KOÜ, Erasmusta 10. oldu

KOÜ Erasmus+ programı kapsamında öğrencilerin birbirine denkliği konusunda Avrupa’ya en çok öğrenci gönderen 10. üniversite oldu

YÖK, “2018-Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporu"nu açıkladı. Bu kapsamda Erasmus+ Yüksek Öğrenim Avrupa Öğrenci Değişim Programı kapsamında Türkiye'deki üniversitelere gelen ve Türkiye'den yurtdışına gönderilen öğrenci sayıları belli oldu. Avrupa’daki üniversitelerden ülkemize 5 Bin 591 öğrenci gelirken 19 Bin 9 öğrencininse Avrupa’ya gönderildiği açıklandı. Kocaeli Üniversitesi ise öğrenci denkliği kapsamında Avrupa’ya en çok öğrenci gönderen 10. üniversite oldu.

EN ÇOK ÖĞRENCİ GETİREN KASTAMONU OLDU

Yapılan detaylı araştırma sonucunda Türkiye'ye Erasmus + programı kapsamında en çok öğrenci getirmeyi başarabilen üniversite 432 yabancı öğrenci ile Kastamonu Üniversitesi oldu. Kastamonu Üniversitesi’nin ardından yurtdışına en çok öğrenci gönderen üniversiteler şöyle: 272 ile Marmara, 245 ile Yıldız Teknik, 210 Boğaziçi, 199 On Dokuz Mayıs, 193 İstanbul, 192 ODTÜ, 157 Pamukkale, 152 Koç Üniversitesi.

KOÜ 10. OLDU

Erasmus + Yüksek Öğrenim öğrenci değişim programı kapsamında gelen öğrenci ile giden öğrencinin birbirine denkliği konusunda ise Türkiye'den Avrupa’ya en çok öğrenci gönderen üniversite 705 öğrenci ile Ankara Üniversitesi oldu. Ankara Üniversitesi’nin ardından en çok öğrenci gönderen üniversiteler ise 699 Anadolu, 683 Boğaziçi, 635 Hacettepe, 617 Marmara, 558 Yıldız Teknik, 545 Ege, 532 ODTÜ, 530 Kastamonu, 485 Kocaeli Üniversitesi olarak sıralandı.

12 İLE ERASMUSLA TANIŞMADI

Öte yandan YÖK’ün raporuna göre 2018-2019 yılında hiç Erasmus + öğrencisi misafir edemeyen 12 il ise şöyle: Uşak, Bilecik, Gaziantep, Tunceli, Giresun, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Rize, Ağrı, Mardin, Artvin, Şırnak, Bayburt, Siirt, Batman, Bitlis, Hakkari, Yozgat, Ardahan, Gümüşhane.

‘VAKIF ÜNİVERSİTELERİ SINIFTA KALDI’

Erasmus kapsamında vakıf üniversitelerinin birçoğunun sınıfta kaldığını ifade eden AB Proje Uzmanı Soner Güler, “Dev bütçelerle kurulan yeni vakıf üniversiteleri Erasmus+ öğrenci değişimi programında devlet üniversiteleriyle aynı hibe hakkına sahip olmasına karşın YÖK' e 0 veya 1 gibi gelen giden öğrenci sayısı bildirmişlerdir. Bu sayılar yeni kurulan vakıf üniversitelerinin uluslararasılaşma konusunda yetersiz kaldığını ve öğrencilerine böyle önemli bir programdan istifade etmelerinin önünü kapadığını düşündürmektedir” dedi.

‘BERABER ÇALIŞMALIYIZ’

Sözlerini sürdüren AB Proje Uzmanı Güler, “Öğrenciler üniversite tercihini yaparken Erasmus+ ile yurtdışında öğrenimlerini devam ettirme hayali kuruyor ve üniversiteler birliğinin ve Ulusal Ajans'ın bir araya gelerek konu hakkında ortaklaşa çalışması elzemdir. Erasmus+'nın diğer programları olan KA2, KA3 ve Sport alanında üniversitelerin aldığı hibe ve hareketliliğe kattığı öğrenci ve akademisyen sayılarıyla ilgili de araştırma başlattık. Üniversiteler ile proje yazımı ve yurtdışı ortak üniversite bulmak için beraber çalışma yapmaya açığız” ifadelerini kullandı. Ayşe AYDIN

09 Eki 2019 - 13:11 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Youth Action Leaders - AB proje uzmanı S.Soner Güler ve ekibinin in araştırmasıAB proje uzmanı S.Soner Güler ve ekibinin in araştırması

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ekim 13:11