'Ne olur bizlere yardım edin'

6 aydır maaş alamayan Yıldız Sunta işçilerinden Gökhan Ayyıldız, çektiği video ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan batmak üzere olan fabrikaları için destek istedi. İşçiler adına konuşan Ayyıldız, “Ne olur bize yardım edin” dedi

'Ne olur bizlere yardım edin'
'Ne olur bizlere yardım edin'
Haber albümü için resme tıklayın

Ayşe AYDIN - Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sıralamasında kendisine yer bulan, sektörünün lider firmalarından Kartepe’de kurulu Yıldız Sunta MDF Fabrikası’nda işçiler maaşlarını alamadıkları için zor günler geçiriyor. 1998 yılında Kartepe’de üretime başlayan ve hem ilimize hem de Türkiye’nin katma değerine büyük ölçüde katkı sağlayan Yıldız Sunta MDF’de geçtiğimiz aralık ayında başlayan ekonomik kriz etkisini giderek artırıyor.

ZOR DURUMDALAR

Türkiye’deki krizden etkilenen ve eski üretim kapasitesine de ulaşamayan Yıldız Sunta MDF, geçtiğimiz aralık ayından itibaren işçisine maaş ödemekte zorluk çekiyor. Binlerce çalışanı bulunan fabrikada işçilere önce ikramiyeleri verilmedi, ardından ise maaşlar gecikmeye başladı. Peyder pey bir kısım ücret alan işçilerin büyük çoğunluğu, yaklaşık üç aydır maaş alamadı.

FABRİKAYA İCRA DA GELDİ

Maaş alamayan işçiler ise büyük bir sıkıntı içerisine girdi. Maaş alamamanın yanı sıra fabrikanın kapanmasından da endişe eden işçiler, ne yapacaklarını bilemiyor. Yetkililerden yardım isteyen işçiler, artık çok zor duruma geldiklerinin de altını çiziyor. Daha önce doğalgazı da kesildiği iddiaları ortaya atılan fabrikada geçtiğimiz hafta ise icra işlemi uygulandığı öne sürülüyor. İddialara göre; Geçtiğimiz hafta icra memurları fabrikanın idari kısmına gelerek bazı malzemelere el koydu.

GENEL BAŞKANA İLETİLMİŞTİ

Türk İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay yaklaşık 2 hafta önce ilimize gelmişti. Atalay ilimizde ilk olarak Selüloz İş Sendikası’nda Türk İş’e bağlı sendikaların şube başkanlarıyla bir araya geldi. Şube Başkanları Türk İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay’a çalışma hayatında yaşanan sorunlara dair bilgiler vermişlerdi.

IŞIKLA DA GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

Toplantıda özellikle Yıldız Sunta’da 5 aydır ücretlerini alamayan işçilerin durumu gündeme getirilmişti. Toplantının ardından Atalay, AK Parti Milletvekili Fikri Işık’ı sorunlarla ilgili görüşmek üzere sendika binasına davet etti. Işık, Türk İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay ve şube başkanlarını dinledi. Atalay, Işık’a sorunları anlatarak talepleri iletmişti.

YILDIZ SUNTA İŞÇİSİNDEN CUMHURBAŞKANINA MESAJ

Yıldız Sunta çalışanı Gökhan Ayyıldız, çektiği video ile Cumhurbaşkanına seslenerek şunları söyledi: “Adım Gökhan Ayyıldız. Kocaeli’de Yıldız Sunta fabrikasında çalışıyorum. Sayın cumhurbaşkanım biz Yıldız Sunta fabrikası çalışanları olarak size ulaşmak için bu videoyu elden elde yayacağız. Bu videoyu seçimi provoke etmemek için seçimden önce yapmadık. Sayın cumhurbaşkanım fabrikamızda 6 aydır maaş alamıyoruz. Fabrikamızda 6 aydır üretim yok. Yine de Allah patronumuzdan binlerce kez razı olsun. O çok iyi bir insan. Şu anda fabrikamızda üretim yok ama patronumuzun ‘Üretimin olmamasına üzülmüyorum da çocuklarıma maaş veremiyorum’ demesi bizi çok duygulandırdı. Patronumuzun işi iyiyken hiçbir zaman maaşımızı aksatmadı. Emeğimizi fazlasıyla vermeye çalıştı. Ülkemizdeki kriz dönemlerinde fabrika müdürleri ‘işçi atmalıyız’ dediklerinde ‘O insanların çocukları, eşleri var. Ben her zaman anımla anılmak istiyorum, anamla değil. O insanlar işler iyiyken bana para kazandırıyorsa krizdeyken de ben cebimden veririm.”

‘YARDIM EDECEĞİNİZE İNANIYORUM’

“Fabrika olarak çok zor günler geçiriyoruz. Patronumuzun cebinde 10 lirası olsa 5 lirasını işçisiyle paylaşacak kadar şerefli bir insan. Bir Ahmet Yıldız’ı çok seviyoruz. Sayın cumhurbaşkanım biz sizden yardım bekliyoruz. Yıldız Sunta fabrikasının 700 çalışanı var. Bu çoluk çocuk derken 3 Bin kişiye ulaşıyor. Yani 3 Bin kişi ekmeksiz kalmanın eşiğinde. Bütün fabrika beni bilir. Fanatik bir reisçiyim. Fabrikadaki arkadaşlarım ‘Reisine mesaj yolla bakalım bizi kurtaracak mı’ dediler. Ben de sizin bize yardım edeceğinize yürekten inandığım için bu videoyu çekiyorum.”

‘3 BİN İNSAN EKMEKSİZ KALMASIN’

“Sayın cumhurbaşkanım bize yardım edin. İşçi arkadaşlarım çok zor durumda. 3 aydır servis parasını ödeyemediği için çocuğu servisten indirilen bir abimin gözyaşlarına şahit oldum. Çocuğuna harçlık vermediği için gözleri dolan bir abime şahit oldum. Vallahi kendim için istemiyorum. Ben bekar adamım. Evim de kirada değil. En fazla çıkarım asgari ücretle çalışırım, bu bana yeter. Ama çocukları olan, kirada olan, borçları olanlar var. Ne olur Sayın cumhurbaşkanım 3 bin tane insan ekmeksiz kalacak. Ufacık yavrular mamasız kalacak. Sayın cumhurbaşkanım, reisim, ülkemin lideri, ne olur bizim fabrikamıza yardım et. Ne olur 3 Bin insanın ekmeksiz kalmasının önüne geç.”

‘DEVLETİMİZ YANIMIZDA OLMALI’

“Yıldız Sunta fabrikasında her partiden insan çalışıyor, ekmeğin partisi olmaz, vatanın partisi olmaz, bayrağın partisi olmaz. Ne olur bu videoyu yayın. Cumhurbaşkanımızın eline kadar gitsin. Yarın Allah muhafaza sizin de başınıza gelebilir. Biz işçiler birbirimize sahip çıkmalıyız. Sayın cumhurbaşkanım bir Ak Partili olarak devletimizin fabrikamızın yanında olmadığı için çok üzülüyorum. Ben inanıyorum ki Reis bu videodan sonra bize ulaşacak. Beni mahcup etme Reis. Belki fabrikanın büyükleri bana kızacak belki işten çıkaracaklar ama umurumda değil. Çok zor durumdayız. Ne olur devlet olarak bize omuz ver, el ver Reis. Biz içi kardeşlerimizi çok seviyoruz, aile gibiyiz ve biz devletbaba olarak senden yardım bekliyoruz. O öksüzlerin, yetimlerin hatırına ne olur bize yardım eti. Senden haber bekliyoruz Reis.”

Yaklaşık 2 hafta önce AK Parti Milletvekili Fikri Işık, Türk İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk İş İl Temsilcisi Yakup Yıldız, Türk İş Marmara 1. Bölge Sorumlusu Adnan Uyar, Petrol İş Sendikası Şube Başkanı Salih Akduman, Demiryol iş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman ve diğer sendikacılar ile görüşmüştü.

05 Nis 2019 - 13:33 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

İzmitli - Sizin ne kadar vefalı patronunuz varmış be. Çalışmasak beni bile kandırırdınız! Adam ölümden döndü işten attı. Sendikayı kazandı sendikayı kapattı. 50 işçi işten atıldı kimsenin gıkı çımadı. Şimdi kurtar bizi reyiz. Patronumuz baba gibi reyiz. O kadar işçinin ahı tutmaz mı sandın? Bunlar daha iyi günleri fabrikanın.Sizin ne kadar vefalı patronunuz varmış be. Çalışmasak beni bile kandırırdınız! Adam ölümden döndü işten attı. Sendikayı kazandı sendikayı kapattı. 50 işçi işten atıldı kimsenin gıkı çımadı. Şimdi kurtar bizi reyiz. Patronumuz baba gibi reyiz. O kadar işçinin ahı tutmaz mı sandın? Bunlar daha iyi günleri fabrikanın.

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 05 Nisan 13:33