CHP başarı için örgütleri yenilemeli…

Son söyleyeceğimi en başta ifade edeyim; CHP, önümüzdeki yerel seçimlerde başarılı olmak istiyor ise adaylarını doğru bir yöntemle belirlemeli ve bununla birlikte Türkiye ortalamasının altında oy alan bütün örgütlerini yenilemeli. Siyasi partiler birer canlı organizma gibidirler. Kurulurlar, yaşarlar ve ölürler. Kökleri kuvvetli olup, kendisini yenileyebilenler uzun süre yaşar. İşte CHP böyle bir parti olduğu için 95 yıldır yaşıyor. Bu sürenin kabaca 45 yılına, biraz içinde biraz dışında ama hep sıcağı sıcağına tanıklık ettim. Biraz İsmet İnönü’nün son dönemleri ama daha fazla olarak Bülent Ecevit ile başladı CHP ile olan siyasi akrabalığım.

CHP daha zorunu gördü…

Bunları niye anlattım? Çünkü bugün CHP çok sancılı bir sürecin içinden geçiyor. Ama şunu vurgulamam gerekir ki, CHP bu süreçten çok daha zorlarını gördü. O nedenle bu sancılı gidişatı da mutlaka aşacağına inanıyorum. Tabi ki bunun nasıl aşacağı önemli. Kendisini yenileyerek, tazeleyerek yani güçlenerek mi bu durumdan çıkacak? Yoksa kabuğuna çekilerek statükocu davranıp mevcudu mu koruyacak? Bence sorun da çözüm de bu iki soruya verilecek yanıtlarda içinden çıkacak.

İnce’nin seçmendeki karşılığı…

Kemal Kılıçdaroğlu gitsin Muharrem İnce gelsin demek bana göre çözüm değil. İnce çok başarılı tarihi nitelikte bir sonuç almıştır. CHP’ye başarı elde etmek için gerekli umut kapılarını göstermiştir. Hatta CHP’yi tepeden tırnağa sarsıp, silkelemiştir de. Bütün bunlara rağmen İnce’nin CHP’nin başına geçmesi için uygun koşullar görünmemektedir. Hem konjonktür hem zaman hem de CHP’deki psikolojik iklimbakımından elverişli ortam bulunmuyor. Ayrıca İnce’nin CHP’nin tabanından yukarıya doğru yükselen bir düşünce dalgası oluşturamadığı unutulmamalıdır. Seçmende bulduğu rüzgarı, parti yönetimlerinde ve kadrolarında bulabilmiş değil. Bu gerçekler dikkate alınarak İnce’den yararlanılmalıdır.Seçmen nezdinde ki başarısına münasip bir sorumluluk verilirse kazanan CHP olur.

Kılıçdaroğlu’nun avantajı…

İnce meselesi şu an itibarıyla Kılıçdaroğlu lehine çözülmeye daha yakın duruyor. Daha önceleri belirttiğim gibi hem parti yönetimine, hem meclis grubuna hakim olmak hem de 200’e yakın partili belediyeye sahip olmak Kılıçdaroğlu ve üst yönetim için çok büyük avantaj. Peki bu tablo yeter mi? Bütün sorunlar çözülmüş mü oluyor? Hayır…

Yerel seçimlerde başarır…

Yaşamakta olduğu bütün olumsuz koşullara rağmen 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde CHP’nin başarı elde etme şansı vardır. 30 yıl önce yaptığı patlamayı bir daha yaparak 1989’daki başarısını yakalayabilir. Seçmen bu yerel seçimleri 24 Haziran’da olduğu gibi Erdoğan’ın seçimi olarak görmeyecektir. AK Parti tabanında biriken tepkiler de giderek büyümektedir. Bunları avantaj olarak görebilen ve adaylarını 3-4 kriter ile şeffaf biçimde belirleyen ve başarısız örgütlerini yenileyebilen bir CHP kesinlikle büyük başarı kazanmaya aday olur.

Örgütler yenilenmeli…

CHP’nin önünde, dikkatli olarak yürümesini gerektiren bir süreç(yerel seçimler için 7-8 ay) bulunuyor. Bu süreçte dikkati gerektiren meseleler;Belediye başkan adaylarının belirlenmesi ve partinin yenilemesi meseleleridir. Aday belirlemeye daha zaman var.Ancak yenilenmeyi konuşma zamanı. Bir parti iki türlü kendisini yenileyebilir. Ya aşağıdan yukarıya doğru veya yukarıdan aşağıya doğru. Birincisini CHP’nin bugün yapması imkansız(zaman ve zihniyet müsait değil). Yukarıdan aşağıya doğru yenilenme ise mümkün. Hatta elzem görünüyor.

Sonuç;

Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Merkezi Türkiye haritasını önüne koyup, bütün il ve ilçelere bakmalı. Ülke ortalamasının altında oy alan bütün il ve ilçeler titizlikle incelenmeli. Sonra da, “Aldığınız bu düşük oy miktarı ile partinin ülke genelindeki oy ortalamasını aşağı çektiniz” denilerek bütün il ve ilçeleri elden geçirilip, yenilenmelidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.