‘Kocaeli’ye 693 milyon TL harcama’

‘Kocaeli’ye 693 milyon TL harcama’

‘Kocaeli’ye 693 milyon TL harcama’
‘Kocaeli’ye 693 milyon TL harcama’
+3
Haber albümü için resme tıklayın

2019 yılı 3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “2019 yılı ödenek toplamı 2 milyar 653 milyon TL’dir. Yatırımlar için öngörülen toplam ödenekten yapılan harcama 693 Milyon TL’dir. Buna göre gerçekleşen harcamanın ödeneğe oranı yüzde 26’dır” dedi

2019 yılı 3. İl koordinasyon toplantısı Valilik Akçakoca toplantı Salonu’nda Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri katıldı. Toplantıda, ilimizde devam eden yatırımlar, ele alındı.

’84 PROJE TAMAMLANDI’

2019 yılı yatırımlarının ikinci dönem sonu itibarıyla uygulama durumuna ilişkin değerlendirmenin yapıldığı toplantıda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “Kocaeli ilinde 2019 yılında, kamu yatırımı olarak toplam 510 proje uygulanmaktadır. Bu projelerin 227 adedi Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşları tarafından 283 adedi ise mahalli idareler tarafından yürütülmektedir. Yılın ilk altı ayında biten proje sayısı 84, devam eden proje sayısı 304, ihale aşamasında bulunan proje sayısı 55, henüz başlanamayan proje sayısı ise 67’dir. 2019 yılı yatırımlarının proje tutarı toplamı 12 milyar 656 milyon TL’dir. 2019 yılı ödenek toplamı ise 2 milyar 653 milyon TL’dir” dedi.

‘693 MİLYON TL HARCANDI’

Bu yıla ilişkin yatırımlarla ilgili bilgi aktarmaya devam eden Vali Aksoy, “2019 yılı yatırımları için öngörülen toplam ödenekten yapılan harcama 693 Milyon TL’dir. Buna göre gerçekleşen harcamanın 2019 yılı ödeneğine oranı yüzde 26’dır. 2019 yılı yatırımlarının ulaştırma sektörü, çeşitli altyapı projelerini ihtiva eden DKH (Diğer Kamu Hizmetleri) sektörü ve eğitim sektöründe yoğunlaştığı görülmektedir. Yatırım ödeneklerinin sektörlere göre dağılımında, ulaştırma sektörü yüzde 48’lik oranla birinci sırada, Diğer Kamu Hizmetleri (DKH) sektörü yüzde 34’1ük oranla ikinci sırada, yüzde 13’lük oranla Eğitim sektörü üçüncü sırada gelmektedir. Diğer sektörlerin payı ise yüzden 5’tir” diye konuştu.

ÇELENK, ‘BARAJ İÇİN AĞAÇLAR KESİLECEK’

DSİ’nin kuruluşundan bahsederek konuşmasına başlayan Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Hayati Çelenk, 1 adet 380 kilovatlık bir hidroelektrik işletecek 1 baraj, 2 gölet, 2 gölet sulaması, 1 arazi toplulaştırması gibi yatırımlar için 220 Milyon TL harcanacak. Karamürsel İhsaniye Barajı’nda İSU ve Büyükşehir arasında bir koordinasyon kararı almak gerekiyor. Buradaki ağaçlar işin muhtevasını etkiliyor. İSU’nun bu ağaçları kesmesi gerekiyor. Boru imalatı sırasında kapakları kapatıp su tutacağız. En dipteki suyu boşaltacak bir sistem oluşturacağız. Ağaçların kesilmesi durumunda barajı boşaltıp tekrar dolduracağız” şeklinde konuştu.

‘SULAMA BİRLİĞİ DEĞİŞİYOR’

Kandıra Safalı Göleti’nin son durumu hakkında bilgi veren Çelenk, “Kandıra Göleti’nin sulamasının ihalesini yapamadık. Son dönemdeki ödenek yetersizliği ile yeni ihaleler yapmıyoruz. İnebeyli Göleti devam ediyor. Sulama ihalesi de bilahare yapılacak. İnebeyli Göleti yüzde 35 aşamasında. Dolguya bu sene başlayacağız. Ayrıca mevcut sulama birliğinin feshedildi yönetimsel problemler nedeniyle. Şu anda tüm Kocaeli’deki sulamayı Kandıra’daki Kocaeli Yalova Sulama Birliği olarak değiştirip buraya sayaç takacağız. Hem suda tasarruf sağlanmış olacak” diye konuştu.

‘DSİ VE İSU ARASINDA KOORSİNASYON SAĞLAYALIM’

Barajla ilgili ön çalışma yapılıp yapılmadığını soran Vali Aksoy’a DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk cevap vererek “Bu işlem barajın bir unsura olsa DSİ’nin görevi olurdu. Ama suyun kalitesiyle ilgili bir iş olduğu için bu iş İSU’ya ait. Geçen yıl İSU buranın ihalesini yapacaktı. Onların da ödenek yetersizliği söz konusu ancak bizim de bunu yapma şansımız yok” dedi. Bunu üzerine Vali Aksoy, “İSU ve DSİ bölge müdürlüğü arasındaki koordinasyon için bir toplantı yapalım. Bu konuyu netleştirelim” dedi.

TURAN, ‘SAYAÇ BEDELİNİ ÇİFTÇİ ÖDEYECEK’

Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan konuyla ilgili söz alarak “Kandıra birliğini Kocaeli sulama birliği olarak değiştirileceğini söylediniz. Sayaçların bedeli ne olacak bunu kim veya kaç kişi ödeyecek” diye sordu. DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, “Rapor çalışmalarına devam ediyoruz. Kandıra ile ilgili böyle bir çalışma düşünüyoruz. Sulama birlikleri ve toplulaştırma kanunlarıyla ilgili kanun değişikliği sebebiyle birlik kurulamıyor. Bizim Kandıra Arıklar sulama birliğimiz var. Bunun hizmet alanını değiştirerek merkezi Kocaeli olmak üzere değiştireceğiz. Sayaç konulunca çiftçi toprağı değil bitkiyi sulamış olacak. Çiftçiye 3 taksitte ödeme imkanı sunacağız. Bin 500 TL olan sayacın bedelini kırılma ve çalınma dışında birlik karşılayacak” dedi.

KAYA, ’41 KM’LİK HAT YENİLENDİ’

TEİAŞ Bölge Müdürlüğü’nde Atilla Kaya, “3 yönetim sistemimiz var. İş sağlığı güvenliği, bilgi güvenliği ve enerji sistemi yönetimi olarak alt dallarımız var. 528 personelimiz bulunuyor. Makine OSB’de bir trafo merkezimiz bulunuyor. Gebze OSB’de de trafo merkezimiz var. Tepeören ve Tuzla OSB’den de Kocaeli bölgesini beslemekteyiz. Gebze ve Sakarya’dan da yer alarak orada Kocaeli için enerji üreteceğiz. Yarımca Tepeören’de 41 kilometrelik hat, 16 Milyon 300 Bin TL harcama ile hattımız yenilendi. Makine OSB’de geçen sene reaktör ihtiyacı 5,5 Milyon yatırımla karşılandı” diye konuştu.

‘BATI BÖLGESİNDEKİ PROJELER’

Gebze, Dilovası Devam eden projelerle ilgili bilgi veren Kaya, “81 Milyon TL’lik yatırım Dilovası’nda devam ediyor. Gebze GİS trafo merkezine 99 Milyon TL’lik yatırım yapılacak. İhalesi 2019’un sonuna kadar yapılacak. Gebze GİS’ten Kroman Çelik’e kadar devam edecek 12 kilometrelik kablo 120 Milyon TL’ye yapılacak. İstanbul Tepeören hattı için 400 kilovatlık bir kablo direği yapacağız. Bunun bedeli ise 18 Milyon TL olacak. Toplam 14 proje için 934 Milyon 500 Bin TL harcama yapılacak” şeklinde konuştu.

‘YATIRIMLAR İÇİN ACELE EDİN’

Vali Aksoy imar barışında sürenin dolduğunu hatırlatarak “İmar barışında para yatırma 31 Aralık 2019’a kadar devam edecek. Sıfır atık projemiz de çok iyi gidiyor. Kamu kurumlarımız, okullarımız, belediyelerimiz, OSB’lerimiz de devam ediyor. Özel yerleşim bölgelerinde de bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. İlimizde devam eden yatırımların bir an önce doğru bir şekilde tamamlanması için yatırımcı kuruluşlarımızın bunu en ince ayrıntısına kadar takip etmesini istiyoruz. Koordinasyonu gerektiren bir husus varsa ilgili kurumla iletişime geçmelerini netice alınmadığı zaman da valiliğimizi bilgilendirmesini istiyorum” dedi.

ERGÜNEY, ‘HASTANE BİTMEDEN YOLLAR TAMAMLANMALI’

İl Halk Sağlığı Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, “Şehir hastanesinin bağlantı yolları ve tramvay yolundaki son durum nedir” diye sordu. Büyükşehir Belediyesi’nden gelen yetkili konuyla ilgili söz alarak “Tramvay hattı için proje devam ediyor. Derenin ıslah edilmesi gerekiyor. Yol sadece dereye yetiyor. Hastane 2020 Şubat gibi öngörülüyor. Hastane yapılınca yol bağlantıları da önemli” dedi.

‘İTİRAZLAR OLUNCA SONUÇLANMADI’

Karayolları Bölge Müdürü İbrahim Akgündüz ise “Düzeltici karar geldi. İsteklere aşırı düşük kararımızı verip sonuçlandırmayı düşünüyoruz. İhtiyaçlar aşırı düşük tekliflerden geldi. Yine KİK’e itirazda bulunulacak gibi. İlk ihaleyi 3. Ayda yapmıştık. 7. Aya geldik itirazlar olunca henüz sonuçlanmadı. Hastane bitmeden yolları bitirmemiz lazım” dedi. Ayşe AYDIN

17 Tem 2019 - 12:54 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.