HARİKA EFES ve BİR ANI

İsterseniz önce anıdan başlayalım.

Sanırım bir çok yayın kuruluşlarında veya kişilerin sohbetlerinde işitmişinizdir. Ama ben o günleri yaşayan ve gururunu taşıyan biri olarak, bu mucizevi olayı ilk kez kaleme alıyorum;

Rahmetli babamın ve sevgili ağabeyimin spora olan tutkuları, iyi birer sporcu ve sportif müsabaka izleyicileri olmaları nedeniyle çok ufak yaşlarımdan itibaren ben de kendimi sportif faaliyetler içinde buldum.

Bütün çocukluğum; Bu gün Çırağan Palace Kempinski otelinin bulunduğu Şeref Stadı ile yine bugün Vodafone park ya da BJK İnönü Spor Kompleksi bulunduğu tarihi Mithat Paşa Stadyumu  ve yine bugün Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayının bulunduğu yerde, her gencin çok önemli anılarının bulunduğu 5000 kişilik Spor ve Sergi Sarayı'nın olduğu, tabiri caiz ise Bermuda şeytan üçgeni içinde geçti.

İşte o günlerde mahalli lig maçlarının saat 9.00 da başlayıp üç dört maçın oynandığı Şeref Stadında gözümüzü açar, genellikle iki Lig maçının oynandığı     o günkü adıyla Mithat Paşa Stadı'nda devam eder, akşam üzeri kapısında köfte veya kokoreç ekmek yemek ve basket maçlarını seyretmek için o günkü adıyla Spor ve Sergi Sarayı'na koşar, noktayı orada koyardık.

Evet değerli okurlarım, gene o günlerden biri ya 1956 veya 1957 senesi, Şeref Stadı'ndaki maçlardan sonra, sevgili ağabeyimle Mithat Paşa Stadı'nın yolunu tutmuşuz, saat 14.30'da Beşiktaş - Fenerbahçe maçı var her zamanki deniz tarafındaki açıkta yerlerimizi alıyoruz ve Fenerbahçe maçı rahmetli Can Bartu'nun attığı iki gol ile 4-2 kazanır.

Bizlerde her zaman olduğun gibi maç sonrası Spor Sergi Sarayı'nın yolunu tutup ayranla beraber köfte veya kokoreç ekmek yedikten sonra Galatasaray-Fenerbahçe arasında oynanacak olan basketbol final maçı için portatif tribünler de yerlerimizi alırdık.

Fakat o da ne? Beş altı saat önce Mithat Paşa Stadı'nda iki golünü izlediğimiz, rahmetli Can Bartu'nun, Spor Sergi Sarayı'nın asfalt zemini üzerine yerleştirilmiş ahşap portatif zeminden yer vuran toplardan gelen pat pat sesleri arasında ısındığını gördüğümüz de şaşırmıştık.

İşte o Can Bartu Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı 82-50 gibi farklı bir skor ile yenerken takımına 32 sayı kazandırıyordu.

Evet değerli okurlarım, rahmetli Can Bartu o yıllarda, bir birinden farklı  iki spor branşında üstün bir başarıyı yakalarken, çok nadir bir sporcu olduğunu bir kez daha ispatlıyordu.

Ama bizler o günlerin şartları ve o yıllardaki sportif faaliyetlerinin yetersizliği nedeniyle, bu üstün yeteneği tam manası ile ne anlamış ne de gerektiği gibi lanse edebilmişizdir.

Zaman ilerleyip sporcu geçinen kimi kişiler sahalarda sahne alınca, bu tür yıldızların sportif centilmenlikleri, teknik becerileri ve şahsiyetli kişiliklerinin  kıymeti tam manası ile ortaya çıkmasına neden olmuş ve genç sporculara rol model olarak tarihteki değerini bulmuştur.

Geç olmakla birlikte, çok değerli Sinyor Bartu'ya, mekanının cennet olmasını temenni eder, Allahtan rahmet, sevenlerine başsağlığı dilerim.

Haftası geçti nerede kaldın diyeceksiniz ama dün gece, Basketbol THY Avrupa Ligi play-of çeyrek final serisi üçüncü maçında Anadolu Efes, deplasmanda İspanya'nın Barcelona Lassa takımını 34 ayı farkla 102-68 yenerken aklım basketbolun o anılı günlerine gitti.

Ama bu gün, çok samimi söylüyorum bunca senelik spor izleyicisi olarak, müsabakanın üçüncü çeyreği gibi bir oyunu ne gördüm ne yaşadım, yazılacak ve anlatılacak o kadar çok şey var ki, insan nereden başlayacağını bilemiyor, gene biz cuma akşamı oynanacak olan 4. maçı bekleyelim ve methiyelerimizi daha sonraya bırakalım.

Teşekkürler Sinyor Bartu, teşekkürler Anadolu Efes, bizlere bu başarıları ve bu gururu yaşattığın için.

Sevgilerimle.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İsmail Erimiş - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Mehmet fikret - Tarihin çöp sepetine atılan emsalsiz degerleri yeniden günışıgına kavuşturdugunuz için tebriklerTarihin çöp sepetine atılan emsalsiz degerleri yeniden günışıgına kavuşturdugunuz için tebrikler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Nisan 12:03