‘İşsizlik, düşmesi gerekirken arttı’

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kasım ayı meclis toplantısında, “İşsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 11,1 rakamıyla, işsizlik oranının sezonsal olarak düşmesi gereken dönemde artış oldu” dedi

‘İşsizlik, düşmesi gerekirken arttı’
Haber albümü için resme tıklayın

Kerim ÇELİK - Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Kasım ayı meclis toplantısı KSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kocaeli Sanayi Odası üyesi çok sayıda iş adamı katılım gösterdi. Toplantıda konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekonomik değerlendirmeler yaparak, “Ülkemizde Ekimayıdış ticaretindeihracat 15,7milyar dolar (+ yüzde13,7) tüm yılların rekoru kırılmıştır. İthalat ise 16,3 milyar dolar (-yüzde 23,5) şeklinde seyretmiştir. Dış ticaret açığı 529 milyon dolar(- yüzde 92,8)ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96,7.  (2017 yüzde65,4) şeklinde olmuştur. Yıllık ihracatımız 166,8 milyar dolar ile bir önceki yıla göre  + yüzde 7,8 artmıştır. Kur artışları ile ihracatta olumlu ivmelenme veithalatın hızlı gerilemesi gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda Ekim ayı yıllık cari açıkta ciddi bir gerileme bekliyoruz” sözlerini kullandı.

‘EKİM AYINDA İHRACAT REKORU KIRDIK’

Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Yıllık cari açık Eylül ayında 46,1 milyar dolara geriledi. Aylık 1,8 milyar dolar cari fazla gerçekleşti. Bunu kur artışlarının pozitif etkisi olarak görüyor ve Ekim ayında da cari fazla bekliyoruz.Kocaeli Gümrüklerine göre ilimiz de Ekim ayında ihracatta rekor kırmaya devam ediyor.İlimiz ihracatta 2,6 milyar dolar (+ yüzde 30,3), ithalattaise 3,3 milyar dolar (- yüzde32,3) olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı tarihinde ilk defa yüzde 79 seviyesinde gerçekleşmiştir.İlimizin ilk on aydaki ihracatı 23,3 milyar dolar ile2017 yılının tamamının üzerinde gerçekleştirmiştir.

DOLAR DÜŞMESİ UMARIM İHRACATI YAVAŞLATMAZ’

“2018 yılında 80 milyar dolar dış ticaret tahmin ediyoruz” diyen Zeytinoğlu, “İstanbul ilk 9 ayda 157 milyar dolar, Kocaeli ise ilk 9 ayda 59 milyar dolar sayısına ulaştı. Kapasite kullanım oranı Kasım ayında Türkiye’de  yüzde 74,1 ile bir önceki yıldan -5,8 puan, bir önceki aydan -1,3 puan bir azalma söz konusu. Kocaeli’de ise yüzde 70,5 ile bir önceki yıldan -0,5 puan, bir önceki aydan  -0,7 puan bir azalma söz konusu. Reel efektif döviz kuru Ekim ayında 69,03 şeklinde ve bir önceki ayın 7,5 puan üzerinde yer alıyor. REK hızla yükseliyor. Ekimde 78 civarı olacak.Doların değer kaybetmesi ihracatı umarım yavaşlatmaz” şeklinde konuştu” sözlerini kullandı.

‘İTHALATIN AZALMASI İLE GELİRLER AZALIYOR’

“İşsizliğin artışını ekonomideki yavaşlamanın etkisi olarak görüyoruz” diyen Zeytinoğlu, “Ekim ayında bütçe 5,4 milyar TL açık verdiGelirler yüzde 17,6 artarak 62.1 milyar TL olurken, giderler yüzde 20,2 artarak 67,5 milyar TL olarak gerçekleşti. İthalatın azalması ile gelirler azalıyor.Bütçe açığı on aylık 62,1 milyar TL.Bütçe açıkları finansman yapımızı bozuyor, ekonomiyi daha kırılgan yapıyor.Bugün itibariyle İlimizdeki Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısı 127’ye ulaştı ve İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyoruz” diye konuştu. 

FAİZLER DÜŞMEYE BAŞLADI’

“Son üç, dört aydır yaşadığımız ekonomik durgunluk ile ilgili Ağustos başından bu yana hükümetimiz tarafından bazı önlemler alınmaya çalışılıyor” diyen Zeytinoğlu, “Son ay verilen KDV ve ÖTV indirimleri ekonomide canlanmaya katkı verdi.Bankalar Birliğinin reel kesimle birlikte hareket ediyor olmasını çok önemsiyoruz.Biliyorsunuz iş dünyası olarak bankalardan 10 talebimiz olmuştu: Bunlardan ilki kredi faizlerinin düşürülmesi ve kredi limitlerinin artırılmasıydı. Faizler düşmeye başladı.Devletyüzde32,5’den 25’lere düşürürken, özel sektör iseyüzde40’lardan 30’lara düşürdü” dedi.

TEMİNAT HESAPLAMA KUR ARTIŞINDAN ARINDIRILDI’

Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Taleplerimizden ikincisi kredi borçlarında vadelerin uzatılmasıydı.TBB’den bankalara tavsiye kararı geldi.Ziraat Bankası 6 ay geri ödemesiz yüzde24’lere kadar öteleme yapıyor. Üçüncü talebimiz teminatlarda gevşemeye gidilmeli ve teminat mektuplarında kriz öncesi döneme dönülmesiydi.BDDK rating notuna bağlı bazı kısıtlamalar getiriyor. Dolayısıyla BDDK kararına uymuyor. Bankaların keyfi bir uygulaması değil.Ancak yine BDDK’nın desteği ile döviz kredi borcu olan firmalar için teminat hesaplama, kur artışından arındırıldı” açıklamasında bulundu.

KDV ALACAĞI İÇİN TEMİNAT MEKTUBU’

“Dördüncü talebimiz aç kapa yapılan kredilerin yeniden açılmasıydı” sözlerini kullanan Zeytinoğlu, “Banka ve firma özelinde ilerleyen bir süreç oldu.Firmalar lehine kredi borç yapılandırması sağlanması talebimiz sonrası ise her zaman var olan bu uygulama bu dönem daha fazla uygulanmaya başladı.Bankalar daha esnek tavır takındı. İhracat yapan firmaların forward işlemlerinde kriz öncesi şartlara gelinmeli dedik.KDV alacağı, bankaların kredi kullanımında teminat olarak kabul edilmeli demiştik. Şu anki mevzuat yapısıyla mümkün değil.BDDK’nın açtığı teminatlar içinde yok.Ancak bankalar KDV alacağı için firmalara teminat mektubu veriyor” şeklinde konuştu.

NEFES KREDİSİNE TALEP DEVAM EDİYOR’

“Panik havasına kapılıp kredi geri çağırma yerine itidalli olmalı” diyen Zeytinoğlu, “İlimizde böyle bir uygulama işitmedik. Tabi bu da banka müşteri özelinde gelişen bir süreçtir. İşletmeler için çıkarılan konkordato dedikodularına itibar edilmemelidir. Hizmet bedellerinin miktarı da sayısı da düşürülmeli demiştik. Burada da bir hassasiyet olduğunu düşünüyoruz.Umarız tüm bankalar uyar.Diğer taraftan, KOBİ Destek (nefes) kredisine talep devam ediyor.107 firmamız krediyi kullandı. 20 milyon TL kredi kullanıldı.TOBB tarafından 10 firma için daha ilave fon yaratıldı” şeklinde sözlerini sürdürdü.

AYLIK TAKSİTLER HALİNDE PRİM BORÇLARI’

“Geçen hafta da SGK, işverenlerin prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin tebliğ yayımladı” diyen Zeytinoğlu, “Son 3 yıldır düzenli ödemesine rağmen son 12 ayda ödeyemeyen firmalarımıza ödeme kolaylığı sağladı.İşverenler aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecekler. 60 aylık vade ve uygun faiz oranıişveren için önemli bir destektir.500 bin TL’ye kadar borçlarda teminat aranmayacak KOBİ’ler açısından önemlidir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

28 Kas 2018 - 14:17 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.