Haydar Akar ile ittifak ve seçimler üzerine sohbet

İlimiz milletvekili ve CHP parti meclisi üyesi Haydar Akar ile geçen gün yarım saat kadar sohbet ettik. İzmit’te Altınnal pasajında Adnan Çetin’e(kardeşim) ait işyerinde, Can Gürgün ile birlikte üçümüz otururken bir baktık kapıdan içeri Akar girip selam verdikten sonra “Sadun ağabey İstanbul’dan geliyorum. Pasajda tıraş olup sana gazeteye gelecektim. Burada oturacaksanız hemen tıraş olup geleyim” dedi. Çok geçmeden geldi. Akar beni en küçük kardeşim Seyfi Çetin ile aynı dönem ODTÜ’de okudular. Seyfi ve Adnan ile hukukları daha fazla.  Neyse hal hatır sorma faslından sonra siyasete girdik. Vakit sınırlı olduğu için Akar’a kısa sorularım oldu. Hiçbir konuya derinlemesine giremedik. Zaten bir yandan da seçmenleri de yalnız bırakmıyordu. CHP’yi, ittifakı, Cumhurbaşkanı adaylarını, yerel seçimleri, milletvekili seçimleri konusunda aldığım cevapları kısaca aktarmak istiyorum. Aslında sohbetin büyük bir bölümü gayri resmi ortam nedeniyle yazılmamak kaydı taşıyan özellikteydi.

İttifak konusu ne durumda? CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı kim olacak? İlhan Kesici’nin CHP’deki durumu ne?

Akar:

“İttifak konusunda çok somut bir adım yok. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda da henüz somut bir ilerleme yok. Ancak Ekmeleddin İhsanoğlu fobisi üzerimizde duruyor. İlhan Kesici bir kaç aday adayı arasında en önde olanı. İlhan bey partimizin milletvekili olup her kesimden oy alabilecek yapıda parlak bir geçmişi olan, kendisini iyi yetiştirmiş biri. Merkez sağdan, milliyetçilerden, muhafazakarlardan ve Kürtlerden oy alabilecek nitelikte başarılı bir milletvekilimiz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tura herkesin kendi adayı ile girmesi yönündeki görüş ağır basıyor”

HDP ile ittifak konusuna nasıl bakıyorsunuz?

Akar:

“Böyle bir ittifak gerçekleşirse doğu ve güneydoğudan büyük oy alırız. Ancak batıda büyük oranda oy kaybederiz. Ulusalcı düşünen arkadaşlarımız bu ittifaka sıcak bakmaz”

2019 milletvekili seçimleri için ön seçim var mı?

Akar:

“2 dönemdir ilimizde merkez yoklaması oluyor. Hatta bir de ara dönemi katarsak(1 Kasım 2015 seçimleri) üç dönem olacak. Bu nedenle milletvekilliği için yüzde 99 kentimizde ön seçim olur”

Yerel seçimler için adayların erken tespiti ve ön seçim konusu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Akar:

“Ben belediye başkan adaylarımızın en az 6 ay erken belirlenmesinden yanayım. Aday belirlenme yöntemi için de 2014’teki gibi bir önseçim asla olmamalı. Çeşitli kriterlerin baz alındığı merkez yoklaması bana daha mantıklı geliyor. Örneğin, parti üyelerinin tercihi yüzde 50 olsun ama STK’lara, partinin kanaat önderlerine sorulmalı. Bu da yetmez, adayı bağımsız kuruluşlar değerlendirmeden geçirsin, en az iki kamuoyu araştırması yapılsın, Cami cemaatine ve imamlarımıza sorulsun. Böyle kriterlerin toplamından çıkacak sonuca göre aday belirlensin”

İl Başkanı ve İzmit ile birlikte bazı ilçe başkanları ya milletvekili ya da belediye başkan adayı olacak, bu durum parti için risk yaratmayacak mı?

Akar:

“Abi yaratmaz. Geçmiş dönemde bunun kötü örneklerini yaşadık o nedenle partimiz aynı hataya düşmeyecektir. En kısa zamanda adaylık nedeniyle yaşanacak boşalmaların yeri doldurularak yola devam edilecektir. Bundan hiç kimse endişe duymasın”

Nevzat Doğan’ın

demokrasi anlayışı…

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan geçen akşam partisinin İzmit İlçe danışma Kurulu toplantısında geride bıraktığı 4 yılın hesabını vermiş. Bu bütün belediye başkanlarının yaptığı olağan bir durum. Ancak Başkan Doğan’ın bir farkını gördüm. Bu toplantıdan 15 gün kadar önce kendi ilçe başkanı ve meclis üyeleriyle CHP’nin İzmit İlçe başkanı meclis üyelerine aynı sunumu yapmıştı. Yani ilk hesabı hem partisine hem ana muhalefete verdi. Bunu ben yalnız siyasi bir nezaket olarak değil, demokrasi anlayışının, demokratik işleyişe verdiği önemin bir ifadesi olarak gördüm. Tahmin ederim Türkiye’de bir örneği ya yok, ya da, varsa bile çok azdır. O nedenle çok daha anlamlı buluyorum. Ancak hem kendi partisinin hem de CHP’nin bu inceliği fark ettiğini sanmıyorum.

Bu düşüncelerimi kaleme almadan önce CHP’nin yönetimde bulunduğu Ankara-Çankaya ile İstanbul- Kadıköy ve Bakırköy belediyelerinde bulunan bazı arkadaşlarımı arayarak böyle bir uygulamanın, başkanlar tarafından yapılıp, yapılmadığını sordum. Şaşırdılar ve böyle bir şeyin olmadığını söylediler.

Ayaz, Küçükkaya…

Doğan CHP’ye ve partisine hesap verirken, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Hasan Ayaz ile CHP’li mevkidaşı Mehmet Ümit Küçükkaya arasında polemik çıktı. Polemik ve yaşanan tartışmalar bir sonraki haftaya taşındı. Önce Küçükkaya sonra Ayaz basın toplantısı yaparak pozisyonlarını aktarmaya çalıştılar. Kim haklı kim haksız konusuna girmeyeceğim ancak polemiğin, icraatların önüne geçtiği bir gerçek. Bence bu Doğan’a haksızlık oldu. Ayaz ve Küçükkaya sorumlu davranıp sadece projelere odaklı tartışma yürütselerdi daha doğru yapmış olurlardı. Çünkü Doğan, İzmit’e yakışan ve Türkiye’ye örnek olacak demokratik bir girişimde bulundu.

Gelenek olur mu?

Bazı belediye başkanları bırakın muhalefete bilgi vermeyi, halka hesap vermeyi dahi çok görürken Doğan’ın yıllardır sürdürdüğü bu hesap verme anlayışını, CHP ayrıca takdir edebilmeliydi. Doğan’ı seversiniz, sevmezsiniz veya nefret edebilirsiniz, bunlar ayrı. Ama demokrasi anlayışının, İzmit’in ayrıcalıklı yapısıyla örtüşüyor olduğunu kabul etmek apayrı bir realite. Bu siyasi nezaket, bu demokratik örnek İzmit’in geleceğine taşınıp, gelenek oluşturmalı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.