Halk Ekmek’te gidişat…

İzmit’te Halk Ekmek uygulaması hafta başında başladı. 15 noktada 200 gram ekmek 1 TL, 400 gram ise 2 TL’den satılıyor. İlk gün muhabir arkadaşlarımdan halkın ilgisini ölçmek için röportaj yapmalarını istedim. Anıtpark, Yeni Cuma Cami önü ve Gültepe’de Miralay Mümtaz Caddesi üzerindeki üç satış noktasında ilk gün yaptıkları araştırmada vatandaşın yeterince ilgi göstermediğini gözlemişler. Bu üç yerde birkaç yüz adet ekmek satılmış. Vatandaş duyulmadığını belirtip, tanıtım eksikliğinden şikayet etmiş. Tabu bunlar giderilebilecek eksiklerdi. Nitekim Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı dört günün sonunda yaptığı açıklamada satışların arttığı yönünde bilgileri paylaştı ve günlük olarak 3 bin 900 adet ekmek satıldığını ifade etti. Bu rakamın iyi olduğu söylenemez. Ancak ilk güne oranla bir artış var demek ki satış noktaları duyuldukça ilgi de artacak gözüküyor…

İzmit’in 50 yıllık hayali…

Halk Ekmek İzmit’te 50 yıllık bir hayal. 1970’lerde başlayan ve o zamandan beri kentimiz gündemine sıkça gelip, giden bir konu. Geçmişte görev yapmış bütün belediye başkanları Halk Ekmek konusuna girdi. Kimi söz verdi, kimi adım atmak istedi ama hiçbir zaman arpa boyu mesafe alınamadı. Yani sonradan spontane bir gelişme ile ortaya çıkmış bugünün bir konusu değil. O nedenle bu projeyi önemsiyor ve kentimizin bir ihtiyacı olarak görüyorum. Neden fabrika yapılmadı diye bu projeyi sorgulayarak, büyütülecek bir iş olmadığı dile getirip, küçümseyenler oluyor. Bunlara ben katılamıyorum. Amaç halkın piyasanın altında bir fiyatla ekmek alması ise gerisini teferruat olarak görmek gerekir. Şu anda gerçekleşen de o.

Eksikler giderilmeli, bu iş oturmalı hatta proje bir marka haline dönüştürülmeli. Bunun için elbette yapılacaklar var. Dün Yeni Cuma Cami önündeki satış noktasına özellikle gidip gözlem yaptım, etraftakilerle sohbet ettim. Gazetedeki arkadaşlarla da konuşuyoruz. Bazı öneriler çıkıyor ortaya. Misal, “sadece fakir fukaranın gittiği bir yer olarak algılanmamalı” deniliyor.  Öyle bir imaj oluşursa insanlar çekinir. Bu sakıncayı gidermek için, satış noktalarına bir ayrıcalık getirilmeli. Kaliteli ekmek satılsın ve densin ki ”En kaliteli ekmek Halk Ekmek’te”. Ayrıca her kesimden vatandaşların özel olarak arayacağı birçok ekmek çeşidi orada satılabilsin. Halk ekmek projesini uzun yıllardır başarıyla uygulayanlar bu işi nasıl yapıyorsa,o yerlerin araştırılıp, görülmesinde de elbette fayda var.

Bu iş sürer mi?

Haberdar oldukça buralara halkın ilgisinin arttıracağını söyleyenlerin bir çekincesi var. Diyorlar ki, “Bu iş sürdürülebilir mi?” Aslında bu kaygıları doğal buluyorum. Çünkü bizim toplumda iş başarılı başlıyor da sürdürülmesi pek o kadar başarılı olmuyor. Unutulmasın, bu proje Büyükşehir’in.  Kendisi görünmüyor ama projenin kefili ve koordine edeni o. Hatta Başkan Büyükakın’ın “Fırıncılar cayarsa, bu işin içine biz Büyükşehir olarak gireriz” şeklinde söylenmiş bir sözü var. Dolayısıyla bu projenin geleceğinden kuşku duymamak gerekiyor. Ama daha iyi olması için daha başarılı olması için eleştirilerimizi ve önerilerimizi iyi niyet içinde paylaşmalıyız diye düşünüyorum. Çünkü bu proje İzmit’in 50 yıldır hayal edip, çözemediği bir konu.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yeni web sitemizi beğendiniz mi?