İnternetle büyüyen çocuklar

İnternetle büyüyen çocuklar

Günümüzde internet artık neredeyse her hanede bulunuyor. Bunun sebebi teknolojinin çok gelişmesi ve erişiminin çok kolay olmasıdır. İnsanlar istedikleri fiyatta istedikleri ödeme seçeneklerinde internte bağlanabilen cihazları alabiliyor. Telefon, bilgisayar, laptop, playstation hatta ve hatta saat alırken bile internet erişimi olup olmadığına bakarak alıyorlar. Hal böyle olunca internete erişebilenlerin yaşı da küçük yaşlara kadar geriliyor. Küçük yaşlarda interneti elde eden ve internet denizinde kaybolan çocuklar günümüzde de çok artmış durumda. İnternetin bu kadar yoğun bir çağda kullanılması bu kadar yoğun şekilde çocuklar tarafından kullanılması da çeşitli sıkıntıları beraberinde getirir. İnternet ile büyüyen çocuklar kendini o aleme fazla kaptırırlar ve ihtiyaçları olan her şeye oradan erişebilirler. Bunun hem iyi hem de kötü yanları vardır. İyi yanları çocuklar bilgilenir, yeni şeyler öğrenir. Eğer ayarında ve denetim altında çocuklar interneti kullanırlar ise faydalı olur. Günümüzde internetin eğitim, alışveriş, eğlence, iş ve iletişim gibi birçok alanda hizmet sunması hayatın içinde ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi sayılabilir. İnternetin yoğun kullanımı özellikle dijital çağda doğup büyüyen çocuklarda bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternet kullanımı tüm dünyada hızla artmaktadır. Bu artışın kontrol edilmesi özellikle çocuklar için önemlidir. İnternet kullanım süresinin ve sıklığının artması bireyler üzerinde bazı olumsuz etkiler doğurabilir. Ayrıca, internetin sunduğu olanaklar günlük faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde işlevsel bozukluklara neden olabilmektedir ve bu risklerin varlığı unutulmamalıdır. Yasal olmayan, şiddet ve cinsellik içeren sitelere kolay erişim, tehlikeli insanlarla iletişim, oyunlara aşırı bağımlılık başta gelen riskler arasındadır. Öte yandan uyuşturucu kullanımı ve terör gibi yasal olmayan yollara destek arayanlar interneti propaganda aracı olarak kullanmaktadırlar. İnternetin riskleriyle mücadelede yetişkinlere önemli roller düşmektedir. Çocukların internet etkinliklerinin yer, zaman, nitelik ve süresini belirli kurallara bağlamak; internette gerçekleştirilen etkinlikleri çocuklar belli bir yaş ve olgunluğa gelene kadar denetlemek, mümkün olduğunca bu etkinlikleri çocukla birlikte gerçekleştirmek; belli içerik ve web sitelerine erişimi sınırlandırmak için internet güvenlik araçlarını kullanmak gibi önlemlere başvurulabilir. Kısacası internetle büyüyen çocukları hem risk hem de fayda bekliyor olacaktır.

20 Şub 2020 - 15:19 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.