İşyerlerinde Arapça kullanımı artıyor

İlimizde yaşayan 57 Bin Suriyeli ile son yıllarda ilimizi yoğun olarak tercih eden Arap turistlere yönelik bazı iş yerlerinde Arapça yazılar kullanılmaya başlandı

İşyerlerinde Arapça kullanımı artıyor
İşyerlerinde Arapça kullanımı artıyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Suriyeli vatandaşların ülkemize ve ilimize adapte olmalarını adına bazı iş yerleri artık İngilizce’nin yanında Arapça’yı da kullanmaya başladı. Kentin en işlek noktalarından biri olan Yürüyüş Yolu’nda bir inşaat firmasının reklamında Arapça kelimeler kullanması ve yine dünyaca ünlü giyim mağazasının da bu yeni uygulamayı kullanması vatandaşların gözünden kaçmadı.

6 AY İÇİNDE

İç İşleri Bakanlığınca başlatılan uygulama kapsamında Hatay’da başlayan Türkçeleştirme çalışmaları yakın zamanda ilimizde de başlaması bekleniyor. Altı ay içinde ülke genelinde Arapça yazılı tabelaların yerini Türkçe yazılı tabelalar alacak. İşletme sahipleri bu tabelaların altına küçük bir yazıyla Arapça yazı yazabilecek. Öte yandan ilimizde yaşayan 57 Bin Suriyeli ile son yıllarda ilimizi yoğun olarak tercih eden Arap turistlere yönelik bazı iş yerlerinde Arapça yazılar kullanılmaya başlandı.

DİLENİYORLARDI

Dokuz yıldır devam eden Suriye İç Savaşı sebebiyle ülkemize milyonlarca Suriyeli vatandaş sığınmıştı. Kendileri için yapılan kamplarda kalan Suriyeliler, kent merkezine gelip dilencilik yapmaya başlamıştı. Çocuklarıyla beraber dilenen Suriyelilerle ilgili çalışma başlatan Kocaeli Valiliği, uzun bir çaba sonrası onları kent merkezinde dilencilik yapmaktan alıkoymuştu. Aylar önce her adımda dilencilik yaparak karşımıza çıkan Suriyeli vatandaşlar, şimdi kendileri için yapılan kamplarda kalmaya devam ediyor. Kimileri ise kendileri için uygun olan ilçeler ve mahallelerde ev tutarak yaşamını idame ettiriyor. Uygun olan iş yerlerinde çalışan Suriyelilerin sayısı da her geçen gün artıyor.

KÜÇÜK HARFLERLE YAZILACAK

Ülkemize ve ilimize adapte olmaya başlayan Suriyeliler, yavaş yavaş kendi işlerini kurmaya başlamış ve küçük dükkanlar açmıştı. Bakkal, kuaför gibi dükkanlarına Arap harfleriyle isimler yazdıran Suriyelilere geçtiğimiz günlerde İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla yasak geldi. İç İşleri bakanı Süleyman Soylu, konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak tabelaların tamamının Türkçe olacağını söylemişti. Suriyeli vatandaşların nizami kurallara uymak zorunda olduğunu da belirten Bakan Soylu, Türkçe ismin altına küçük harflerle Arap harfleriyle isim yazabileceğini de belirtmişti.

ARTIK ARAPÇA’YI SIK SIK GÖRECEĞİZ

Öte yandan Bakan Soylu’nun geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı açıklamaya göre ülkemizde 76 bin 443 Suriyeli’ye vatandaşlık verildi. Suriyeli vatandaşların ülkemize ve ilimize adapte olmalarını adına bazı iş yerleri de artık İngilizce’nin yanında Arapça’yı da kullanıyor. İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Arapça tabela talimatı sonrası bazı iş yerlerinin Suriyeli vatandaşlara yönelik bu uygulaması dikkat çekti. Öte yandan kentin en işlek noktalarından biri olan Yürüyüş Yolu’nda bir inşaat firmasının reklamında Arapça kelimeler kullanması gözlerden kaçmadı.

İLİMİZDE 57 337 SURİYELİ VAR

Ülkemizde toplam 3 milyon 613 bin 644 Suriyeli yaşıyor. Bu kişilerin 1 milyon 956 bin 459’u erkeklerden, 1 milyon 657 bin 185’i ise kadınlardan oluşuyor. İlimizdeki Suriyeli sayısı ise 57 Bin 337. Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemizde en az bir ortağı Suriye uyruklu olan şirket sayısı 15 bin 159. Ayşe AYDIN

18 Tem 2019 - 17:26 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Gani - İngilizce yazılan tabelalar için de aynı haberi yapar mısınızİngilizce yazılan tabelalar için de aynı haberi yapar mısınız

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Temmuz 17:26