SPOR AHLAKI VE TRİBÜNLER

Spor Toto Süper Lig’in 30. Haftasında lider Beşiktaş, Akhisar Belediyespor deplasmanından 3-3’lük beraberlikle ayrılırken şampiyonluk yarışında ciddi bir yara alıyordu.

Beşiktaş’ın puan kaybından sonra, moral motivasyonu bir kat daha artan Fenerbahçe, Hüseyin Avni Aker Stadı’nda Trabzonspor karşısında 4-0 önde götürdüğü karşılaşmanın 89. Dakikasında müsabakanın ilave yardımcı hakemi Volkan Bayarslan’a yapılan saldırı ve yaşanan saha olayları nedeniyle hakem Bülent Yıldırım tarafından tatil ediliyordu

Ancak burada göz ardı etmememiz gereken bir ihmalde söz konusu; Maçın sonlarına doğru fol yok yumurta yokken tribünlerde başlayan kıpırdanmaların, kale arkasındaki telleri yıkma fiiline girdiği an;  Güvenlik güçlerinin olaya müdahale ederek olayların büyümeden önüne geçmeleri gerekirdi.

Ne yapalım olan olmuş, testi kırılmış bir kere, peki bundan sonra ne olacak;

Tabii ki TFF tarafından Fenerbahçe’nin almış olduğu galibiyet tescil edilecek, Trabzonspor’a da tarihi bir ceza gelecek. Son dört haftaya girilirken Beşiktaş ile Fenerbahçe arasındaki puan farkı da üç puana inecekti.

Evet değerli okurlarım ne Galatasaray’ın Kasımpaşa’yı 4-1 yenip yedi hafta sonra ilk galibiyetle tanışması. Ne Torku Konyaspor’un üçüncülük keyfi. Ne de atılan gollerin güzellikleriydi.

 

Bu haftaya damgasını vuran; Futbolun önüne geçen ahlaksızlıktı.

Aslında bu ahlaksızlığın sebebi, ne Trabzon halkı ne de Trabzonspor’lu sporculardı ne de hakemler. Bu ahlaksızlığın sahipleri kendini bilmez her toplumda olabilecek ruh sağlığı bozuk birbirlerinden pisikolojik güç alan bir avuç tedaviye muhtaç zavallılardı.

Maalesef bu zavallıların günahını Türk futbolu, kulüpler ve o yörenin ahlaklı insanları ve hakemler çekmekte.

Aslında ahlakı, insanların toplum içindeki davranışlarını, birbirleri ile ilişkilerini düzenlemek amacı ile konulmuş, kabul edilmiş kurallar olarak biliriz.

Bu kurallar genellikle yazılı olmadıkları için, hukuk dışındadır. Ama ahlak ve hukuk gene de zaman zaman özdeşleşen toplumların uyduğu kurallardır.

İşte bu kurallara oyuncu açısından bakıldığında, sportif faaliyetlerde, spor ahlakının gelişmesine, sporda adalete, eşitliğe, hakça mücadeleyi sağlamak için gerekli olan ahlaki kurallardır.

Bu nedenle günümüzde sporun içindeki ahlaka Fair Play denilmektedir.

 

Ama kesinlikle Fair Play oyunculara has bir davranış olarak kalmamalıdır. Sporda şiddetin ve saldırganlığın azaltılmasına yönelik girişimler için, maçtan önce de, sonra da konuşan yöneticiler, maç içinde görevli teknik direktörler, maçı yöneten hakemler ve en önemlisi karşılaşmayı izleyen taraftarlar da hem maçtan önce hem de maçtan sonra Fair Play uygun davranışlar göstermelidirler.

 

Bu konuda sorumluluk sahibi olması gerekenlerin başında sporun tüm unsurlarına ayrı ayrı görevler düşmektedir. Sporcudan antrenörüne, yöneticisinden, federasyona, hakemlerinden, taraftarlarına, medyadan, öğretmenlere ve de en önemlisi, ailelere çok büyük sorumluluk ve görevler düşmektedir.  

Hele aileler, sosyal yaşamın çekirdeği olan aileler toplumun en küçük temel kurumudur. Dolayısıyla kişinin toplum değerleriyle ilk karşılaşması aile de olur. Kişi ilk olarak bulunduğu aile yapısı içinde sosyalleşmeye başlar, temel orada atılır. Sağlam atılan temeller her zaman sağlam yapılı nesillerin oluşmasını sağlar.

Bütün sevimcim ve ümidim adalete, eşitliğe, hakça mücadeleyi inanan ahlaklı ve eğitimli, sağlam bir neslin ayak seslerini duymamdan kaynaklanmaktadır.

Sevgilerimle,

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İsmail Erimiş - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.