GMO: Gıdada hileye men cezası gelmeli

Gıdada taklit ve tağşişin azalmadığına dikkat çeken GMO temsilcisi Sema Kopal, “Gıdada hile, taklit, tağşiş yapanlara caydırıcı cezalar verilmeli, bu kişi ya da kurumlar gıda üretiminden men edilmelidir” dedi

Ayşe Aydın
Ayşe Aydın Tüm Haberleri

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal, geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş listesinde 91 firmaya ait 113 parti ürünü ifşa ettiğini söyledi. Bu listeye rağmen gıdada taklit ve tağşiş yapanların bu işlemlere devam ettiğini belirten Kopal, “Vatandaş içeriğinde ne olduğunu bilmeden bu ürünlere yönelmek zorunda kalmaktadır. Vatandaşa 10 liralık et döner olmaz, yemeyin demek yeterli değildir” dedi.

‘DOKTORLAR UYARIYOR’

koronavirüs salgınıyla beraber sağlıklı beslenmenin öneminin arttığını belirten Kopal, “ Pandemi için sağlıklı beslenme şart ama et dönerde de, et ve et ürünlerinde de taklit ve tağşiş bitmek bilmiyor. Başta Tabipler Odası olmak üzere bilim insanları grip salgını uyarısı yapıyor. Bir de içinde bulunduğumuz Covid-19 Pandemisi de eklenince bağışıklığımızın güçlü olması önem kazanıyor. Ancak ülkemizde gün geçmiyor ki gıdalarda yeni bir taklit ve tağşiş ortaya çıkmasın. Geçtiğimiz günlerde basın yayın organlarında et dönerde yapılan hileler geniş yer buldu. Dönere, maliyetini düşürmek için kanatlı eti, hatta daha da ileriye giderek kanatlı hayvanların baş ve ayaklarının katıldığı basında yer alan haberler arasındaydı. Yapılan bu hileler et ürünlerinde sık rastlanan taklit ve tağşiş olaylarındandır” dedi.

‘DANA ETİNDEN KANATLI ETİ ÇIKIYOR’

Hem et dönere hem de diğer et ve et ürünlerine lohusa şerbeti eklendiği bilgisini de paylaşan Kopal, “ Farklı hayvan et ve parçalarının tadını baskılamak, ete özgü rengi oluşturmak için lohusa şerbeti hilesine başvurulduğu ifade edildi. Ancak ne sorumlular hakkında cezai işlemler, ne de sorunun çözümü için etkin yasal yaptırımlar var. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı yayınladığı taklit ve tağşiş listesinde 91 firmaya ait 113 parti ürünü ifşa etti. Bu listede et ve et ürünlerinde yapılan tağşiş, geçmiş listelerde de belirttiğimiz gibi yine başı çekiyor. Kıyma, döner, sosis, salam, sucuk gibi et ürünlerinde kanatlı eti kullanımı dikkat çekiyor. Halkımıza yüzde yüz dana etinden üretilmiştir diye satılan bu ürünlerin içerisinde kanatlı eti bulunuyor. Yani bir tağşiş yapılmış oluyor” diye konuştu.

‘TÜKETİCİ YEDİĞİ ÜRÜNÜ BİLMELİ’

Konuşmasını sürdüren Kopal, “Ambalajlı ürünlerde farklı etler kullanılarak çeşitli ürünler elde edilebilir. Fakat bu durumun ambalajda açıkça belirtilmesi gerekir. Tüketicinin Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğine göre, yediği ürün hakkında bilgi sahibi olma hakkı vardır. Döner, köfte, lahmacun gibi ürünlerde sakatat kullanımının yanı sıra tek tırnaklı hayvan eti, domuz eti vb. tespit edildiği açıklanıyor. Bazı bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda, piyasada satılmakta olan kürlenmiş et ürünleri, sucuk, sosis, salam gibi ürünlerde koruyucu olarak kullanılan nitrit-nitrat kalıntı miktarının yasal olarak izin verilenin üstünde olduğu belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.

‘SOYA KIYMASI VE SOYA ETİ KULLANILIYOR’

Kopal, “Ülkemizde et ürünleri açısından incelendiğinde Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre üretim sırasında kullanımına izin verilen en yüksek sodyum ve potasyum nitrit miktarı sterilize et ürünleri hariç 150 mg/kg, sterilize et ürünlerinde ise 100 mg/kg, sodyum ve potasyum nitrat miktarı ise fermente sucuk ve pastırma hariç 150 mg/kg düzeyindedir. Sağlık üzerine olumsuz etkileri kanıtlanmış bu kimyasalların kullanım oranları ve kalıntı miktarları ile ilgili olarak kontrollü üretim yapılması ve üretim sonrası denetimler büyük önem teşkil etmektedir. Köfte yapımında kıyma yerine soya kıyması, soya eti gibi malzemelerin kullanılması; parça ete kimyasal enjekte edilerek etin hacim ve ağırlığının arttırılması da en sık karşılaşılan gıda hileleridir” dedi.

‘10 LİRALIK ET YEMEYİN DEMEK YETERLİ Mİ?’

“Yaptırımların yetersiz olması sebebiyle bazı firmaların birçok kez kamuoyuna duyurulmalarına rağmen taklit ve tağşiş yapmaya devam ettiği görülmektedir” diyen Kopal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Peki, bu durumda halkımıza güvenilir yerlerden et ve et ürünleri tüketin. 10 liraya et döner olmaz, 10 liralık et döneri yemeyin, demek çözüm müdür? Yeterli midir? Hayır. Bakanlığın açıkladığı hileli ürünler listesindeki gıdaları tüketmek zorunda kalan zaten yoksul ve emekçi halkımızdır. Ekonomik olarak daha iyisini, markalısını almaya gücü yetmediği için bu ürünlere, içeriğinde ne olduğunu bilmeden hileli ürünlere yönelmek zorunda kalmaktadır. Yani sorunun bir yönü de ekonomiktir.”

‘DENETÇİ SAYISI YETERSİZ’

Sahte gıdaların, insanların kolaylıkla erişeceği her yerde rahatlıkla satılamaması gerektiğini de ifade eden Kopal, “Bunun için de tarladan sofraya gıda ürünlerinin tüm üretim aşamalarında tam kontrolleri sağlanmalıdır. Tam kontrol için tam denetim şarttır. Bugün denetimle ilgili kurumlardaki denetçi sayısı yeterli değildir. Sadece mevzuata, vicdanına ve meslek etiğine dayanarak denetim yapan yeter sayıda gıda mühendisi ve ilgili diğer branşların kamuda istihdamı sağlanmalıdır. Özel sektörde gıda mühendisi istihdamının yaygınlaştırılmasına yönelik mevzuat çalışmaları yapılmalıdır. Gıdalarda hile, taklit, tağşiş yapanlara caydırıcı cezalar verilmeli, bu kişi ya da kurumlar derhal gıda üretiminden menedilmelidir. Halk sağlığının şakası olmaz. Sağlıklı beslenme, gıda güvenliği ve bunlarla bağlantılı olarak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın önemi içinde yaşadığımız pandemi döneminde bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

22 Eki 2020 - 11:42 Kocaeli- Gündem

Muhabir Ayşe Aydın

Son bir ayda cagdaskocaeli.com.tr sitesinde 185.582 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.




Anket Yeni web sitemizi beğendiniz mi?