Büyükşehir’de bütçe 3 milyar 390 bin

Büyükşehir Belediye Meclisi yılın 12. Ve son toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılına ait bütçesi 3 milyar 390 bin TL olarak onaylandı

Büyükşehir’de bütçe 3 milyar 390 bin
Büyükşehir’de bütçe 3 milyar 390 bin
Haber albümü için resme tıklayın

Ayşe AYDIN - Büyükşehir ile birlikte ilimizdeki 13 belediyenin bütçesi de 5 milyar 461 bin TL olarak karara bağlandı

Yılın son Büyükşehir Belediyesi Meclisi dün Leyla Atakan Kültür Merkezi’ndeki Şefik Postalcıoğlu Konferans Salonu’nda yapıldı. Yoklama ile başlayan mecliste Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Sayıştay Denetim Raporu ile ilgili bilgi sunumu yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun başkanlığında toplanan ve107 maddenin olduğu son mecliste Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 2019 yılı mali yılı performans programı ve ilçelerdeki mali yılı bütçesi raporu okundu. Ayrıca İzmit Ömerağa Mahallesi Latif Bey Sokak’ta katlı otoparkın işletilmesinin Belde A.Ş.’ye verilmesi maddesi de gündeme alındı.

‘EKSİK VARSA DÜZELTİN’

Yahya Kaptan Mahallesi Ulucanlar Caddesi D100 girişi Merkez Cami girişine kadar olan alanda elektrik sıkıntısı var. 262 Towers inşaatı için yapılan elektrik direkleri ışık vermemektedir. Yapılan açıklamada Büyükşehir Belediyesi elektrik aboneleri verilmediği için aydınlatamıyoruz. Karanlık ortamda çocuklarımız okula gidiyor, araçlar önünü göremiyor. Bütün bunlar büyük bir tehlike oluşturuyor” dedi. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bu işe bir bakın, bilgi verin Engin Bey’e ve CHP grubuna eksik varsa düzeltelim” dedi.

‘İHALELER ŞEFFAF YAPILMIYORMUŞ’

2019 yılı bütçesiyle ilgili söz alan CHP’li Engin Taşdemir, “Devasa bir bütçe söz konusu. Bu bütçe ile Kocaeli’de birçok sorunun ortadan kalkması gerekiyor. 4 yıldır Sayıştay raporlarının mecliste okuyalım demiştik. Görüyorum ki 4 yıl sonra bizimle aynı düşündünüz. Bu da güzel bir gelişme. İhalelerin şeffaf olmadığı, gereken özenin gösterilmediği, maliyet hesaplarının yakın oranda yapılmadığı ve bazı taşınmazların listede yer almadığı görülmüştür. Bunlar bizim laflarımız değil, Sayıştay söylüyor” dedi. Konuyla ilgili konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “Hiçbir ihale kapalı kapılar ardından yapılmamıştır” dedi.

‘KOCAELİ’Yİ KİRLİ HAVASIYLA TANIYORLAR’

Sözlerini sürdüren Taşdemir, “Faaliyet raporu ve performans düzenleme raporunda mahalli idareler ve belediyelerle ilgili değerlendirmeler yapılmamıştır. Belediyeye ait şirketlerin mali yapılarının kamuoyuyla paylaşılması gerekirdi. 2019 bütçesi 3 Milyar 390 Milyon TL. Temsili tanıtım giderlerine 20 Milyon 612 Bin TL harcanacakmış. Bu kadar parayla nasıl bir tanıtım yapılacak bunu öğrenmek istiyoruz. Kocaeli’yi zaten herkes tanıyor. Havası kirli Kocaeli kanser vakalarının pik yaptığı bir Kocaeli’yi zaten herkes tanıyor” dedi.

‘181 ARACI NE YAPACAKSINIZ?’

2019 bütçesinde 181 adet taşıt alınacağının da yazıldığını aktaran Taşdemir, “Belirli projeler de var bütçede. Metro zaten seçim vaatlerinizde var. Diğerleri her yıl yapılan organizasyonlar. Yaklaşık 3,5 Milyar TL’lik bütçeyi bunlara mı harcayacaksınız. Geçen yılki 2 Milyar 419 Milyon TL. Şehrin her yerinde trafik sorunu artmaktadır. 2019 bütçesinde bunlara yer verdiniz mi?” diye sordu. Konuyla ilgili söz alan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, “Araç fiyatlarında fiyatlar yükseldi kiralamaktansa araçların alınması daha uygun olduğu için alıyoruz” dedi.

‘14 YILDA 30 KATRİLYON HARCADINIZ’

Kentle ilgili eleştirilerine devam eden Taşdemir, “Körfezin 4 bir yanında liman yaptınız. Körfez’de dolgulara bu kadar gerek var mıydı? Birçok ilçede kent sorunları hala devam ediyor Kentsel dönüşüm konusunda Kent Konut üzerine düşeni yapmamıştır. 2004 yılından bu yana 30 Katrilyona yakın bir harcama söz konusu. Yaptığınız çalışmalarda çözüm odaklı çalışmıyorsunuz. Önleyici tedbirler konusunda yetersiz kalıyorsunuz. Evsel atıklar için yapacağınız tesisi şehrin orman olan kısımlarında su havzalarını kirleterek ormanları yok ederek yapıyorsunuz. Şehrin birçok tarafına yapılacakken neden orman alanlarını seçiyorsunuz?” diye sordu.

‘KANSERİN PARTİSİ OLMAZ’

Kanser vakalarının üzerinde durulması gerektiğini de belirten Taşdemir, “Kanserin ne AKP’lisi ne CHP’lisi var. Bu konuda çözüm getirecek projeler üretelim. Hiçbir şey yapılmadı demiyoruz. Ancak kentin geneliyle ilgili fizibilite çalışması yok. MİA’yı yapmak isteyerek kişisel rantlara yer veriyorsunuz. Tarımsal açıdan Kandıra gibi olağanüstü bir ilçe var. Tarımı geliştirecek hangi projeleri geliştirdiniz? Yaklaşık 4 yıldır bu konuyla alakalı mecliste hiçbir şey duymadım. Köydeki insanlar çocuklarını evlendirdiklerinde ev yapacak yerleri yok. Gökmen Bey bununla ilgili çalışma yapıyoruz dedi ama 1,5 yıldır çalışma görmedik. Çocuklarımıza güzel bir kenti biz bırakacağız. Vurdumduymaz olmamak gerekiyor” dedi.

‘1 TL BORÇ ALMADIK’

MHP’li Meclis Üyesi Vahit Eryılmaz, “Şu anki borcumuz 6 Milyon TL olarak gözükmektedir. Yapılan hizmetleri görmezden gelemeyiz. Kentimizin önemli sorunlarından biri trafiktir. Körfez ve Değirmendere arasında feribot seferleri başlatarak en azından bu güzergahtaki trafiği hafifletmek gerekiyordu” dedi. MHP’li belediyenin borcu olduğuyla ilgili sözlerinde araya giren Karaosmanoğlu, “15 yıl bitmek üzere. Büyükşehir Belediyesi olarak bir tek Türk Lirası borç yapmadık. NE kaldıysa önceki yönetimlerin faizidir. Bazı yapılandırmalar yaptık. Gelecek olan kadro aynı verimlilikle kentimize hizmet etmeye devam edecek” dedi.

‘VEREMEYECEĞİMİZ HESAP YOK’

MHP’li Eryılmaz’ın ardından konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “Sayıştay gördüğü eksiklikleri kendince rapor eder. Bunların hepsi cevaplandırılır. Rapora geçen her şey yüzde yüz yanlıştır anlamına gelmez. Hem Sayıştay raporlarında hem icraatlarımızda en küçük bir kapalılık yok. Tüm ihalelerimizin hepsi basına da vatandaşa da açıktır. Halkımıza veremeyeceğimiz hiçbir hesap yoktur. Kendini gazeteci sananlar zamanında soygun yapmış ban da ‘Başkan hesap ver’ diyor. 31 Mart’ta seçim yapılacak Nisan’ın 2’si veya 3’ünde görevi devredeceğiz” diye konuştu.

‘BİR METREKARE ARSAM YOK’

Sözlerini sürdüren Karaosmanoğlu, “Bu kentin her mahallesinde ve her sokağında onurla dolaşabilirim. Hiçbir vatandaşımızın hakkını gasp etmedik, onlara zarar vermedik, zulmetmedik. Yönetici arkadaşları da bu konuda uyardım. Bilerek hiçbir yanlışın altına imza atmadık. Mal varlığımı hesap edenlere şunu söyleyeyim. Emekli maaşım dışında bir metrekare dahi arsam yok. Belediye başkanı yanlışın içinde değilse diğerleri de bunu yapamaz. Yüzlerce proje var, bazıları gözükmüyor bile, sayısını unuttuk. En güzel denetleyici Türk halkı. Yapılanların çetelesini tutuyor” dedi.

‘TEK ÜZÜNTÜM CHP’NİN OLMAMASI’

İYİ Parti ve CHP’nin ittifakına da değinen Başkan Karaosmanoğlu, “Tek üzüntüm, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kocaeli Büyükşehir belediye seçimlerinde olmamasıdır” dedi. Ardından konuşan CHP’li Taşdemir, “Başkanım siz artık yoksunuz. Biz buna üzülüyoruz. İstiyordunuz, size teklif etmediler dedi. Taşdemir’e tekrar cevap veren Karaosmanoğlu, “Bana milletvekilliği teklif ettiler. Ama kabul etmedim. Bir görevi onurlu bir şekilde bırakmak kadar onurlu bir şey yok. Alınan karar çok doğrudur, değişimde fayda vardır. Doğal adayım dedim çünkü bu siyasetin gereğidir” diye konuştu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM KOLAY DEĞİL’

Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, “Yeni yılın hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Büyükşehir belediyemiz, yeni dönemde güzel bir bütçeyle yola çıkacak. Yüzde 6 artış görünüyor. Mantıksal çerçevede yapılan bir bütçe olmuş. Bütçenin yüzde 60’a yakını vatandaşa harcanacak. Doğrudan yatırıma harcanacak rakam ise 1 Milyar 600 Milyon TL. Belediyeleri birbiri ile kıyaslamak doğru değildir. Her yıl Karamürsel nüfusu kadar göç alıyoruz. Kentsel dönüşümü Kocaeli’de uygulamak Gaziantep’teki kadar kolay değil. Tabi muhalefet bu işin en kolayı. İktidar olmak sorumluluk istiyor” diyerek CHP’li Taşdemir’e cevap verdi.

‘BİLEREK HAK YEMEDİK’

Konuşmasına devam eden Başkan Yıldırım, “Ortaya koyduğumuz tablo vatandaş tarafından onaylanmış ve bir sonraki seçimde tekrar bizi desteklemiştir. İktidarın ağırlığını uzun süre taşımak insanlara bazen yanlış yaptırabiliyor. Her şeyi dört dörtlük yaptığımızı iddia etmiyoruz. Ancak bilerek isteyerek kimsenin hakkını bilerek yemedik, kimseye zulmetmedik. Bilmeden istemeden hata yapmışızdır” dedi. Taşdemir’in Sayıştay konuşmasına da değinen Yıldırım, “Bize gelen denetçiler yaptıkları çalışmalarla eksik kısımları bizlere sunuyor. Bizler de buna karşılık rapor sunarız. Belediye şirketlerinin denetlenmesi konusunda ben de hemfikirim” dedi.

‘KÖRFEZ’İ KOKU VE PİSLİK İÇİNDE DEVRALDIK’

Taşdemir’in dolgu ile ilgili konuşmasına da cevap veren Yıldırım, “Koku ve pislik içinde olan Körfez’i devraldığımızda 12-13 Milyonluk işletme maliyetiyle Körfez’i temizleyip mavi bayrağı alan Büyükşehir Belediyemizi kutluyorum. Hem deniz dolgusu yapıp limanlarımızı büyütüyoruz hem de denizlerimizi temizleyip insanlarımızı denize sokabiliyoruz” dedi. Sözlerini sürdüren Yıldırım, “İmarı nereye götürseniz götürün kendisi ranttır. Önemli olan bu rantı şehrin ve halkın yararına kullanmaktır. Dünya eski dünya değil” diye konuştu.

‘KURAN KURSU İÇİN YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI’

Tek tek görüşülen maddelerin yanı sıra 2019 yılı bütçesi de oylanarak kabul edildi. Ardından konuşan CHP’li Meclis Üyesi Orhan Tanış, “Başiskele Şehit Ekrem Caddesi’nde 860 nolu parselde Kuran Kursu Yaptırma Derneği yer tahsisi için anlaşma imzaladı. Sosyal donatı alanlarının yerinin değiştirilmesi zorunlu hallerde olur. Bundan bir zorunluluk olmadığına göre yer değişikliğine de gerek yoktu. Burada olan yol da kaldırılıyor” dedi. Ardından konuşan Belediye Meclis Üyesi Zekeriya Özak, Başiskele Damlar Mahallesi’nde doğalgaz (BOTAŞ) boru hattı var” dedi. Konuyla ilgili konuşan CHP’li Üye Orhan Tanış, “Konut alanının içinde kaldığı için CHP grubu maddeye ret oyu verdik” dedi. Bir sonraki meclis toplantısının 17 Ocak 2019 Perşembe günü saat 15:00’da yapılması kararlaştırıldı.

14 Ara 2018 - 13:33 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.