Bu fotoğraftan, 13-0 çıkmaz…

Geçen hafta başında Cumhurbaşkanı’nın İzmit programı için “Erdoğan’ın gelişi; bozulan fotoğraf ve sürprizler” başlıklı bir yazı kaleme alıp;“Erdoğan Kocaeli’nde parti içinde eski ahengin kalmadığını gördü, ayrıca önemli sürprizlerde yapacak” diye öngörüde bulunmuştum.Önceki günkü aday tanıtım toplantısında bunları gözledim; Salonun içi hem kalabalık değildi hem de moralsizdi ve beklenen değişim de 12’de 11 olunca sürpriz düzeyine vardı. Şehit Recep Topaloğlu Spor Salonu’nda gördüğüm fotoğraftan sonra ise diyorum ki; AK Parti bu fotoğraf ile 13-0 yapamaz...

Geçen yıl ile mukayese...

Aday tanıtım toplantısını üç saate yakın süre izledim. Aynı salonda geçen yıl (27 Ocak 2018)gerçekleşen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı AK Parti İl Gençlik Kolları kongresini de izlemiştim.Geçen yılkini; Görkemli kalabalık, kusursuz organizasyon ve muhteşem coşku diye yorumlamıştım. Bu kez bunların tam tersini söylüyorum; kalabalık 3’te bire inmiş, organizasyon bozuk, coşku da yarı yarıya azalmış. Kongre ile aday tanıtım mukayese edilemez diyenler olabilir. Amabu mukayeseyi, ikisinde de misafiri Erdoğan olduğu için yaptığım unutulmasın.

Fotoğrafların anlamı...

Kalabalık konusunu biraz açayım; Geçen yıl gerçekleşen kongreye katılım için yapılan tahminler 20-25 bin kişi arasındaydı. Şimdi bu rakam bana göre üçte bir yani 7-8 bine indi. Onu da anlatayım; Salonda sahnenin tam arkası ve iki yan köşe tribün kapalıydı. Açık olsaydı bin 500- 2 bin kişi oturacak. İzdihama neden olacak biçimde ayakta kimse yoktu. Salonun zemininde arka taraflarda boşluklar vardı. Geçen yıl Erdoğan demişti ki “Maşallah salonun dışında içinin iki katı kadar insan var” Şimdi ise Salonun dışında ise hiç kimse yoktu. Bu yaklaşık 10-15 bin kişinin bulunmadığı anlamına geliyor. Üzerine de salonun içindeki boşlukları koyarsak kolayca bir fikir sahibi olabiliriz. Üstelik geçen yıl hava önceki günden çok daha soğuktu.

Organizasyon bozuktu...

14:00’deki toplantı için 12.30 gibi salonun önüne gittim. Giriş kartlarımızı alamadığımız için tribünlere çıktım. Sonra görenler uyarıp, kartlarımızın kapıda bulunduğu söylediler. Bunun üzerine tribünlerden inip tekrar dışarı çıkarak, protokolün kullandığı ve biz gazetecilere tahsis edilen bölüme güçlükle girebildim. Turnikeler çok yavaş çalıştı, çünkü isim tespitleri zor yapılıyordu. Cumhurbaşkanı geldiğinde eskiden en az 4-5 yerde aranıp içeri girebilirdik. Şimdi sadece iki yerde arandık. Salonun içinde il başkanı Abdullah Eryarsoy oradan oraya koşturdu ama ekibi zayıftı ve içeride büyük bir düzensizlik vardı. Salonun zeminindeki sandalyeler bile alelade dizilmiş vaziyette, büyük bir karmaşa içindeydi.

Koreografi iyi, coşku zayıftı...

Salonun süslemesi, hazırlanan koreografi ve ayrıca kullanılan bütün teknik görsel araçlar tek kelime ile mükemmeldi. Gençlik kolları yine harika iş başardı. Ama coşku aynı oranda iyi değildi. Sahnenin sol tarafındaki iki, üç tribün(yaklaşık bin kişi) sürekli coşku içindeydi. Ama diğer yerle öyle değildi. Hatta Cumhurbaşkanı’nı alkışlamak dışında hiçbir coşku emaresi göstermeyip sadece oturup, dinlediler. Bunlar da geçen yıl ki kongreyle mukayese edilemeyecek kadar durgunluk göstergesiydi.

Başkan Karaosmanoğlu ve vefa...

Erdoğan’ı salona getiren, yanında oturan ve sık sık samimi diyalog kuran Karaosmanoğlu oldu. Erdoğan’ın ona gösterdiği yakın ilgi de dikkat çekici boyuttaydı. Her ikisi de aralarındaki ilişkinin çok eski yıllara dayalı bir dostluk ve dava arkadaşlığına dayalı olduğunu hissettirdiler. Karaosmanoğlu konuşmasında Yuvacık Belediye Başkanlığı’ndan başlayıp, Büyükşehir’e geldi ve geride bıraktığı 15 yılı özetledi. Yaptığı hizmetlerin Erdoğan sayesinde olduğuna vurgu yaparak vefasını ortaya koydu. Erdoğan da kendisi için kullandığı sözler, sanki kadim dostluklarının tescili ve teşekkürü gibiydi.

Büyükakın’a Erdoğan’dan destek...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haricinde en fazla ve en coşkulu alkışı Büyükakın aldı. Gençlerin “Tahir hoca” diye tutturdukları tezahürat dikkat çekiciydi. Gördüm ki, gençler Büyükakın’ı çok sahiplenmişler. Konuşması başarılıydı, öksürük tutması ise talihsizlikti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğankendisine destek çıkıp şöyle rahatlattı; “Tahir Hoca bir kere hocadır.Üniversitede hocalık yapmış, genel sekreter yardımcılığı, genel sekreterlik görevlerini sürdürmüş. Son olarak Bilecik ilimizde valilik de yaptı. Bakmayın sesinin bir ara gittiğine, Tahir valimiz İmam Hatip kökenlidir, onda hitabet sorunu olmaz”

Büyükakın da konuşurken özetle dedi ki; “31 Mart akşamına kadar çok çalışacak ve seçimleri 13-0 kazanacağız. Sevdamız Kocaeli, daima ileri” Buradan da şunu anladım; Eğer seçimi kazanırsa Büyükşehir’in “Çalışınca oluyor sloganı” değişip “Sevdamız Kocaeli, daima ileri olacak”

Eryarsoy koşturdu...

Mikrofana giderek ısınmaya başladı. Uzun olmayan ve epey alkış alan bir konuşma yaptı. Salonda adeta ayak basmadık yer bırakmadı. Toplantının Büyükakın, ve Karaosmanoğlu’ndan sonraki dikkat çeken ismiydi. Organizasyondaki dağınıklığa ve bozukluğa rağmen iyi niyetle her tarafa yetişmeye çalışıp, sürekli koşturdu.

Karşılaştıklarım;

Osman Pepe, Mehmet Çoban(Salona birlikte geldiler), Fikri Işık, İlyas Şeker, Cemil Yaman, Ali Toltar(salona birlikte girdiler), Rektör Sadettin Hülagü, Şahin Talus, Hüseyin Yusuf, Yunus Pehlivan, Güray Oruç, Aysel Demirtaş, Zafer Arat, Mehmet Balaban, Ömer Polat, Doğan Erol, Habip Sarman, Hikmet Karaaslan, Hilmi Sevilen ve Köksal Kara(Gümüşhaneliler Vakfı Başkanı) 

Sonuç:

AK Parti’nin İzmit tarihinde 100 bin kişilik mitingler var. Diğer hiç bir partinin asla toplayamayacağı kalabalıklarla yıllarca övündü. Bunda da son derece haklıydı. Bunlarla, önceki gün gerçekleşen toplantıyı mukayese etmeye kalkacak olursak, inanın “sönük toplantı” demek çok ağır olmayacaktır. Elbette bunda 13 belediyenin 12’sinde değişime gidilmiş olmanın etkisi fazla. Kızgınlıklar, kırgınlıklar ve üzülmelerin olması doğal. Bu kadar büyük değişim şüphesiz sancısız olmazdı, sanırım o da salona yansıdı.

Erdoğan bir daha bu kente gelmezse, mevcut belediye başkanları ile aday gösterilenler kolkola çalışmazsa ve yeni adaylar ortalığı toparlayacak enerji ortaya koyamazlarsa; AK Parti bu toplantıdaki fotoğraftan 13-0 çıkaramaz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.