Kocaeli yerli batarya merkezi oluyor

Kocaeli, otomotivin global merkezine dönüşüyor. Ford Otosan kısa süre sonra VW Transporter'ı, ilk yerli batarya sistemini ve Türkiye’nin ilk hibrit ticarisi Transit’i üretecek

Otomotivde yaklaşan elektrik çağı, çok sayıda yeniliği de birlikte getiriyor. Çalışmaları devam eden Türkiye’nin otomobili dışında, elektrik çağını yakalamak için birbiri ardına yeni ataklar geliyor. Elektrikli araçların Türkiye için çok büyük fırsat olduğunun altını çizen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, bir ilke imza atarak ilk yerli batarya paketini üreteceklerini açıkladı.

DÜNYADA ÜRETİMİ SINIRLI

Yenigün, “Elektrikli araçlarda batarya çok önemli. Maalesef şu ana kadar Türkiye’de yerli batarya yok. Ama yakın zamanda Ford Otosan pil paketi üretimine başlayacak” dedi. Sektörün geleceğini bu yönde değerlendirdiklerini söyleyen Yenigün, “Elektrikli ve hibrit araçlarda kullanılacak bataryaların üç aşaması var. Birincisi ‘Cell’ dediğimiz en küçük pilin kendisini oluşturan kısım. Bunu dünyada üreten sayılı şirket var. Cell’i şu anda Türkiye’de üreten yok. Büyük olasılıkla da olmayacak. Vestel’in böyle bir yatırımı vardı ama o olumsuz sonuçlandı. İkincisi pillerden oluşan batarya öbekleri. Yurtdışında bunları Array olarak adlandırıyorlar ve üretimi daha çok laboratuvar ortamı gerektiren bir yapıya sahip. Bunu da satın alabiliyorsunuz” dedi.

YAZILIM ÖNEMLİ

Haydar Yenigün, “Bataryalarda en önemli konulardan biri de software yani yazılım sistemi. Şu anda en çok para eden şeylerden bir tanesi de işin yazılım kısmı. İşin temeli Cell’i üretmekte esasen. Cell’i üreten herkese satabilir. Ford Otosan yerli olarak pilleri üretip Array’leri alarak ‘Pil paketi’ haline getirecek” açıklaması yaptı.

32. 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT

“Geçtiğimiz yıl toplam üretim, bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 550 bin 150 adet gerçekleşti. Otomobil üretimiyse yüzde 10 azalarak 1 milyon 26 bin 461 oldu” açıklaması yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Yenigün, "otomotiv ihracatı 32,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken toplam otomobil ihracatı 12,4 milyar dolarla yılı kapattı” diye konuştu.

VW TRANSPORTER YOLDA

Bu arada Gölcük'te gündemde olan VW Transporter üretimi de kesinlik kazanıyor. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Volkswagen’in Türkiye’de minibüs üretme konusunda Ford Otosan ile anlaşmış durumda olduğunu belirterek, “Bu kesin. Türkiye’de Ford Transit’in üretildiği Gölcük’ün yanında VW Transporter üretilecek” açıklaması yaptı.

AKŞAM

14 Oca 2019 - 09:35 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.