CHP’de son hafta…

Eski ifadeyle ana muhalefet yeni sisteme göre Türkiye’nin ikinci partisi CHP bu hafta sonu Pazar günü il kongresi yapacak. Yani nefeslerin tutulduğu, heyecanın doruğa çıktığı final haftasına girdik. Kimine göre Hikmet Erenkaya, kimine göre Harun Yıldızlı 90-100 farkla seçimi kazanacak. Kimileri ise Bozkurt Uslu sürpriz yapıp kutuplaşmayı bitirecek ve üçüncü yol kazanacak…

Kuşkusuz bunların hepsi CHP’liler tarafından dile getirilen öngörüler. Gerçek ise listelerin yapılacağı son gece, hatta listeler basılıp ortaya çıkacağı kongre günü kendini gösterir. Liste demek 24 il yönetim kurulu (artı başkan), 9 disiplin kurulu ve 26 kurultay delegesini yazmak anlamına geliyor. Yani yedekler hariç yapılacak 60 kişilik liste her şeyi belirleyen olacak.

600 seçilmiş toplam 636 kişinin kongrede oy kullanma hakkı bulunuyor. Geçen hafta netleşen delege oranını yüzde: 40 olarak belirtmiştim bu oran şimdi yüzde 60’a kadar çıktı. Kalan yüzde 40 yaklaşık 250 kişi. Bunların yarısı bir adaya doğru yönelmeye başladı ama kararını tam olarak vermiş değil. Kalan diğer yarı ise CHP Genel Merkezi’nin vereceği işareti bekliyor.

Somuta inecek olursak; bugün itibarıyla 400’e yakın delege üç aday arasında hemen hemen netleşmiş gözüküyor. Geçen hafta Hikmet Erenkaya bir adım öndeydi, şimdi Harun Yıldızlı onu yakalamış gözüküyor. 250’ye yakın sayıdaki delege ise bu hafta kararını verecek.

Bu son hafta ne olur?

Adayların üzerinden yorum yapmayacağım. Ama en başından bu yana yazdıklarımı son kez tekrarlayacağım. Bu haftanın en önemli belirleyicileri şunlar olacak; Bir: CHP Genel Merkezi yani Kılıçdaroğlu’nun vereceği işaret. İki: Fatma Kaplan Hürriyet (CHP Genel Merkezi ile aynı yönde olur) Üç: Hurşit Güneş. Dört: Yalçın Kuşkan. Beş: Selman Yıldırım. Altı: İlçe başkanları (Bütün delegelere hakim değiller ama kazanmış ekip olarak özgül ağırlığa sahipler)

Özetle;

Hikmet Erenkaya hem siyaset hem seçim tecrübesi çok fazla olan biri. Kendisi dahil etrafında 2023 hesabı yapan insan sayısı yok denecek kadar az, bu onun avantajı. Harun Yıldızlı, gençliği temsil ediyor, ancak fazla tecrübeli biri değil. Kendisinin yok ama yanındaki bütün ağır topların 2023 hesabı var. Avantajı CHP’de işleyen “zamanın ruhu” nu temsil ediyor olması. Bozkurt Uslu ise yeni açılım getirip, herkesi kucaklayan büyük bir şemsiye açmak istiyor, bu onun için avantaj. Ancak bunun CHP’deki konjonktürle ve zamanın ruhuyla ne kadar örtüşeceğini kestirmek zor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.