Cumhuriyetimiz Kutlu olsun…

Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95’nci yıldönümünü gururla, onurla kutlayacağız. Elbette Cumhuriyet denilince ilk aklımıza gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile milli mücadelemizdir. O nedenle önce onları şükranla, minnetle ve saygıyla anıyorum.

Cumhuriyet, milli mücadelemizin taçlanmasıdır. Milli mücadelemiz olmasaydı, Cumhuriyetimiz olmazdı. Milli Mücadeleyi kazanmış olmamıza rağmen eğer Cumhuriyet ile taçlandırmasaydık o zaman da İstiklal savaşımızın kıymeti olmazdı. 2023’e geldiğimizde Cumhuriyetimiz de 100 yaşına girmiş olacak. Bir yaşam biçimi olduğu için Cumhuriyetimiz aynı zamanda bir sevdadır da. Çünkü Cumhuriyetimiz devrimlere dayanan ve halkın sahiplendiği bir rejimin adıdır. İşte bu nedenlerle de her gün biraz daha fazla severek, inanarak sahipleniyoruz. Cumhuriyet Bayramı herkese, hepimize kutlu olsun.

Partilerdeki durgunluk

ve stres sürüyor…

Siyasi partilerin hepsinde durgunluk ve stres yaşanıyor. Yerel seçimler için siyasi tansiyon erkenden yükselince, liderler bunun gerisinde kaldı. Dolayısıyla frene bastılar ve aday adaylarının yarışını durdurdular. Herkes CHP’nin üzerine gidiyor ama aynı sorunları bütün partiler yaşıyor. Ne seçim takvimi var ortada ne de adayların hangi yöntemle belirleneceği. AK Parti ile MHP arasında yerel seçim ittifakının olmayacağı anlaşılınca her iki tarafta da bir sarsıntı yaşandı. Bu henüz atlatılamadı ve yeni oluşan durum için stratejiler netleşmedi. Aynı durum muhalefet partileri için de geçerli. Tüm bunlar elbette kentimizdeki siyaseti de etkiledi.

AK Parti…

AK Parti geçen hafta da ilimizde durgun göründü. İl başkanı Abdullah Eryarsoy FETÖ ile ilgili Donanma Davası’nın karar duruşmasına katıldı. Yanında il yöneticileri ve bazı belediye başkanları vardı. Onun dışında bazı esnaf ziyaretleri yaptı. Başkan Karaosmanoğlu ortaya koyduğu efor ile adeta partisinin üzerindeki ölü toprağını atmaya çalıştı. Kartepe Zirvesi ile ülke çapında sükse yaptı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programlarına özel ilgi gösterdi. Misal bugün(18.30’da Merkez bankası önünden başlayacak) Cumhuriyet bayramları ile özdeş hale gelen Fener Alayı’nı düzenliyor.

Eski Başbakan Yardımcısı olan milletvekili Fikri Işık da geçen hafta köy ziyaretlerini sürdürdü. Bir de Büyükşehir’e adaylık konusunda niyetli olduğu bilinen İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın yoğun temposu dikkat çekti. CHP milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet Kömürcüler OSB sorununa el atınca AK parti milletvekili Cemil Yaman Dilovası’na birkaç kez çıkarma yapmak zorunda kaldı. Bunların dışında iktidar partisini sahada görmek pek mümkün olmadı. Bazı devlet yatırımları durdu, bazılarının akıbeti bilinmiyor, bunlarla ilgilenen ise hiç yok. Yerel seçimlerle ilgili yaşanan sessizlik ise sürüyor. Potansiyel aday adayları büyük bir stres altında susup, oturuyor. Bu hafta da bir gelişme olmayacak gibi. AK Parti’de hareketlenme ancak önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak görünüyor. Kasım ayının ortasında ise adaylarla ilgili temayül beklentisi var, o da bu haftaki MKYK toplantısında belli olacak.

CHP…

CHP’de Belediye Başkanlığı ve meclis üyelikleri için adaylık başvuruları geçen Cuma günü sona erdi. Geçmiş yıllara oranla çok düşük seviyede kaldı. Bazı ilçelerde hem belediye başkanlığı hem de meclis üyelikleri için başvuru dahi bulunmuyor. Derince, Gölcük ve Dilovası’ndaki Başkan adayları açıklandı. Daha sonra Darıca’yı da Yakup Törk olarak İl Başkanı Cengiz Sarıbay netleştirdi. CHP genel merkezi erken açıklama yapacağını ilan etti ama verimli bir takvim oluşturmadığı için adaylık başvuruları yetersiz kalıp, arzu edilen heyecan oluşturamadı. Bunun üzerine bir de ön seçim tartışmaları büyük bir handikap olarak binince CHP’nin üzerine serili olan ölü toprağı bir türlü kalkmak bilmedi. Daha da ötesi ön seçim yapmaz iken yerine bir öneride de bulunmayınca bütün aday adaylarının ve örgütlerin şevki kırıldı.

MHP…

Yerel seçimler için ittifak oluşmayınca bundan MHP’nin zarar göreceği çok tartışıldı. Aslında Cumhur İttifakı yalnız MHP’ye değil her iki partiye de kazandırmıştı. MHP’nin desteği olmasaydı Cumhurbaşkanı ilk turda seçilemeyecekti buna karşın MHP de yüzde 10’u bulamazdı. Yani ikisi de kazanmıştı, dolayısıyla zarar görecek ise ikisi de görür. Yerelde ittifak olmayınca, Cumhur ittifakı devam ettiği sürece MHP’nin fazla bir kaybı olmaz. Çünkü 24 Haziran’daki gibi AK Parti’nin kulak çekmek isteyen seçmeni başka bir partiye gitmeden yerel seçimde yine MHP’ye oy verme eğiliminde. MHP bir ayağını muhalefette tutarak milliyetçi oyları konsolide etmenin diğer ayağı da Cumhur İttifakında olarak AK Partili seçmenden oy almanın hesabını yapıyor. MHP geçen hafta kentimizde durgundu. Önceki gün gelen genel başkan yardımcısı ile biraz hareketlenme kazandı.

İYİ Parti…

İYİ Parti il Başkanlığı’na birkaç hafta önce atanan Şanbaz Yıldız’dan çok şeyler bekleniyordu. Bu beklentileri henüz karşılayamadı. İlçe örgütlenmelerini tamamlayamadığı için yerel seçimlere ilişkin bir adım atabilmiş değil. Oysa Yıldız çok tecrübeli ve bir o kadar da teşkilatçı siyasetçi olarak anılıyordu. İYİ Parti kentimizdeki en durgun partilerin başında geliyor. Akşener’in ürettiği politikalar, estirdiği rüzgar olmasa, belki de kentimizde bu partinin esamisi okunmayacaktı.

Saadet Partisi…

Saadet Partisi’nin il başkanı Nurettin Çelik 24 Haziran yenilgisinin şokunu henüz üzerinden atamamış görünüyor. Bu nedenle partisi için toparlayıcı anlamda bir işlev yerine getiremiyor. Belediye başkanlığı için bazı aday adayları çıkıyor ama cılız. Geçen haftanın kentimizdeki en durgun partilerinden biri de SP oldu.

HDP…

Bu partinin kafası çok karışık. İçindeki sorunları çözebilmiş değil. Yerel seçimlerde izlenecek politika konusunda bu partide çok farklı görüşler tartışılıyor. Şimdilik hiçbir tarafa yönelik bir eğilim içinde görünmüyor, gelişecek şartları ve koşulları bekliyor gibi bir hali var.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.