Onların oyuncak olmadıkları anlatıldı mı?

Sokak hayvanlarının yeni bir uygulama ile okullarda sahiplendirilme projesi hem çocuklar, hem aileler ve özellikle sokak hayvanları için çok güzel ve yerinde bir uygulama.

İnsanlara hayvan sevgisi, insan sevgisi ve merhameti küçük yaşlarda verilmeli. Tıpkı iyi insan olma, hırsızlık yapmama, yalan söylememe, kimsenin malında mülkünde, parasında, eşinde, ailesinde gözü olmaması gibi.. Öğretilmesi ve denetlenmesi gereken bir ahlak dersi, edep dersi gibi..

Ancak nedense biz bir uygulamaya geçerken hemen balıklama atlıyoruz, bizegetirisi, götürüsü ne olur? Nasıl uygulama yaparız? Sonucu ne olur? Demeden biri bir şey söylüyor anında atlıyoruz.

Bu nedenle de hep çark etmek durumunda kalıyoruz, biz böyle olsun istememiştik diyoruz, bunudemememek için akıllı ve zekice davranmamız gerekiyor, önce uygulama yapalım tutarsa demek olmuyor, tepki gelmesini beklemek olmuyor.

Konu ve malzeme canlı yaşamı olunca hele bunu daha iyi irdelemek gerekiyor, modern ülkelerde sistemde yapılacak değişikler öncesi araştırılıp, onay alındıktan sonra haydi vira bismillah deniliyor. Bizde boyacı küpü gibi daldır çıkar, boya ne çıkacak belli değil.

Milli Eğitim Bakanlığı ve özellikle Bakan Ziya SELÇUK çok başarılı bulduğum yöneticilerden, işin hamurundan gelmesi konulara vakıf olması ve uygulamaları takip etmesi çok yerinde.

Hayvan sever olmayanlar bu uygulamayı belki gereksiz bulabilirler, ben gerçek hayvansever ve hayvan dostu olarak bu uygulama düşüncesini yerinde buluyorum.

Ancak sorun şu…! Bu uygulamaya geçişi için çocuklara ve özellikle eğitimcilere bilgilendirme ve eğitme yapıldı mı? Hayvan sevgisini nasıl göstereceklerini, bakımında nelere dikkat edileceklerini en önemlisi onların BİRER OYUNCAK OLMADIKLARI.. OYNAYIP SOKAĞA BİR DAHA ATILACAK VARLIKLAR OLMADIKLARI… Öğretildi mi? Anlatıldı mı?

Kendini bilmez bir veli şikâyetetti, ne olacak o zaman? Sokak köpeği zaten, sokakta idi gene atın sokağa demeyecekleri, diyemeyecekleri anlatıldı mı? Bunu biliyorlar mı?

Bakımları, aşıları, yemekleri, barınmaları, korunmaları, tedavileri.. Bunların hepsini kim ve kimler yapacak.. Sorumlu kim olacak? Bu soruların cevapları bulundu ise yöntem tamam ise sorun yok sonuna kadar destelenecek bir proje.. Ama eğer değilse netlik kazanmadı ise vay o okula… Ve vay o küçük dostlara..

Değerli Bakanımız Sn. SELÇUK umarım bu soruların her birinin cevabı gelmiştir ve ünlem işaretli soru kalmamıştır..

Belediyeler bile sokak hayvanları için gelen bütçeleri yerinde kullanmıyor, kullanamıyor…!! Gerçek severler olmasa sokaklar aç hayvanlarla dolacak.. Sonra da saldırdı.. Parçaladı.. Köpek, kuş, horoz vs dövüştürenler yakalanmadıkça, cezalar uygulanmadıkça insanlıktan nasip alınmadıkça vayy.. Ki vayy..

Umarım Rabbimin yarattığı o dili olup konuşamayan, derdini ve savunmasını yeterince yapamayan.. Aç bırakılan, dövülen, tecavüze uğrayan hayvanlar için kurtuluş ve sığınma yeri olur..

Samimi duygularla başlayan proje, duygusuz bu dünyanın sadece kendileri için yaratıldığını düşünen güdük beyinlerin itirazı ve çomak sokması ile sekteye, zarara uğramaz…

SAYGILARIMLA

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fazile Özkurt - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.