIN

09 Ara 2019 - 13:48 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.