Korkmaz’dan davullu zurnalı başvuru
Aynı parkı 3. kez yaktılar!
15 metre yüksekten düşen işçi öldü
Aygün Ankara’dan başvuru yaptı
Mobesko (Sağ blok Ana sayfa)
Whatsapp İhbar Hattı

Anket

Kocaeli'nde halkımız için yapılan sosyal faaliyet alanlarını yeterli buluyor musunuz?
  • Evet
  • Hayır
  • Fikrim yok

E-Bülten

Email

Sitemizin yeniliklerinden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

Röportaj

İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu

Ülkemizin kanayan yarası işsizlik, üniversite öğrencilerini kara kara düşündürüyor. Büyük umutlarla üniversiteyi bitiren genç mezunlar piyasada iş bulamayınca çareyi, meslek edindirme kurslarında arıyor

9 Şubat 2018 Saat: 12:59
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu

Ayşe AYDIN - ÇAĞDAŞ KOCAELİ / İlimizde de Pastacılar Odası’nın girişimiyle açılan Pastacılık Okulu, üniversite mezunundan ev hanımına kadar herkesin umudu oluyor
Son yıllarda girişimciliğin önünü açan gıda sektörü, gençlere gelecek vaat ediyor. Ülkemizde gıda sektörünün hızla gelişirken büyük kafe, restoran ve otellerde görmeye alıştığımız erkek aşçıların yerini yavaş yavaş Pastacılık Okulu’nda yetişen genç kadınlar alıyor. Bununla da yetinmeyen kadınlar, aldıkları eğitimlemutfaktaki Türk lezzetlerini yurt içi ve dışına taşımak için kolları sıvadı. Okudukları üniversite bölümlerinde umduklarını bulamayan genç kadınlar, kendilerine yeni iş sahaları açarak birçok kişiye de öncülük ediyor. İlimizde ilk kez bir oda tarafından kadın girişimcilerin önünü açmak amacıyla başlatılan pastacılık kursu, 4. Dönem mezunları ile piyasanın açığını kapatacak. Bu kurstan mezun olanlar, en az 3-4 bin TL maaş ile çalışacak.
HOCALARDAN MESLEĞİN PÜF NOKTALARI
Son yıllarda artan işsizlik oranı ile üniversite mezunlarının bile iş bulamaması ilimizde pastacılık sektörünü hareketlendirdi. Bu kapsamda Gündoğdu Ayazma Mahallesi 17 Ağustos Bulvarı Ayazma Kültür Merkezi’nde 2 yıldır aktif olarak öğrenci yetiştiren Pastacılık Okulu, 4. Dönem kursiyerlerini de sektöre çok sıkı hazırlıyor. Birçok okul ve kurstan iyi hizmet verilen okuldan öğrenciler de son derece memnun. Kocaeli Pastacılar, Börekçiler, Yufkacılar, Çikolata, Şekerleme, Dondurma İmalatı Ticaret Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı olarak faaliyet gösteren Pastacılık Okulu, Başkan Yaşar Yılmaz ve İZMEK eğiticilerinden Özkan Kocaekşi’den mesleğin püf noktalarını öğreniyor.
EVDE VE İŞTE MUTFAKTAN ÇIKMIYORLAR
Pastacılık okulundan şu ana kadar 60 kişi mezun olurken eğitim, beş buçuk ay sürüyor. Eğitim sonunda öğrenciler yardımcı usta olarak yetişiyor. İlimizde Pastacılar Odası Başkanı Yaşar Yılmaz önderliğinde2 yıldır faaliyet gösteren Pastacılık Okulu’na özellikle genç kadınlar ilgi gösteriyor. Evde mutfaktan sorumlu kadınlar, iş hayatında para kazanmak ve daha aktif olmak için çareyi yine mutfakta buluyor.Diplomalarını aldıktan sonra sektöre hızlı bir giriş yapmak isteyen kursiyerlerin ortak hayali ise kendi iş yerlerini açmak. Çeşitli üniversitelerin peyzaj, işletme, biyoloji, sağlık yönetimi, uluslararası ilişkiler, lojistik, turizm otelcilik, aşçılık gibi bölümlerden mezun olup iş bulamadıkları için bu alana yönelen gençler, mutfaktaki kadın elini büyük işletmelere dokundurmak istiyor.
‘BANA DUA EDİYORLAR’
40 yıldır baba mesleği olan pastacılıkla uğraşan 60 yaşındaki Kocaeli Pastacılar, Börekçiler, Yufkacılar, Çikolata, Şekerleme, Dondurma İmalatı Ticaret Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Yılmazyılmadan, yorulmadan mesleki deneyimini kursiyerlerine aktarıyor. Bilginin paylaştıkça anlam kazanacağını söyleyen Yılmaz, “Ben bu meslekteki deneyimimi, bilgi birikimimi gençlerle paylaşmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Bu dünyada kefenin cebi yoktur derler. Bence kefenin cebi var. Çünkü kefenin cebine koyacağın tek şey, insanlara yaşarken geçiminde bir katkı bulunabiliyorsan öbür dünyada sana dua ederler. İşte öteki dünyaya götürebileceğin tek şey budur insana öldükten sonra dua etmeleridir” dedi.
ÜNİVERSİTE İSTEDİ
Mesleğin insanı sürekli zinde tuttuğunu da ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu meslekte pastacılıkla uğraşanların psikolojik duyguları çok yüksek. İnsanlık duyguları ve hayal güçleri oldukça fazla. Hayata daha güzel bakıyorlar. İletişimleri daha sağlam. Kötülüklerden uzak kalıyorlar. İnsanları mutlu eden damak lezzetlerine dokunan farklı bir sanat ruhuna dokunuyorlar” dedi. Yılmaz ayrıca “Bu okulu daha üst düzeylere taşımak istiyorum. 5.5 ay yetmiyor. Üniversitede bölüm açılması için uğraşıyorum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Aşçılık var, ilimizde üniversitede neden pastacılık bölümü olmasın. Bölümde mektepli ve alaylılar bir arada olursa mesleğe ve sektöre daha faydalı elemanlar ve ustalar yetişeceğine inanıyorum” diyerek Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü’ye seslendi.
ÖZBEK KUSİYER, ILMİEVA
Kocaeli Pastacılar Odası’nın yaklaşık iki yıldır başarılı bir şekilde yürüttüğü Pastacılık Okulu’nda 5.5 ay eğitim alan gençler, son yıllarda gıda sektörünün gözdesi haline gelen ustalar rakip olacak. Bu okuldan başarılı ile mezun olan gençler deneyimleriyle piyasada en az 3,5 milyar maaşla çalışabilecek. Pastacılık okulunun kursiyerlerinden 28 yaşında Özbekistanlı Nargiz Ilmieva kimya bölümünden mezun oldu. Kocaeli Üniversitesi’nde mezun olduğu bölümden yüksek lisans yaptı. Mutfağı seviyorum. Karışımlarla uğraşmayı seviyorum, eğitimini aldığım kimyaya yakın bulduğum için bu alanı alıyorum. Kendi alanımda iş bulamadığım için arkadaşım aracılığıyla bu okula geldim. Bu okulda çok mutluyum. Burada yaptığımız pasta ve börekler evde yaptıklarıma benzemiyor. Mutfaktaki püf noktaları da öğrendiğini söyleyen Ilmieva, “Diplomamı aldıktan sonra Derince 60 Evler’de bir fırında çalışmayı düşünüyorum” dedi.
‘BURASI BANA ÇOK ŞEY KATTI’
Pastacılık Okulu’nun kursiyerlerinden 25 yaşındaki Şeyda Torun Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İİBF İşletme bölümü mezunu. Torun, okulla ilgili düşüncelerini paylaşarak “Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler 4. Sınıfındayım. İş bulamadığım için buraya yöneldim. Pasta yapmayı çok seviyorum. Sosyal medyada oluşturduğum sayfa ile evde hazırladığım pasta ve börekleri satıyorum. Şimdiden iş hayatına atıldım. Burası bana çok şey kattı. Pastacılık üzerine daha çok gelişip çalışmak istiyorum. Eğitiminden çok memnunum. Üniversite eğitimi gibi eğitim veriliyor. Herkese tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
‘HEDEFİM TUNA HIZARCI GİBİ OLMAK’
31 yaşındaki Seda Öztürk ise ev hanımı ve 2 çocuk sahibi. Lise mezunu olan Öztürk, çocuklarını annesine bırakıp mesleği en ince ayrıntısına kadar öğrenmek için kursa geliyor. Daha önce evde de pasta ve börek yapıp satan Ev Hanımı Seda Öztürk, “Burayı sosyal medyadan öğrendim ve hemen gelip kayıt yaptım. Sosyal medyada Hamarat Eli adıyla açtığım internet sitesinde pastalarımı satıyorum. Bu işte gittiği yere kadar ilerletmek ve ünlü pastacı Tuna Hızarcı gibi olmak istiyorum” dedi.
‘İŞYERİMİ AÇMAK İSTİYORUM’
27 yaşında olan Kafiye Kalkavan İzmit Endüstri Meslek Lisesi Tekstil bölümünden mezun oldu. Kalkavan, “Pasta ve börekle uğraşmayı çok seviyorum. İnternetten başvuru yaptım ve buraya geldim. Kendimi daha çok geliştirip 2 yıl daha piyasada çalışmayı daha sonra kendi iş yerimi açmayı düşünüyorum” dedi.
‘BABAM İSTEDİ’
22 yaşında olan Esra Tan, Mimar Sinan Lisesi mezunu. Sanat Sokağı’nda kendi pideci dükkanlarında çalışan Esra Tan, “Buraya gelmeme babam vesile oldu dükkanında börek, poğaça gibi değişik tatları da katmak ve mutfaktaki püf notaları öğrenmek için bu kursa katıldım. Diplomamı alıp babama ait olan işletmemizi daha da genişletmek ve büyütmek istiyorum” şeklinde konuştu.
‘EKŞİ MAYAYI TANITMAK İSTİYORUM’
30 yaşındaki Handan Aksu Çanakkale ise 18 Mart Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu. Özel bir bankanın genel merkez bölümünde çalışan Aksu, “Bankacılık sektörü çok stresli. Pasta yapmayı çok seviyorum. Evlendikten sonra ise mutfağa girdiğimde bu işi sevdiğimi keşfettim. O yüzden İZMEK aracılığıyla uraya geldim. Eğitimi gayet iyi, üst düzeyde eğitim alıyoruz. Yaşar Ustamız da bize abilik ve babalık yapıyor. Yılların tecrübelerini bizimle paylaşıyor. Son zamanlarda mesleğini bilen ama gençlerle paylaşan pek yok. Öğretmek bir sanattır onunla tanışmamız büyük bir şans. Türk lezzetlerini yabancılara tattırmayı istiyorum. Ekşi mayadan ekmek yapıyorum. Ekşi mayayı da organik unlardan yaptım. İzmit’te çok az ekşi maya yapan yer var. İnsanlar daha sağlıklı olduğu için eskiden ekşi mayayı tercih ederlerdi. Son yıllarda tüm gıdalarda katkı maddeleri kullanılıyor. Türk halkı da ekmeği çok fazla tüketiyor. Bu yüzden ekşi maya ile Kocaeli’de ilk kez ekmek, poğaça gibi unlu mamüllerin satışını yapmak istiyorum. Daha sonra ise ekşi mayalı ekmek ve poğaçalar yapmak istiyorum. Bu işi yurt dışında eşimin de desteğiyle yapmayı düşünüyorum” dedi.
‘AYAKLARIMIN ÜSTÜNDE DURACAĞIM’
Okulun en büyüğü olan 38 yaşındaki Şermin Balık ise evli ve 2 çocuk sahibi. Açıktan okuduğu liseyi bitirdikten sonra Gastronomi Bölümü okumayı isteyen Balık, “Yıllardır hiç çalışmamıştım hep evdeydim. Pastacılık konusunda birkaç yerde eğitim aldım ancak burası kadar profesyonel değildi. İstediğim bilgi birikimini kazanamadığım için buraya geldim. Burası bu işi öğrenmek isteyen insanlara önemli bir kapı. Burada alacağım eğitimle çalışabileceğimi düşünüyorum. İyi bir pasta ustası olmak istiyorum. Kendi paramı kazanıp kendi ayaklarım üstünde durmak istiyorum. Hayalim Seka Park’ta kadın elinin değdiği çok farklı lezzetlerin bir arada olduğu otantik herkese hitap eden herkesin damak tadına ve bütçesine uyan bir yer açmak istiyorum” diye konuştu.

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu
İşsizlerin buluşması noktası; Pastacılık Okulu

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Çağdaş Kocaeli Gazetesi | Kocaeliden dünyaya Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑