CHP, Hakan Çakar ve arkadaşlarının ziyareti…

CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar bir grup arkadaşıyla önceki gün gazeteye ziyarete geldi. Çakar’ın yanında yönetiminden Mehmet Baştan, İzmit Belediye Meclis Üyesi Veli Beyaztaş, Üniversite Gençlik Komisyonu’ndan Anıl Deniz Pişkin ve CHP’nin önde gelen isimlerinden Cüneyt Atilla vardı. Cüneyt ile Mehmet’i tanıyışım 1990’lı yıllara kadar uzanır. Çok keyifli bir sohbet yaptık. CHP İzmit’te yapılan çalışmalar, Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığı ve milletvekili aday adayları için gerçekleştirilen temayül yoklaması, sohbetimizin konu başlıklarını oluşturdu.

Mehmet Ümit Küçükkaya’nın milletvekili aday adayı olmak için ilçe başkanlığından istifa etmesi üzerine yönetim kurulu içinde yapılan seçimle Hakan Çakar bu göreve getirilmişti. Başkan Çakar’ın ağabeyleri Hasan(vefat etti), Hüseyin ve ablası Naciye 1970’li yıllardan bu yana CHP’ye hizmet etmiş, benim de yakından tanıdığım partinin önemli sembol isimleriydi. Yani Çakar, CHP ile özdeşleşmiş bir ailenin mensubuydu. Bu konuda dikkatimi çeken anlamlı ve önemli bulduğum bir değerlendirme yaptı.

Özetle dedi ki; “Benim aile büyüklerim partim için ön planda çalışır iken ben geride kalmayı tercih ettim. CHP’yi aile partisi haline getirdiler diye bir yanlış algı oluşmasın istedim. Ama partime bu süre zarfından maddi ve manevi olarak katkılarımı hep sürdürdüm. Üstüme ne görev düştü ise yapmaya çalıştım. Şimdi ise öne çıkmanın vakti geldiğine inandım” Bu yaklaşım bana göre parti kültürü almış bir kişinin siyasi nezaket de içeren duyarlılığıydı.

İzmit örneği…

CHP genel merkezinin gönderdiği genelgeyi il başkanlığı eline yüzüne bulaştırıp, sınıfta kaldı. Ancak, genelge konusunda(temayül- eğilim yoklaması-) İzmit ilçenin izlediği yöntem gerçekten siyaseten ders alınması gereken bir duruş olmuş. Başkan Çakar’ın anlattıklarından bunları anladım. Konuyu kısaca hatırlamak gerekirse; CHP genel merkezi küçük bir temayül yapmak istemiş. Bu bağlamda 13 milletvekilini ilçeler sıralasın(sıra numarası koymadan) sonra da il başkanı bunları harmanlayıp Ankara’ya getirsin demiş. İlimizde hem pek çok ilçe başkanı, hem de il başkanı Cengiz Sarıbay bu işte resmen çuvalladı. Yazılıp, çizilenlere bakılırsa il başkanı bu işin cılkını çıkarmış.(Bütün bunlar benim değerlendirmelerim. Gelen konukların görüşleri değil ve onlarla da bu konuyu fazla konuşmadık bile)

Olumlu işaret…

Bunlara rağmen İzmit ilçe farklı bir tavır geliştirmiş. Yalnız ilçe yöneticilerinin görüşlerini almakla yetinmemiş 52 mahallenin temsilcisini arayıp onlardan da görüş almış. 46 mahalle temsilcisi görüş bildirmiş. Ayrıca ilçe yöneticilerinin görüşleri de ilave edilerek 13 kişilik liste oluşturulmuş. Bununla yetinilmeyip, yanına bir de adaylarda aranması gereken özellikler sıralamışlar. Bu demokratik yaklaşımın CHP genel merkezine örnek olması gerektiğini kendilerine ifade ettim. Sonuç olarak Çakar’ın, görevine çok olumlu bir adım atarak başlamış olduğunu gördüm. Bunu gelecek adına iyi işler yapacağının işareti olarak değerlendirdim.

Sancaklı ve AK Parti’den

MHP’ye geçiş…

Herkes pazartesi gününü beklerken(YSK’ya başvuru için son gün) MHP önceki gün listesini açıkladı. Kocaeli’nde listenin başına geçen dönem olduğu gibi yine Saffet Sancaklı oturdu. Kentimizde yaygın kanaat Sancaklı’nın kentten kopuk olduğuydu. Yani çok büyük bir antipati dalgası yaratmıştı. Özel olarak uğraşsa ancak bu kadarını başarabilirdi. Bana göre de MHP adına en kötü tercih oldu. Ancak “MHP bitti. 1 vekil çıkarma şansını da yok etti” diyenlere katılmıyorum. MHP en kötü haliyle bir vekil çıkarabilir kanaatini taşımaktayım. Ayrıca MHP’nin bir başka avantajı olduğunu düşünüyorum. Onu da aşağıda aktaracağım.

AK Parti’den geçiş…

“24 Haziran seçimlerinde AK Parti’den MHP’ye bir geçiş- oy kayması- olacak” şeklinde bir öngörümü aylar önce dile getirmeye başlamıştım. Bugün de aynı görüşteyim. Miktarını kestiremem. Hele Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı partilileri için yaptığı uyarıdan sonra bunun rakamını kestirmek daha da zorlaştı. Ancak görüşümde ısrarımı sürdürüyorum. Çünkü İzmit’in sokaklarında bunun işaretlerini almaya devam ediyorum. Yalnız İzmit’te değil, Kartepe’de, Başiskele’de, Derince ve Kandıra’da da bu eğilimlere rastlıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a asla toz kondurmuyorlar. Ölümüne seviyorlar, ölümüne inanıyorlar ve bırakın kılına bir zarar gelmesini onun üzülmesini dahi istemiyorlar. Ancak kah belediyelerin hizmetlerinden, kah devlet dairelerinde karşılaştıkları bürokratik engellerden, kah sağlık başta olmak üzere hizmet aldıkları kurumlarda yaşadıkları sıkıntılardan bıkmışlar. Kibirli insanlara ders vermek, onları denetlemeyen siyasilerin kulağını çekmek istiyorlar. Yani biraz deşarj olmak istiyorlar.

Erdoğan’ı sahiplenme konusunda hiç tereddüt yok ama kendi milletvekillerine oy vermekte imtina edecekler. İşte bu noktada, ittifak ortakları olan MHP’ye gidip oy verecekler. Ama bunun oranı şu kadar olur veya bu kadar olur diyemem. Böyle bir sonuçtan dolayı MHP tahminlerin üzerinde oy alırsa ben kendi adamı şaşırmayacağım. Dolayısıyla Sancaklı dezavantajını MHP bu seçenek ile kapatacak gibi görünüyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.