Cumhuriyete yine sıkıca sarıldık…

Cumhuriyetimizin 95. yıl kutlamaları bu yıl son zamanlardakinden daha kalabalık, daha coşkulu ve daha yoğun programlara sahne oldu. Ne zaman başımız sıkışsa, ne zaman üzerinde yapılan tartışmalar can sıkmaya başlamış ise  Cumhuriyet’e daha sıkı sarılıyoruz. Devletin resmi, donuk, suratını gördüğümüz Cumhuriyet Bayramı kutlamalarındaki eski hava değişti. İçini boşaltmadığımız, sulandırmadığımız ve ağırlığını muhafaza ettiğimiz sürece bu tür yeni kutlamaları sempati ile karşılıyorum. Halkın gösterdiği ilginin de artmakta olduğunu görüyorum.

Misal Büyükşehir gençlerin ilgisini çeken sanatçılarla konserler düzenledi. Bazı siyasi partiler seçim zamanı Milli İrade Meydanı’nı mitingler için dolduramaz iken, genç sanatçıların doldurduğunu gördük. Yıllardır Yahya Kaptan mahallesinin bir geleneği olarak devam eden Fener Alayı’na bu kez Yürüyüş Yolu’nda yapılanı da ilave oldu. Yahya Kaptan’da CHP il Başkanı Cengiz Sarıbay, İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya ve milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ön sıralarda yer aldı. Yürüyüş Yolu’ndakinde ise Başkan Karaosmanoğlu, milletvekili Emine Zeybek ve AK Parti Gençlik Kolları il başkanı Emre Kahraman gibi isimler ile binlerce vatandaş Fener Alayı’na katıldı.

Vali Hüseyin Aksoy ev sahipliğinde Cumhuriyet Resepsiyonu’na bu kez siyasilerden çok vatandaşlar katıldı. Bürokrat ve STK temsilcilerinin katılımı yoğundu. Her zaman olduğu gibi KYÖD de kendi evinde geleneksel Cumhuriyet Balosu’nu gerçekleştirdi. ÇYDD ise Cumhuriyet’i en etkin biçimde kutlayanların başında bulundu. Çok çeşitli etkinlikler yaparak ilgi odağı oldu.Vatandaşlar evlerine daha fazla bayrak astı. Keza kentimizin bütün ilçeleri, her zamankinden daha kalabalık kutlamalara sahne oldu.

Bütün bunların yanı sıra Büyükşehir’in düzenlediği ödüllü Cumhuriyet Koşuları ve iki gün boyunca süren gençlik festivalleri dikkat çekiciydi. Kısaca bu yıl geçen yıllara oranla Cumhuriyet’e daha çok sarıldığımızı gözledim. İyi de oldu, güzel de oldu. Cumhuriyet’e de yakıştı kentimize de.

AK Parti’de çok fazla

değişim olmaz…

Sohbeti adının yazılmaması kaydı ile yapmıştı. O nedenle sadece içerikten söz edeceğim. AK Parti’nin ilimizdeki önemli siyasi aktörlerinden biriyle geçen gün sohbet ederken, dedim ki; “Sizin partiyi 16 yıldır yakından izliyorum. Değişim isteği geçmiş hiçbir dönem de bu günkü kadar güçlü olmamıştı. Üstelik bir de ortada büyük bir belirsizlik var. Siz havayı nasıl değerlendiriyorsunuz”

Siyasi aktör dedi ki:

“Partimizde beklendiği gibi büyük bir değişim olmaz. Bugüne kadar partimizde değişim ölçüsü ne kadar olmuş ise bu yerel seçimlerde de o kadar olur. Bu oran yüzde 45 ile 60 arasında gerçekleşir. Ayrıca şunu belirtmek isterim ki, bu değişim isteği tamamen bir algı yönetiminin ürünüdür. Genel merkezimiz de bunun farkındadır. Dolayısıyla öyle yüzde 60’ın üstüne çıkan bir oranda değişim olmaz”

AK Parti’nin genetik kodlarını iyi bilen siyasiye göre belediye başkanlarında değişim en fazla 5’te 3 oranında olur. Yani 12 ilçenin en fazla 6’sı bilemediniz 7’si değişir, ama daha fazla olmaz. Bu kadar fazla değişim olursa Büyükşehir Başkanı Karaosmanoğlu yerinde kalıp, bir dönem daha devam eder.

MHP’den adaylık yolu

gözleyen AK Partililer…

Son bir aydır çok çeşitli ortamlarda fazlaca kulağıma gelmeye başladı. Önce Kartepe dendi, sonra Kandıra ilave edildi, ardından Karamürsel ve Körfez ilçeleri anılmaya başlandı. İddia şu; Eğer partileri aday göstermezse bazı AK Partili önemli isimler MHP’den belediye başkan adayı olacak. İlimizde konuşulan bu iddialar, Ankara’daki Melih Gökçek konusundan önce başladı.

İddia ama sokakta vatandaşların arasında çok konuşulduğu için de yazmakta bir sakınca görmüyorum. 4 ilçe de kimler mi? Karamürsel’de mevcut başkanİsmail Yıldırım yeniden aday gösterilmezse, Kartepe’de Şükrü Karabalık(AK Parti’nin eski belediye başkan), Körfez’de Yunus Pehlivan(eski başkan) ve Kandıra’da Cengiz Kan(eski başkan). MHP’den aday olurlarsa ne miolur? Bir bilemediniz iki ilçedeMHP ile bu adayların seçim alma ihtimalleri oluşur, alamadıkları yerlerde ise AK Parti’yi çok etkilerler.

Tabi ki bunlar iddia olmaktan çıkıp, ülkenin geneline yayılarak ete kemiğe bürünürse MHP ile AK Parti arasında gerginlik yaratacak bir konu haline gelir ve meclisteki Cumhur İttifakı’nı  da bozar.Böylesi bir gelişme aynı zamanda yerel seçimlerin de kilit stratejisi olur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.