AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HDP ve SP…

Yarın yeni yıla girdiğimizde seçime 89 gün kalmış olacak. Olağanüstü değişimlerin yaşanabileceği, tahmin edilemeyen sonuçların ortaya çıkabileceği bir seçime doğru ilerliyoruz. Bütün partilerin içi karma karışık. Kendilerini düzeltmeleri de zaman alacak.

AK Parti’de bekleyiş sürüyor…

AK Parti, İstanbul’u önceki gün açıkladı. Sıra artık ilimizin 12 ilçe belediye başkan adayının açıklanmasında. Ama hem aday adaylarını hem de partililerin dayanma gücü neredeyse kalmadı gibi. Kuşkusuz hiç kolay olmayan bir süreç; son 2-3 aydır sessizce bekleniyor. Bu arada 7 ilçede boşalan teşkilat başkanlıklarına atamaları gerçekleştirerek kendi içindeki gündem sıkıntısını aşmaya çalıştı.

AK Parti Büyükşehir adayını Tahir Büyükakın olarak erkenden açıklayınca rahatlayıp mesafe almaya başlamıştı. Ancak aynı şeyler ilçeler için söylemek mümkün değil. Yaşanan gecikme, MHP ile yapılan ittifak görüşmelerine bağlanıyor. Kocaeli’nde MHP Büyükşehir’de AK Parti adayını destekliyor, ilçelerde ise büyük bir belirsizlik var. AK Parti çevrelerinde “MHP’ye ihtiyacımız yok biz zaten uzak ara her ilçede öndeyiz” şeklinde bir kanaat olsa da bunun ittifak anlayışına uymayacağını söyleyenler de bulunuyor. Yani AK Parti’nin ilçe belediye başkan adayları, bu anlamda biraz da ittifak protokolüne bağlı gibi duruyor.

CHP ilçelere odaklandı…

CHP milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’i aday göstermesinden sonra İzmit’te estirdiği rüzgar geçen hafta boyunca sürdü. Hürriyet geçen hafta yoğun tempoda çalıştı. Partisinin eski belediye başkanlarını, il ve ilçe başkanlarını toplayıp görüşlerini aldı. Ardından İzmit Seçim Koordinasyon Merkezi’ni(SKM) oluşturdu.

Büyükşehir’i İYİ Parti’ye veren CHP artık bütün enerjisini ilçelere kaydırmaya başladı. Ancak ittifak(işbirliği) protokolünde netleşmeyen Körfez ilçenin konumu, CHP içinde Büyükşehir meselesi kadar büyük tartışma yaratmış durumda. Başiskele ve Kandıra’yı İYİ Parti’ye veren CHP’de bu ilçeler için fazla ses çıkmaz iken Körfez ilçenin durumu Ankara’ya kadar taşındı. Bu hafta içinde bu konuyla ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor.

MHP’de sakin bekleyiş…

Yerel seçimlerde ittifak anlayışını ilk ortaya koyan MHP oldu. AK Parti önce burun kıvırıp, pek önemsemedi. Ancak kamuoyu yoklamalarına bakınca MHP’ye ihtiyacı olduğunu gördü. İlk adım böyle atıldı. Sonra pek çok git gel yaşandı ve en sonunda kesin mutabakata varıldı. Cumhur İttifakı’nın mimarı aslında MHP lideri Devlet Bahçeli’dir. İttifaka sahip çıkıp pekiştiren de Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Yani bu ittifak her iki liderin sorumluluğu ile yürüyor. Her iki partinin tabanında ise aynı sorumluluk henüz oluşmuş görünmüyor.

MHP il Başkanı Aydın Ünlü lideri Bahçeli’nin izlediği politikaları yakından takip ediyor sonra da ilimizde bunu adım adım hayata geçiriyor. Bu anlamda Ünlü’nün bir kulağı Ankara’da. Gelecek habere göre ilçelerde aday çıkaracak veya sadece meclis üyelikleri için isim önerecek. Ancak MHP’nin ilçelerde kendi adaylarını çıkarması yüksek ihtimal olarak duruyor.

İYİ Parti’de Büyükşehir arayışı…

İYİ Parti il başkanı Şanbaz Yıldız bütün enerjisini Büyükşehir için sarf ediyor. Ancak bugüne kadar belli bir mesafe alabilmiş değil. Lütfü Türkkan yapacağı masraf ile kalacağını bildiği için Büyükşehir adaylığından kaçıyor, Sefa Sirmen zaten yasaklı, İbrahim Alptürk tutmadı. Serdar Kaman çok istiyor ve aday adayı da oldu ama İYİ Parti teşkilatları kendisine pek sıcak bakmıyor ayrıca CHP çevreleri de pek sıcak değil. Yıldız CHP çevrelerinin sıcak bakabileceği bir aday arayışını sürdürüyor. Son tartışmalar Harun Demirkaya ve Fahri Örengül isimleri üzerinden yürüyor.

İYİ Parti ile CHP arasındaki protokolün kentimizde nasıl pratiğe geçeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bunun için il ve ilçeler düzeyinde komiteler kuruldu. İlçelerin paylaşılmasından sonra sıra meclis üyelerine gelecek. Mecliste oy oranlarına göre bir paylaşımın esas alınacağını savunanlar da var, bunun sadece jest(bir tarafın isteğine bağlı olarak) anlayışı ile ele alınması gerektiğini öne sürenler de.

HDP açmazlarını aşamıyor…

İttifakların dışında kalan HDP’nin yol haritası henüz netleşmedi. Kendi adaylarını çıkarmak için hazırlıklarını yapmıştı. Ama ittifaklardan çıkacak adaylara göre konumunu yeniden gözden geçirecek gibi duruyor. Bazı yerlerde kendilerine yakın CHP adaylarını destekleyecek. Ancak bazı yerlerde muhafazakar Kürt seçmene hitap edecek AK Parti adaylarının, HDP tabanının oy alacağı da bir gerçek. HDP’nin izleyeceği seçim rotası, ittifakların tamamen şekillenmesinden sonra netleşecek gibi görünüyor.

SP’de gerileme sürüyor…

Saadet Partisi’nde (SP) bugüne kadar görülmemiş derecede müthiş bir durgunluk var. Durgunluk yavaş yavaş gerilemeye doğru dönüşüyor. SP seçmeni artık parti yöneticilerine güvenmiyor. Özellikle SP il yönetimi bunun en iyi örneği. Partinin üzerindeki ölü toprağını kaldıramıyor. Bu nedenle son 15 yılın en zor sıkıntılı günlerini yaşıyor. İttifakların dışında kaldığı için işi zorlaştı. Güçlü olduğu Başiskele, Karamürsel ve Çayırova’da iddia ortaya koyabilir. Mesela, Başiskele’deki adayı Zafer Mutlu’ya desteği temel prensip haline getirebilir. Ama bunu yapmaya kalkarken Mutlu’nun başarılı çalışma temposunu bozmamaya dikkat etmeli.

Yeni yılınızı kutlar

esenlikler dilerim…

Bugün bir yılı geride bırakacak ve yarın yeni bir yıla başlamış olacağız. Yeni yılda; Barışın egemen olduğu, yoksul ile zenginin arasındaki makasın daha fazla açılmadığı bir dünya olsun. Ülkemizde huzur eksik olmasın, birlik ve beraberlik güçlensin, birlikte sevineceğimiz günlerimiz çoğalsın. Kentimizde çevre sorunlarımızın azalsın, yeni limanlar kurulmasın, deniz doldurulmasın, yeni seçilecek belediye başkanları trafik derdine çare bulsun, başlayan projeler zamanında bitsin.

Yeni yıl, hem ülkemiz hem kentimiz için hayırlara vesile olsun. 2019’un siz okurlarımıza ve bütün hemşerilerimize sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ediyor, esenlikler diliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.