‘Halkevi için artık harekete geçilmeli’

Kentin sembolü olan halkevi binasının içler acısı durumda olduğunu söyleyen İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, restorasyon için artık adım atılmasını istedi

‘Halkevi için artık harekete geçilmeli’
Haber albümü için resme tıklayın

İzmit Halkevi binasının açılış tarihinin yıl dönümünde açıklama yapan İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, 23 Ekim 2018 tarihinde onaylanan onarım ve restorasyon projesinin neden uygulanmadığını yetkililere sorarak Vali Hüseyin Aksoy’dan bu konuda bir çözüm beklediklerini ifade etti.

‘VİRANE BİR GÖRÜNTÜDE’

Yazılı bir açıklama yapan İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, “Cumhuriyet döneminin kentimizdeki en önemli mirası olan İzmit Halkevinin bugün 79. doğum günüdür. Ancak, 19 Şubat 1941 tarihinde açılışı yapılan İzmit Halkevinin bugünkü görüntüsü, doğum gününü kutlayan tarihi bir yapıdan çok, ölümünü bekleyen virane bir yapı görüntüsündedir. Kentimize hiç yakışmayan bu içler acısı görüntü, tüm İzmitlileri derinden yaralamakta ve içlerini sızlatmaktadır. 1993 yılından bu yana iki kez dış cephe boyası değişimi dışında hiçbir onarım ve restorasyon çalışması görmeyen ve bugün 79. kuruluş yıldönümünü kutladığımız İzmit Halkevi, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü Kurulu’ndan 5 yıl gibi uzun bir süre proje onayı için beklemiştir” dedi.

‘HALA SOMUT ADIM YOK’

Kent tarihine duyarlılık gösteren herkesin konuyu merak ve endişe ile takip ettiğini ifade eden Erol, “Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nün, 23 Ekim 2018 tarihinde yaptığı son kurul toplantısında, Halkevi binasının, restorasyon projesi, detay paftası ve çevre düzeni projesine uygun olduğuna, restorasyon raporu ve müdahale paftasının düzeltmelerle uygun olduğuna, 22 Mart 2001 tarih ve 680 sayılı ilke kararı gereği uygulamanın proje müellifi denetiminde yürütülmesine (23 Ekim 2018 tarih-228 sayı) karar verildiğini sonucunu, sevinçle öğrenmiştik. Ancak geldiğimiz gün itibari ile bu kararın üzerinden 16 ay geçmesine rağmen somut bir adım atılmadığı da üzülerek görmekteyiz” diye konuştu.

‘RESTORASYON NEDEN BAŞLAMIYOR?’

Sözlerini sürdüren Başkan Erol, “Çatısı altında, tüm akademik odaları, meslek ve esnaf odalarını, onlarca sivil toplum örgütünü ve mahalle muhtarları gibi kurumsal yapıları barındıran İzmit Kent Konseyi olarak İzmit Halkevinin 23 Ekim 2018 tarihinde onaylanan onarım ve restorasyon projesinin neden uygulanmadığını merak ediyor, sebebini öğrenmek için de somut bir açıklama bekliyoruz. ‘Tarih ve Kültür Kenti Kocaeli’ mottosu ile geleceğe taşınmaya çalışılan bir şehrin, bu içler acısı görüntülerle hedeflenen yere taşınamayacağının da bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘VALİMİZDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’

Erol, “Bu kentin yaşayanları olarak bizler, Cumhuriyet döneminin anıtsal yapısı olan İzmit Halkevinin, onarım ve restorasyonunun acilen başlatılması için gerekli kaynağın yaratılmasını ve proje uygulama çalışmalarının bir an önce başlamasını istemenin, hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda Kocaeli Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un ivedi bir çözüm üreteceğine olan inancımızı koruyor, Kocaeli milletvekillerini, yerel yönetimlerimizi, siyasi partilerimizin yöneticilerini bir kez daha göreve davet ediyoruz. İzmit Halkevinin kentimize yakışır bir hale getirilmesini bekliyor, konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” dedi. Ayşe AYDIN

19 Şub 2020 - 14:50 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.